ANKARA (Enerji Portalı) – Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik kullanma tercihi verilmesine yönelik yasal düzenlemeyi desteklediklerini söyledi.
Ankara’da bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Demirdağ, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa’ya ürün satışı ve rekabet avantajı için bunun faydalı olacağını bildirdi. Demirbağ, Yeşil enerjinin daha hızlı gelişmesi için TRT payı ve fonların kaldırılmasını önerdi.
Demirdağ, ayrıca TBMM’ye sunulan torba yasada bulunan tasarıda yenilenebilir enerji ihalelerinin TL ile yapılmasının zorunluluk olarak öngörüldüğünü hatırlattı.Fakat bunun yerine Cumhurbaşkanlığına TL veya yabancı para ile ihale açma yetkisinin verilmesini önerdi.
Türkiye’nin mevcut pazarlarını korumanın yolu yeşil enerji!
Demirbağ, Avrupa Birliği’nin 2019’da yeşil enerji üretimini desteklemek amacıyla, üretimde kullanılan enerjinin hangi kaynaktan üretildiğine bağlı olarak ürünlerin farklı vergilendirilmesine yönelik bir prensip kararı aldığını hatırlattı. Fakat bunun biraz daha pahalı olacak yeşil enerjinin kamu kaynağıyla desteklenmesi anlamına geleceğini belirtti. Ancak yeşil enerjiye dayalı elektrikle üretilmiş ürünlerin vergisinin daha düşük olacağı bir duruma işaret ettiğini belirten Demirdağ, “İhracatın yüzde 50’sinden fazlasını AB ülkelerine ihraç eden Türkiye’yi de yakından ilgilendiren bir karar. Türkiye’nin mevcut pazarlarını korumak için yeşil enerjiyle üretim konusunda adım atması gerekiyor” dedi ve konuşmasına şöyle devam etti:
“Yenilenebilir enerjinin üretim maliyetinin ve dolayısıyla satış fiyatının ilk aşamada pahalı olacağını ancak verilecek desteklerle kullanıcıların daha düşük fiyattan bunu almasının sağlanabilecek. TRT payı ve diğer bazı fon kesintilerinin kaldırılarak desteklenebilecek. Son kullanıcıların “yeşil enerji” ile üretilmiş ürünlere ilgi gösterdiği bir eğilim var. Böyle bir şey olursa; sosyal sorumluluk politikaları gereğince birçok şirketin yeşil enerji tercihinde bulunacağını düşünüyorum.”
“TL ile ihale zorunlu olmamalı“
Halil Demirbağ, sektör mensuplarının 25 Şubat’ta bir zirve düzenleyerek görüş oluşturmak üzere bir araya geleceğini belirtti. Ayrıca sektör olarak yeni YEKA ihalelerinin TL ile açılması zorunluluğu getirilmemesini önerdi. Demirbağ, açılacak her bir ihalede gerekli görülmesi halinde TL veya yabancı para cinsinden ihale açılması konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesini önereceklerini kaydetti. TBMM’ye sunulan torba yasada YEKA ihalelerinin TL olarak açılmasının zorunlu olduğu bir düzenleme bulunuyor. Demirdağ, Euro cinsinden ucuz finansman imkanları bulunduğunu, Türkiye’nin yoğun olarak ihracat, turizm ve gurbetçi dövizlerinden euro kaynağı olduğunu belirtti.
Kaynak: Dünya.com