ANKARA (Enerji Portalı) – 2019 yılı Küresel Yenilenebilir Enerji Yatırımları Eğilimleri Raporu’na göre, yenilenebilir enerji kapasitesine yapılan küresel yatırım tutarı 2019 sonunda 2,6 trilyon ABD dolarına ulaştı.
Birlişmiş Milletler (BM) Çevre Programı ve BloombergNEF işbirliği ile hazırlanan 2019 yılı Küresel Yenilenebilir Enerji Yatırımları Eğilimleri Raporu (2019 Global Renewable Energy Investment Trends Report)’na göre yenilenebilir enerji kapasitesine yapılan küresel yatırım tutarı 2019 sonunda 2,6 trilyon ABD dolarına ulaştı.
BM Çevre Programı İcra Direktörü Inger Andersen raporla ilgili açıklamasında, “Son 10 yılda yenilenebilir enerji sektörüne yatırım yapmak, sürdürülebilir ve karlı bir geleceğe yatırım yapmak anlamına geliyor. Bu halimizden memnun olduğumuz anlamına gelmemeli çünkü küresel enerji sektörü emisyonları bu dönemde yüzde 10 artış gösterdi. Uluslararası iklim ve kalkınma hedeflerini yerine getirmek için yenilenebilir enerji kaynaklarına küresel geçişi hızla artırmamız gerektiği ortadır.” dedi.
Küresel yenilenebilir enerji yatırımlarında güneş enerjisi 1,349 trilyon ABD Doları ile en fazla yatırımın gerçekleştiği yenilenebilir enerji kaynağı oldu.
“Küresel yenilenebilir enerji kururulu gücü 2019 yılının sonu itibariyle 1.650 GW”
Rapora göre; son on yılda yenilenebilir enerji alanında net 1.408 GW’lik gücün devreye girmesini sağlanırken bu alandaki kümülatif güç 2019 yılının sonu itibariyle 1.650 GW’a ulaşmış olacak.
“Yenilenebilir enerji kaynakları ile karbon emisyonlarında 2 milyar ton tasarruf sağlandı.”
Yenilenebilir kaynakların elektrik üretiminde artan payı sayesinde, karbon emisyonlarında 2 milyar ton tasarruf sağlanırken fosil kaynaklar nedeni ile elektrik üretimi kaynaklı emisyonlarda ise yüzde 10 oranında yükselme görülüyor.
“Türkiye, en fazla yenilenebilir enerji yatırımının yapıldığı 19’uncu ülke oldu.”
Raporda, 2018 yılında yenilenebilir enerji alanında bir yıl önceye göre yüzde 12 oranında gerileme yaşandığını ve 272,9 milyar ABD Doları yatırım yapıldığını belirtiyor. Öte yandan, yüzde 4 oranında artış ile 167 GW’lik kurulu güç devreye alınırken aynı yıl, Türkiye 2 milyar dolar düzeyinde yatırım ile en fazla yenilenebilir enerji yatırımının yapıldığı 19’uncu ülke oldu.
“Çin, en büyük yenilenebilir enerji yatırımcısı olmaya devam ediyor.”
Çin, 2018’de yüzde 38’lik payla (88,5 milyar ABD doları) en büyük tek yatırımcı olmaya devam ederken yenilenebilir enerji kapasitesine yapılan yatırımlar dünya genelinde daha fazla yayıldı ve 29 ülkenin her biri 1 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdi.
“ABD, Japonya, Almanya ve Birleşik Krallık Çin’i takip ediyor.”
Son 10 yıllık dönemde, ikinci sırada 356 milyar ABD Doları ile ABD yer alırken 202 milyar ABD Doları yatırım ile Japonya üçüncü sırada yer alıyor.
Avrupa ülkeleri aynı dönemde toplamda 698 milyar ABD doları yenilenebilir kapasiteye yatırım yaparken 179 milyar ABD Doları ile Almanya ve 122 milyar ABD Doları yatırım ile Birleşik Krallık başı çekiyor.
“Dünyanın pek çok ülkesinde elektrik üretimi için en ucuz seçenek rüzgar ve güneş oldu.””
BloombergNEF (BNEF) İcra Kurulu Başkanı Jon Moore, son yıllarda rüzgar ve güneş kaynaklı elektrik maliyetlerinde keskin düşüşler yaşandığını ve seçim politikalarına da bu değişimlerin yansıdığını vurgulayarak, “Yenilenebilir enerji teknolojileri her zaman düşük karbonlu ve nispeten hızlıydı. Şimdi ise dünyanın pek çok ülkesinde elektrik üretimi için en ucuz seçenek rüzgar ve güneş oldu.” ifadesini kullandı.
Global Renewable Energy Investment Trends Report‘u aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.