30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


“MTA, Çeşitli Ülkelerde Maden Arama Çalışmalarını Sürdürüyor”

ÖZBEKİSTAN (Enerji Portalı) – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Özbekistan’daki Orta Asya Bölgesel Ekonomik İşbirliği Enerji Bakanları toplantısının ardından değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Dönmez, Özbekistan Enerji Bakanı Alişir Sultanov ve Jeoloji ve Mineral Kaynaklar Komitesi Başkanı Babur İslamov ile çok faydalı görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.

Söz konusu görüşmelerde kamu ve özel sektörün karşılıklı olarak iş birliğinin geliştirilerek sürdürülmesi konusunda mutabık kaldıklarını kaydeden Dönmez, şöyle konuştu:

“Geçen sene sayın cumhurbaşkanımız buraya bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaret kapsamında enerji ile alakalı özel sektörün yaptığı bir dizi anlaşmalar imzalandı. Bu çerçevede yaklaşık 3-4 doğal gaz çevrim santrali kurma ile alakalı anlaşmalar söz konusu. Bu santrallerin bir kısmının inşaatı devam ediyor. Yeni inşaata başlayacak olanlar da var. İnşallah en kısa sürede buradaki enerji sektörüne girişimcilerimizin önemli bir katkısı olacak diye düşünüyorum.”

Dönmez, Orta Asya’nın doğal kaynaklar bakımından zengin bir bölge olduğunu ancak bazı altyapı eksikliklerinin de bulunduğuna değinerek, Türkiye’nin bu konularda oldukça deneyimli olduğunu ve bunları aktarmaya hazır olduğunu söyledi.

“Özbekistan altın madeni açısından dünyada en zengin ülkelerden biri ve dördüncü sırada yer alıyor.”

Geçen yıl Özbekistan Jeoloji ve Mineral Kaynaklar Komitesi ile Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) arasında üç altın ve volfram sahasının araştırılmasına ilişkin anlaşma imzalandığını hatırlatan Dönmez, söz konusu sahaların araştırılmasına ilişkin çalışmaların devam ettiğini aktararak şu bilgileri paylaştı:

“Geçen ay havadan jeofizik görüntüleme çalışmaları yaptık. Yaklaşık 576 kilometre karelik bize tahsis edilen maden sahalarında uçuşlar yapmak suretiyle verileri topladık. İnşallah onları en kısa süre içerisinde ekiplerimiz değerlendirecek ve sonucuna göre de arazi sondaj çalışmalarına başlayacağız. Özbekistan altın madeni açısından dünyada en zengin ülkelerden biri ve dördüncü sırada yer alıyor. Bizim de bu konuda ciddi deneyimlerimiz var. Güzel bir iş birliğiyle Özbekistan’ın yer altı kaynaklarının ülkenin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sunacak şekilde hizmete alınması konusunda, MTA ciddi bir çaba içerisinde olacak.”

“MTA, doğal kaynaklar konusunda Türkiye’nin edinmiş olduğu tecrübe ve deneyimi aktarıyor.”

MTA’nın sadece Özbekistan’da değil, Sudan’da da maden arama çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Dönmez, MTA, Afrika ve Asya ülkeleri başta olmak üzere, doğal kaynaklar konusunda Türkiye’nin edinmiş olduğu tecrübe ve deneyimi oralara da aktaracaktır.” diye konuştu.

Özbekistan’ın MTA örneğinde ilk defa yabancı bir kuruma ülkedeki maden sahalarını açtığını vurgulayan Dönmez, şunları kaydetti:

Özbekistan, MTA örneğinde Türkiye’ye kendi sahalarını açarak ilk defa yurt dışından bir kuruma maden sahalarını açmış oldu. Bu aslında iki ülke arasında geçmişten gelen ortak kültürün ve iş birliğinin bir göstergesidir. Biz, bu açıdan mutluyuz. Orta Asya’nın tam göbeğinde yer alan kardeş ülke Özbekistan’ın hızla kalkındığını ve geliştiğini görmek en az onlar kadar bizleri de mutlu ediyor.”

Zamanını Aşan Medeniyet: Özbekistan Sergi ve Paneli

Dönmez, Özbekistan ziyareti sırasında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destek verdiği, İstanbul ve Marmara üniversitelerinin iş birliğiyle İnsan ve Medeniyet Hareketi (İMH) tarafından hazırlanan “Zamanını Aşan Medeniyet: Özbekistan Sergi ve Paneli”nin ikinci etabına iştirak etti.

“Ben şahsen bu eserlere ve ortak geçmişimize baktıkça, geleceğe dair ümidimizin daha da pekiştiğini hissediyorum.”

Açılışta konuşan Dönmez, serginin açılışında bulunmaktan büyük mutluluk ve şeref duyduğunu, serginin kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Dönmez, serginin, kardeş Özbekistan halkıyla ortak ve kadim medeniyeti birlikte tekrar keşfetme fırsatı sunduğunu belirtti.

Sergilenen eserlerin her birinin, Türkiye ve Özbekistan arasındaki ortak ve kadim tarihi, kültürü, dini, dili, geçmişi yansıttığını kaydeden Dönmez, “Ben şahsen bu eserlere ve ortak geçmişimize baktıkça, geleceğe dair ümidimizin daha da pekiştiğini hissediyorum.” dedi.

“Ortak kültürümüz bütün zaman ve mekan kıstaslarını aşarak bizi birleştirmeye devam etmektedir.”

Dönmez, sergide hüsn-i hat, tezhib, minyatür, katı’, kalem işi, cilt, çini ve ahşap oyma sanatlarından eserler yer aldığını ve bu sanat dallarının Türkiye ile Özbekistan’ın ortak kültürünün ürünleri olduğunu kaydederek, “Ata yurdumuz olan bu topraklarda asırlardır süregelen sanat ve zanaat sadece zamanı değil, coğrafi sınırları da aşmıştır. Yayılmış oldukları geniş coğrafyaya Türkler ata yurttan geleneklerini de beraberinde taşımışlardır. Bu serginin de layıkı veçhile gösterdiği gibi ortak kültürümüz bütün zaman ve mekan kıstaslarını aşarak bizi birleştirmeye devam etmektedir.” diye konuştu.

Son Dakika Enerji Haberleri için enerjiportali.com/son-dakika-enerji-haberleri Bağlantısını Ziyaret Edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.