ANKARA (Enerji Portalı) – SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, “Türkiye Enerji Dönüşümünü Hızlandırmak İçin 2020 Yılı Sonrası Düzenleyici Politika Mekanizması Seçenekleri: Şebeke Ölçeğinde Rüzgar ve Güneş Enerjisi Kapasite Kurumları” isimli çalışmasını kamuoyu ile paylaştı.
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, Türkiye’de 2020 yılı sonrası için 2030 yılında kadar muhtemel güneş ve rüzgar enerjisi kapasite kurulumu senaryolarına göre şebeke ölçeğinde kara tipi (onshore) rüzgar ve güneş enerjisi kapasite kurulumlarını destekleyen farklı düzenleyici politika mekanizması seçeneklerinin üretici ve tüketicilere, çevreye, ekonomiye ve topluma olan etkilerinin analitik bir metodoloji yoluyla belirlenmesi ve karşılaştırılması için bir çalışma yaptı.
SHURA, yapılan çalışmayı bir rapor haline getirerek “Türkiye Enerji Dönüşümünü Hızlandırmak İçin 2020 Yılı Sonrası Düzenleyici Politika Mekanizması Seçenekleri: Şebeke Ölçeğinde Rüzgar ve Güneş Enerjisi Kapasite Kurumları” ismi ile kamuoyu ile paylaştı.
2020 sonrasında şebeke ölçeğinde kara tipi (onshore) rüzgar ve güneş enerjisi kapasite kurulumları için düzenleyici politika mekanizmaları olarak şunlar incelendi: Spot Piyasa Fiyatından Bağımsız Garantili Satın Alım Tarifesi (YEKDEM 1.0, YEKDEM 2.0), Spot Piyasa Fiyatına Bağlı Garantili Satın Alım Tarifesi (Sabit Değer Prim Modeli, Sabit Yüzde Prim Modeli, Seviyeli Prim Sistemi, Spot Piyasa Boşluk Modeli), YEKA İhale Modeli, Yenilenebilir Portföy Standardı (YPS), Kurumsal Satın Alım Anlaşmaları (C-PPA).
Çalışmada önerilen düzenleyici politika mekanizmalarının Toplum Etkisi, Katılım Etkisi, Çevre Etkisi ve Ekonomik Etkisi başlıkları ile etkileri ayrı ayrı inceleniyor.
Çalışma sonucunda elde edilen bazı bilgiler ise şöyle:
- Türkiye’nin enerji dönüşümü hedeflerine ulaşılması ve bu dönüşümün hızlandırılması için uzun vadeli planlama, yenilenebilir enerji kaynaklarının sistem entegrasyonu ve bunlara uygun politika mekanizmalarını oluşturulması önem arz etmektedir.
- Açıklanacak yeni politika mekanizmasında kullanılacak garantili satın alım tarifesinin YEKA ihale modeline benzer olarak piyasadaki gelişmeleri yansıtması ve spot piyasa fiyatlarına yakın seviyelerde belirlenmesi beklenmektedir.
- Garantili satın alım tarife modelleri karşılaştırıldığında en yüksek katılımcı etkisi spot piyasa boşluk modeli ve YEKDEM 2.0’da oraya çıkmaktadır. İki politika mekanizmasının da katılımcı etkisi eşit seviyededir. YEKDEM 1.0, pratikte spot piyasa boşluk modeli olarak uygulanmaktadır. Açıklanacak olan YEKDEM 2.0’ın da benzer şekilde tanımlanması beklenmektedir.
- YEKDEM 2.0, YEKA İhaleleri ve YPS kWh başına ortaya çıkan katılımcı etkileri karşılaştırıldığında en düşük katılımcı etkisi YPS mekanizmasıyla ortaya çıkıyor.
- Destek seviyelerinin TL cinsinden belirlenmesi durumunda yerli ekipman üretim ve kullanımının desteklenmesi proje riskini azaltma açısından yüksek önem teşkil etmektedir.
- Çalışmada incelenen politika mekanizmalarının Türkiye’nin enerji sektörü politikalarıyla uygun olarak yerli teşvik, vergi avantajı ve iklim politikaları gibi alternatif politika mekanizmaları ile desteklenmesi önerilir.
Raporu aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.