30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


ODD: Bugüne Kadar Türkiye’de 657 Adet Elektrikli Araç Satıldı

İSTANBUL (Enerji Portalı) – Otomobil Distribütörleri Derneği (ODD)’nin paylaştığı verilere göre Türkiye’de bugüne kadar satılan elektrikli otomobillerin sayısı 657 oldu.

Otomobil Distribütörleri Derneği (ODD)’nin paylaştığı verilere göre Türkiye’de bugüne kadar satılan elektrikli otomobillerin sayısı 657 oldu. Yıllara göre satış rakamlara baktığımızda ise dağılım şöyle oldu:

Türkiye’de 2012 yılında 184 adet, 2013 yılında 31 adet, 2014 yılında 47 adet, 2015 yılında 120 adet, 2016 yılında 44 adet, 2017 yılında 76 adet ve 2018 yılında 155 adet olmak üzere 4 farklı markadan elektrikli araç satın alındı.

Türkiye’de ilk kez Renault Fluence Z.E. ile 2012 yılında başlayan elektrikli araç satışlarını daha sonra sırasıyla BMW i3, BMW i3s, Renault ZOE, Jaguar I-PACE ve Smart EQ Fortwo Coupe izliyor.

Türkiye’de temsilciliği olmayan,acak galeriler vasıtasıyla Türkiye’ye 175 adet Tesla getirildiği tahmin ediliyor.

Derindere Motorlu Araçlar (DMA) ise 250 adet fosil yakıtlı Toyota Corolla’nın elektrikli araca dönüştürdü.

1 Yorum

  • Sezer dedi ki:

    Muvaffak Bey, Merhaba…
    Hibrid araçlar çoğunlukla içten yanmalı motorun dezavantajlarını azaltmak için tasarlanmış, ne deve ne kuş arabalar. Bir problemi oluşturan zihniyet o problemi çözemez. Eğer petrol karteli Standard Oil elektrikli araba Ar-Ge’sinin önünü paranın gücüyle kesmese idi bugün bu konuları konuşmamıza gerek kalmayacaktı.
    “Who Killed Electric Car” belgeselini seyretmenizi tavsiye ederim. https://www.enerjiportali.com/elektrikli-otomobille-123-yil-once-tanistik/ 2. Abdülhamid elektrikli araba sipariş etmiş mesela.
    Gelelim teknik konulara;
    1. İçten yanmalı (Benzin, Dizel, LPG vs) motorlarda her devir verimli değil. Özellikle arabanın ilk kalkışı vs. çok verimsiz. (Hibrit ilk kalkışta destek vererek verimsizliği azaltıyor)
    2. Motor ısınana kadar verimsiz. (Elektrik motoru soğukken de verimli)
    3. Fren yaparken enerji boşa gidiyor. (Enerji elektrik motoru ile geri kazanılıyor)
    4. Aktarma organlarında, pistonlarda vs sürtünmeden dolayı enerji kaybı oluyor.
    Bu ve benzeri problemlere karşı “hibrit” biraz verim artışı sağlamakla birlikte toplam tüketim miktarlarına bakarsanız beklenen tasarruf dizel seviyesinde kalıyor. Bunda ülkemizde “plug-in hybrid” araçların satılmaması / talep görmemesi / vergi avantajı ile önünün açılmaması da etkili. Bu sistemde evinizde akşamdan şarja koyduğunuz araç 50-60 km. gidebiliyor, böylece hiç yakıt kullanmadan işinize, markete vs. gidebiliyorsunuz. Kia Niro, Hyundai Ioniq ve bir çok markanın “”Plug-in Hybrid” modeli olmasına rağmen Türkiye’de yok. Neden yok sorusunun cevabı yukarıda bahsettiğim belgeselde olabilir.
    Sonuç; Şehir içi kullanım için full elektrikli araçlar günümüzde makul menziller sağlıyor, yılda bir köyüne, tatile gidecek olana Mercedes kiralayabilecek kadar para tasarruf ettirir. Türkiye’nin cari açığının çoğu Petrol ithalatına gider iken neden elektrikli araçların önü tıkanıyor, zehirli gazlardan kanser oluyoruz anlayamıyorum. Kolay vergi, tamam, ama bindiği dalı kesmek diye bir deyim var değil mi? Saygılar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.