İSTANBUL (Enerji Portalı) – SHURA, Türkiye enerji dönüşümünü hızlandırmak için 2020 yılı sonrası düzenleyici politika mekanizması seçenekleri içeren rapor yayımladı.
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi tarafından şu rapor yayımlandı:
“Türkiye enerji dönüşümünü hızlandırmak için 2020 yılı sonrası düzenleyici politika mekanizması seçenekleri: Şebeke ölçeğinde ve dağıtık güneş ve rüzgâr enerjisi kapasite kurulumları”
Raporun yönetici özeti kısmında şu özet yer alıyor:
Türkiye için yenilenebilir enerjiyi destekleyen mevcut politika ekosisteminin etkinliğinin artırılmasında, bu çalışmanın sonuçları göz önüne alındığında ortaya çıkan ana öneriler aşağıda özetleniyor:
- Şebeke ölçeğinde düzenleyici politika mekanizmalarının tüketici ve üreticiler üzerine olan katılımcı etkisini sınırlandırmak için 2021 yılının ilk yarısında açıklanacak olan yeni YEKDEM (YEKDEM 2.0) orta vadede seviyeli prim sistemine benzer şekilde güncellenebilir.
• Şebeke ölçeğinde kapasite kurulumunu destekleyen düzenleyici politika mekanizmaları ile beraber yerli ekipman üretim ve kullanımını destekleyen alternatif mekanizmaların uygulanması öneriliyor.
• Garantili satın alım tarifeleri, kapasite kurulumunu destekleyen diğer mekanizmalar ve YEKA ihalelerinin, kurumsal satın anlaşmaları ve ikili anlaşmalar gibi alıcı ve satıcıyı doğrudan birbirine bağlayan mekanizmalar ile desteklenmesi öneriliyor.
• Tüm bina tiplerinde yüksek dağıtık güneş enerjisi kapasite kurulumunun desteklenmesi için garantili satın alım, net garantili satın alım veya YEKDEM temelli aylık mahsuplaşma modellerinin tercih edilmesi önerilmektedir.
• Mesken ve kamu bina tiplerinde, dağıtık güneş enerji kapasite kurulumlarının desteklenmesi için (net) garantili satın alım tarifeleri, aylık mahsuplaşma modeli veya sabit değer prim sistemi uygulanabilir.
• Her bir iklim bölgesinin sahip olduğu dağıtık güneş enerjisi potansiyeline göre uygulanan düzenleyici politika mekanizması farklılaştırılabilir.
• Düzenleyici politika mekanizmaları sonucu ortaya çıkan ekonomi, çevre ve toplum etkilerinin, her bir kapasite kurulumu projesi için detaylıca değerlendirilmesi önerilmektedir.
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.