30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


Yeni Lisanssız Elektrik Yönetmeliği ve OSB’ler- Hasan Yiğit

Köşe Yazısı – Hasan YİĞİT

12 Mayıs 2019 tarihli 30772 sayılı “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği” nin artçı şok dalgaları sürmekte. Geçen yazımda bazı eksikleri yazmıştım. Lakin, yönetmeliğin üzerine konuşuldukça da her gün yeni eksikler ve hatalar ortaya çıktığı görülüyor…

YETÜD Genel Sekreteri sıfatı ile yaptığım basın açıklamasında dediğim gibi “Yeni Yönetmeliğin Revize Edilmesini İstiyoruz” sözünün arkasındayım.

Geçtiğimiz günlerde yeni çıkan yönetmeliği tartışmak için Anadolu’daki bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’ ndeki elektrik işleri yöneticisi ile sohbete gittim. Sohbette sanayimizin merkezleri olan OSB’lerde bu sorunun daha büyük olduğu ortaya çıktı…

Önce bir 2 Şubat 2019 tarihine geri dönelim, o gün 30674 sayılı‘’Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’’ yayımlanmıştı. Şimdi orada bizi ne ilgilendiriyor?  Bu yönetmeliğin Madde 54 (Kurulamayacak tesisler) bölümün b) Karma OSB’lerde 9’ncı fıkrasında, “OSB tüzel kişiliği ve katılımcının kendi ihtiyacı için kurulan/kurulacaklar hariç olmak üzere, güneş ve rüzgârdan elektrik enerjisi üreten tesisler kurulamaz.” ifadesi yer alıyor. Bu ne anlama geliyor? Bu ifade, “OSB Genel Müdürlük kendisi ve OSB içindeki şirketler ürettiği elektriği satamaz.” anlamına geliyor.

Şimdi gelelim bizim 30772 sayılı “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmenliği” ‘ne; yeni yönetmeliğimizde OSB için 30674 sayılı “Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği” ne bir atıf yok. Yönetici ile sohbetimizde de bu noktaya takıldık…

Yeni lisanssız yönetmeliğimizde “AYLIK MAHSUPLAŞMA” diye bir kavram hayatımıza girdi. Bunun OSB’ler için bir sorun yaşattığı sohbetimizde ortaya çıktı. Bilindiği gibi Pazar günleri, tatil günleri ve Cumartesi öğleden sonra çoğu OSB’lerde tüketimler çok düşmekte.

OSB içinde bulunan bir tesis yukarıda belirtilen zaman diliminde lisanssız yönetmenliğe göre, elektrik üretimine devam edebilmektedir. Sorun burada çıkıyor; OSB tüzel kişiliği, aynı zamanda kendisi bir ”Dağıtım Şirketi” gibidir, 2 Şubat’ta yayımlanan bu mevzuatla elektriği TEİAŞ hattına veremez ve verdiği an ceza ödemektedir.

OSB Yöneticisinin bana sorduğu şu sorular yanıt bekliyor; “OSB genelinde tüketimden fazla üretim olursa ben ne yapacağım? TEİAŞ hattına elektriği veremiyorum? Benim zararımı kim karşılayacak?”

Fikir alışverişimizin devamında çözüm için şu üç madde üzerinde mutabık kaldık:

1. EPİAŞ, OSB Tüzel Kişiliğine bu durumlarda “AYLIK MAHSUPLAŞMA” ile işlem yapmasını izin verecek.

Birinci madde için mevzuatta değişiklik lazım, bu yapılamazsa sorunu çözebileceğimiz şu iki madde kalıyor;

2. OSB Tüzel Kişiliği çağrı mektubunu verirken şartlı ve kısıtlı izin vermesi.

Bu nasıl olabilir? OSB genelinde Lisanssız Elektrik mevzuatından üretilen santrallerin, OSB genelinde tüketimden fazla elektrik üretimi olduğu sıra uzaktan SCADA sistemi üzeri sisteme elektrik verilmesinin kısıtlanması.

3. YEKDEM 2 uygulaması yapılması.

YEKDEM 2, OSB Tüzel Kişiliği TEİAŞ şebekesine verilemeyen tüketim fazlasından gelecek olan ek maliyeti bütün OSB deki işletmelerin elektrik faturasına ekleme yapması.

Bu sorunlar çözülemezse OSB’lerdeki endüstriyel Çatı-GES rüyamız doğmadan mezara gidecek. Beraberinde OSB’deki işletmecilerimizi de bu haklardan mahrum bırakmış oluruz.

Yazımı sonunu bu sefer başka bir sorun ile kapatmak istiyorum:

Kendi yorumlarıma göre CARPORT’larda (otoparklarda, garajlarda) bu haklardan mahrum kalacak. Nasıl mı?

10 kW üstü Çatı-GES projelerinde bilindiği gibi statik, ruhsat ve imar ile ilgili belgelerde koyulmakta. Sonuç ne mi?  Kafa yorması bu seferlik sizden…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.