30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


“Yeni Keşfedilen Sahalarımızda 300 Milyon Metreküp Doğal Gaz Üretebileceğiz”

İSTANBUL (Enerji Portalı) – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TPAO’nun Trakya bölgesindeki Batı Çeltik-1 Kuyusu’nda doğal gazı ateşleme törenine katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TPAO’nun Trakya bölgesindeki Batı Çeltik-1 Kuyusu’nda doğal gazı ateşleme törenine katıldı. Bakan Dönmez, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Trakya bölgesinde bulunan Batı Çeltik ve Batı Değirmenköy sahalarında yıllık yaklaşık 300 milyon metreküp gaz üretme kapasitesine ulaşılacağını belirterek:

“Burada ürettiğimiz doğal gaz yaklaşık 300 bin konutun 10 yıllık tüketimine eş değer. Her iki sahada toplam 3 milyar metreküplük bir rezerv tespit etmiş durumdayız. Keşfettiğimiz sahalarda yapacağımız üretim cari açığımızın 5 milyar lira azalmasını sağlayacak.” dedi.

Dönmez, TPAO’nun İstanbul Silivri’de bulunan Batı Çeltik-1 Kuyusu Ateşleme Töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin karada ve denizlerde hidrokarbon aramalarını kesintisiz sürdürdüğünü belirtti.

“Burada ürettiğimiz doğal gaz, yaklaşık 300 bin konutun 10 yıllık tüketimine eş değer.”

Dönmez, Batı Çeltik ve Batı Değirmenköy sahalarındaki üretimle yerli üretimin ikiye katlanacağına işaret ederek, “Yeni keşfedilen ve üretime başlanan Batı Çeltik ve Batı Değirmenköy sahalarımızda yıllık yaklaşık 300 milyon metreküp doğal gaz üretme kapasitesine ulaşacağız. Burada ürettiğimiz doğal gaz, yaklaşık 300 bin konutun 10 yıllık tüketimine eş değer. Her iki sahada toplam 3 milyar metreküplük bir rezerv tespit etmiş durumdayız. Keşfettiğimiz sahalarda yapacağımız üretim, cari açığımızın 5 milyar lira azalmasını sağlayacak seviyede.” ifadelerini kullandı.

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, TPAO’nun Trakya bölgesinde bulunan Batı Çeltik ve Batı Değirmenköy sahalarında yıllık yaklaşık 300 milyon metreküp gaz üretmesinin son derece önemli olduğunu söyledi.

“Çok daha fazlası kaya gazı olarak mevcut.”

Trakya’da TPAO’nun keşfettiği 3 milyar metreküplük doğalgazın yaklaşık 60 kat fazlası kaya gazı mevcut diyen Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

“ABD Enerji Bilgi İdares’nin yaptırdığı 41 ülkeyi ve 137 sahayı kapsayan çalışmanın sonuçlarına göre Trakya’da 34 milyar metreküp standart kaya gazının yanısıra önemli ölçüde propan, bütan gibi sıvılaştırılabilir hidrokarbonları içeren 144 milyar metreküp de ıslak kaya gazı var. Bu rezervler teknik olarak değerlendirilebilir durumda.”

“Trakya’nın iki katı büyüklüğünde rezerv Güneydoğu’da var”

Kaya gazı, Trakya dışında Güneydoğu Anadolu’da da bulunduğunun altını çizen Kumbaroğlu şunları aktardı:

“Güneydoğu Anadolu bölgesinde Hatay’dan Hakkari’ye kadar uzanan Dadaş formasyonu dahilinde Trakya’nın yaklaşık iki katı büyüklüğünde bir rezervuar bulunuyor. Tabi bu noktaların aynı zamanda Türkiye’nin terörle mücadele verdiği noktalar olduğunu bilmemiz gerek. TPAO kaya gazı teknolojisine odaklanırsa ülkemizin enerji görünümünde ve önceliklerinde köklü değişikliklere yol açacak büyük atılımlara da öncülük edebilir. Son olarak, enerjide atılacak tüm doğru adımların Türkiye’nin cari açığının azalmasında doğrudan ve olumlu etki yapacağını bir kez daha vurgulamakta fayda var”.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.