İSTANBUL (Enerji Portalı) – Türkiye’yi hızlı şarj istasyonlarıyla donatacaklarını belirten Zorlu Enerji Grup Başkanı Sinan Ak yatırımları ile İstanbul’dan elektrikli araçla yola çıkacak bir kimsenin tüm Türkiye’yi dolaşabileceğini söyledi.
Vestel tarafından geliştirilen hızlı şarj istasyonları Türkiye geneline yayılma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Zorlu Enerji Grup Başkanı Sinan Ak, İstanbul-İzmir-Ankara yolu üzerinde kurdukları 10 hızlı şarj istasyonunu bu yılın sonuna kadar 25’e çıkaracaklarını belirterek 2019 sonunda Türkiye’nin her yerini elektrikli araçla dolaşabilecek şekilde bir sistem oluşturacaklarını belirtti.
Vestel’in hızlı şarj istasyonu konusundaki AR-GE çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu belirten Ak, 2019’da seri üretime geçmeyi planladıklarını bildirdi. Zorlu Enerji Solutions (ZES) adını verdikleri hızlı şarj istasyonları ile elektrikli araçların normal şekilde şarj edilebileceğini söyleyerek, “ZES’lerin 300-500 dolar arasında maliyeti var. Bir istasyonda aynı anda dört araç şarj edilebiliyor. İstasyonların sayısını 2018 sonuna kadar 25’e çıkaracağız. 2019 sonunda Türkiye’nin her yerini elektrikli araçla dolaşabilecek şekilde bir sistem oluşturarak 200 ayrı lokasyonda hızlı şarj istasyonu kuracağız ve 10 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirmiş olacağız. Böylece, Türkiye’nin her tarafına elektrikli araçla gidebilecek şekilde bir hızlı şarj istasyonu ağı olacak. Ayrıca bir de aplikasyon geliştirdik ve hâlâ üzerinde çalışıyoruz. Araçlar, aplikasyon üzerinden rezervasyon yapılıp şarj edilebilecek. Zaten şarj istasyonu arabayı tanıyacak ve ödemesi de uygulama üzerinden kolaylıkla yapılabilecek. Talebe göre de buradaki altyapıyı güçlendireceğiz.” dedi.
“ZES’ler Jaguar’ı 45 dakikada dolduracak ve bu batarya ile 400 kilometrelik yol gidilebilecek.”
Sinan Ak, ürettikleri hızlı şarj istasyonları ZES’lerin uzun menzilli elektrikli araç olan Jaguar’ı 45 dakikada doldurabileceğini ve bu batarya ile 400 kilometrelik yol gidilebileceğini ifade ederek, “Elektrikli araçlarda hızlı şarj istasyonlarıyla benzin veya dizel araçlarla karşılaştırıldığında 4-5 kata varan bir yakıt tasarrufu söz konusu. Bu rakam evlerde şarj edildiğinde daha düşük ama daha uzun zaman alıyor. Bu şekilde şarj edildiğinde 400 kilometrede 54 liralık bir elektrik maliyeti çıkıyor ama zaman olarak çok uzun.” diye konuştu.
ZES’lerin Avusturya ve Polonya’ya kadar olan Güneydoğu Avrupa’daki bütün ülkelere ihraç edileceği de edinilen bilgiler arasında.