ANKARA (Enerji Portalı)-TEPAV Enerji ve Sürdürülebilirlik Danışmanı Leyla Karakaya, “Temiz kaynakları yeni ve yeşil teknolojilerle desteklemek bizim için uzun vadeli bir vizyon olmalı.” dedi.
Yeni tip koronavirüs salgınından toparlanan ekonomilerde talebin arzdan fazla artmasıyla baş gösteren dengesizlik ilk olarak Asya’da görülse de Avrupa, gaz tedarikindeki aksamalar nedeniyle enerji krizinin merkezi haline geldi.
Londra merkezli düşünce kuruluşu Ember’in Avrupa Elektrik Görünümü raporuna göre, geçen yıl Avrupa piyasasında doğal gaz fiyatı yüzde 585 artış gösterdi. Doğal gazdan elektrik üretilmesi nedeniyle fiyatlardaki artış elektrik fiyatlarına da yansıdı.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yenilebilir enerji doğal gazın yerini aldı ve ilk kez yenilenebilir kaynaklardan üretim doğal gazın üzerinde gerçekleşti. Geçen yıl, AB elektriğinin yüzde 37’si yenilenebilir, yüzde 26’sı nükleer ve yüzde 37’si fosil yakıtlardan üretildi.
Gaz krizi elektrik üretiminde kömürden çıkışı yavaşlatırken, AB elektrik sektörü kaynaklı emisyonlar küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlamak için gereken oranın yarısından daha az düşüş gösterdi.
Türkiye’de ise İran’dan gaz akışının teknik bir arıza gerekçesiyle durmasının ardından arz-talep dengesizliğini yönetebilmek amacıyla sanayi aboneleri ve doğal gaz santrallerine kısıntı programı uygulanırken, gaz arzındaki düşüş elektrik üretimine de yansıdı.