İSTANBUL (Enerji Portalı) – SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, SHURASTAT’ın 7. sayısını yayımladı.
Bu sayısında finansman konusuna değinen SHURA, yeni sayısında şunları paylaştı:
“Sürdürülebilirlik temalı yeşil finansman araçları hızla büyüyerek yaygınlığını artırıyor. International Institute of Finance (IIF) raporuna göre 2019’da sürdürülebilirlik temalı borçlanma tutarı %30 büyüyerek 350 milyar ABD$’na ulaşacak. Yeşil borçlanma araçlarına ilginin artması politika yapıcıların sürdürülebilirlik öncelikleri ve eylemleri doğrultusunda yatırımcıların bu alandaki yeterliliklerini belgeleme çabasından kaynaklanıyor. Yeşil tahvillerin dünya tahvil piyasasındaki payı henüz %0,5 düzeyinde, ancak getirisi standart tahvillerden daha yüksek seyrediyor.

“Türkiye yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği finansman araçlarını çeşitlendirebilir.”
Dünyada en çok yeşil tahvil ihracı gerçekleştirmiş ülkeler olan Fransa, Hollanda, Çin, ABD ve Almanya, 2019 ilk yarısı sonuna dek yapılmış küresel toplam ihracın yarısını gerçekleştirdi. Mevcut durumda krediler dahil yeşil borçlanma araçları ihracının %70’i gelişmiş ülkeler tarafından gerçekleştiriliyor. Ancak, Çin’in de dahil olduğu gelişmekte olan ülkelerde hızlı gelişme görülüyor.

Türkiye’nin toplam payı 2017 ve 2018’de yaptığı ihraçlarla %0,4’e kadar ulaşıyor, ancak 2019’da bu alanda aktivitesi bulunmuyor. Türkiye yeşil borçlanma araçlarındaki etkinliğini artırarak yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği finansman araçlarını çeşitlendirebilir.
- Türkiye’nin Hidrojen Stratejisi Özet Raporu
- 2022-2026, 2027-2031 Yılları İçin Bağlanabilir Kapasite Raporu
- Türkiye’de Fosil Yakıt Kullanımının Dışsal Maliyeti Raporu
- COVID-19 Döneminde Enerji Dönüşümüne Bakış Raporu
- “Enerji Verimliliği İçin Finansman Mekanizmaları”
Son Dakika Enerji Haberleri için enerjiportali.com/son-dakika-enerji-haberleri Bağlantısını Ziyaret Edebilirsiniz.