İSTANBUL (Enerji Portalı) – Gelecek adına rüzgar enerjisinin yükselişte olmasında mobil ve dijital dönüşümler, büyük rol oynuyor. Bu yolda da mobil bakım atölyeleri önemli bir yere sahip.
Endüstri 4.0’ın rüzgar enerjisi sektöründe yerini alması, yüksek düzeyde verimlilik ve üretim kapasitesinde artış elde edilmesine olanak sağlıyor. Rüzgar enerjisi sektörünün her açıdan ilerleme kaydetmesinde ise dijitalleşme ve mobilleşme ortaklığının getirdiği çözümler büyük önem taşıyor.
Yurtiçi ve yurtdışındaki rüzgar enerjisi santrallerine planlı, plansız bakım ve servis hizmetleri sunan Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın’a göre, rüzgar enerjisindeki üretim verimliliğinin devamlılığı ve türbinlerde yaşanabilecek olumsuzluklara anında müdahale etmenin çözümü, mobil bakım atölyeleriyle gerçekleşiyor.
Enerji verimliliğinde yaklaşık %20 – %25 artış!
Rüzgar enerjisinde yeni hedefler, yüksek verimlilik elde etme üzerine kuruluyor. Uluslararası arenada da fosil yakıtlarda yaşanan hem ekonomik hem de çevresel sorunların yarattığı gelişmelerle sık sık gündeme gelen rüzgar enerjisi, dijital ve mobil iş süreçlerini sonuna kadar kullanarak geleceğin enerjisi olduğunu gösteriyor.
Teknolojik ilerlemelerle enerji verimliliğinde yaklaşık %20 – %25 artışın gerçekleştiğini aktaran Ali Aydın, türbinlerin fabrikadan çalışma sürecine ve devamlılığına kadar her süreçte dijital unsurları barındırdığını belirtiyor. Aydın, Endüstri 4.0’ın rüzgar enerjisi sektörünü yeniden şekillendirmesinin türbin bakım ve onarımlarına da direkt etki ettiğini dile getirdi. Aydın, ayrıca şunu ekledi:
“Türkiye’deki rüzgar türbinlerine 7/24 hizmet verebilmenin formülü mobilize olmaktan geçiyor. Ayrıca gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla ülke enerji arzına bu yönde hizmet vererek katma değer sağladık.”
Mobil bakım atölyeleri ile tam donanımlı bir çalışma ortamı…
Enerji üretimi göz önünde bulundurulduğunda, inspection, servis ve bakım hizmetinin hızlı ve zamanında verilebilmesi günümüzde giderek daha önemli hale geliyor. Geç verilen hizmetler pahalı olabiliyor.
Kısıtlı bir süre söz konusu olduğunda birden fazla teknik ekip ile sahada çalışabilmenin, anında ve hızlı bir şekilde müdahale etmenin çok önemli olduğunu belirten Ali Aydın, mobil bakım atölyeleri ile tam donanımlı bir çalışma ortamı sağladıklarını aktarıyor.
Aydın ayrıca problemin yaşandığı türbinin yeniden çalışması ve duruş süresinin kısa tutulmasının öncelikli görev olduğunu ve en uygun işlemlerin uzman teknik kadro ile global standartlara göre belirlenmiş çalışma metotlarıyla kısa sürede gerçekleşmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Aydın son olarak mobil bakım atölyeleri ile önemli operasyonel süreçlerin bu denli titiz ve hızlı gerçekleştirebildiklerini dile getiriyor.