İSTANBUL (Enerji Portalı) – Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Enerji ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Cihad Terzioğlu, enerji sektöründe yaşanan son gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Enerji ve Maden Sektör Kurulu Başkanı ve Nice Mühendislik Firması Genel Müdürü Cihad Terzioğlu, enerji sektöründe yaşanan son gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
“Türkiye’nin kurulu gücü 25-30 GW iken, bugün 90 GW seviyesine yükseldi.”
Terzioğlu, son yıllarda alanda çok ciddi değişiklikler olduğunu söyleyerek başladı söze. 15 yıl önce Türkiye’nin kurulu gücünün 25-30 GW (Gigawatt) iken, bugün 90 GW seviyesine yükseldiğine işaret eden Terzioğlu, “Bu bağlamda Türkiye müthiş bir başarı elde etti aslında. Kurulu güç anlamında kendi ihtiyacını karşılayabilecek bir noktaya geldi. İlgi çekici nokta ise; bu yatırımların çoğunun özel sektör eliyle yapılmasıdır. Aslında burada özel sektörde etkileyici bir gelişme oldu. Özel sektörün bu yatırımları yapması finans sektörü, enerji paydaşları ve yan sanayiyi tetikledi.” dedi.
“Türkiye özel sektör eliyle çok ciddi yatırımlar yaparken enerji portföyünü de çeşitlendirdi.”
Yaşanan bu gelişmenin çok sevindirici olduğuna vurgu yapan Terzioğlu, şunları söyledi:
“Türkiye özel sektör eliyle çok ciddi yatırımlar yaparken enerji portföyünü de çeşitlendirdi. Öncelikli olarak kamu eliyle hidroelektrik santralleri hayata geçirildi. Ardından yeni teşvik ve yerli üretime verilen ekstra desteklerle dikkat çekici bir yenilenebilir atağı başladı. Öyle ki, güneş enerjisi kurulu gücümüz bugün 5 GW’ı, rüzgârda 7 GW’ı geçmiş durumdayız. Jeotermalde ise; dünyada dördüncü sıradayız.”
Türkiye’nin çok ciddi bir atılım yaptığının belirten Terzioğlu, “Gelişen mevzuat ve verilen teşviklerle güneş, rüzgâr ve diğer kaynaklarda kurulu güç artarken bunların yerlileştirme oranı da artmaya başladı. Bugün Türkiye’de çok ciddi sayıda güneş paneli üreten fabrika var.” diye kaydetti.
“YEKA ihaleleri Türkiye’nin başardığı çok önemli bir gelişmedir.”
Yapılan YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) ihalelerinin sektör için bir dönüm noktası olduğuna dikkati çeken Terzioğlu, bu gelişmenin bir dönüm noktası olduğunu söyleyerek, “Bu Türkiye’nin başardığı çok önemli bir gelişmedir. YEKA ihaleleri güneş ve rüzgâr enerjileri için yapıldı. Buradaki fiyatlar YEKDEM mekanizmasındaki fiyatların çok altındaydı. Verilen destekle maliyet 7 doların altına düştü. Dolayısıyla Türkiye bir şey daha başardı, yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip olurken fiyat ve maliyetleri de aşağı çekti.” diye belirtti.
“Yıllarca dışa bağımlılık, cari açık ve enerji faturasıyla gündemde olan bir ülke artık elektriğinin yüzde 50’sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılayabiliyor.”
Türkiye yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla yüzde 50’yi yakaladığına işaret etti. Bunun Türkiye için çok başarılı bir oran olduğunu ifade eden Terzioğlu şunları kaydetti: “Yıllarca dışa bağımlılık, cari açık ve enerji faturasıyla gündemde olan bir ülke artık elektriğinin yüzde 50’sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılayabiliyor. Geçtiğimiz günlerde bakan bey de sosyal medya üzerinden, ‘Cumhuriyet tarihinde bir rekora imza atıldı. 101,5 milyon ton yerli kömür imalatı gerçekleşti’ şeklinde bir açıklama yaptı. Bu şu demek; artık Türkiye yeraltında sahip olduğu zenginlikleri yer üstüne çıkartabiliyor. Ve enerji portföyünü çeşitlendirebiliyor.”
Kaynak: Yeni Şafak