KAYSERİ (Enerji Portalı) – Edinilen bilgilere göre, Kayseri’de özel bir şirket lityum bazlı batarya üretmeye hazırlanıyor. Diğer yandan, hükümet tarafında ise enerji depolama ile ilgili mevzuatların oluşturulması hazırlıkları sürüyor. Türkiye, enerji depolama alanının sektöre dahil olması için yoğun çalışıyor.
Edinilen bir bilgiye göre, Türkiye’nin tek pil üretimi yapan fabrikası ASPİLSAN Enerji, Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi’nde lityum bazlı batarya üretmeye hazırlanıyor. Şirket, 24 bin metrekarelik bir arsa temin ederek yılda yaklaşık 2 milyon lityum iyon pil üretimi yapacak bir tesis kurmayı planlıyor. 2020 yılı itibariyle şirket, yerli batarya fabrikası kurulumunu tamamlayarak 2021 yılında seri üretime geçmeyi hedefliyor.
Diğer yandan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkililerinden alınan bilgiye göre, EPDK uzmanları Dünya’daki elektrik depolama teknolojisi ve uygulamalarını inceleyerek, söz konusu sistemlerin Türkiye’de uygulanması için gerekli mevzuat çalışmalarını tamamladı.
Mevzuat ile depolama tesislerinin elektrik şebekesine entegrasyonu düzenlenerek elektrik depolama bir piyasa faaliyeti olarak tanımlanacak ve piyasa kuralları çerçevesinde işlem görecek. Böylece depolama faaliyeti, elektrik iletim veya dağıtım şirketleri gibi şebeke işletmecilerinin elektrik şebekesini güvenli ve kaliteli bir biçimde işletmesine olanak sağlayacak.
Depolama tesislerinin kurulmasıyla elektrik talebinin yükseldiği dönemlerde tüketim bu kaynaklardan karşılanarak yerlilik payı artırılabilecek. İthal kaynaklardan üretilerek depolanan elektrikle ise enerji arz güvenliği güçlendirilecek. Ayrıca kurulacak elektrik depolama tesisleriyle enerji arz güvenliğine katkıda bulunulacak ve elektrikte yük dengelemesi sağlanarak güvenilir şebeke işletimi gerçekleştirilecek.