30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


Malatya’nın Gücüne Çöplerden Destek Geliyor

MALATYA (Enerji Portalı) – Şehir çöpünden enerji üretecek bir enerji santrali faaliyete geçirildi. Yaklaşık 40 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayan tesis, şehir çöpünden 5 farklı yöntemle enerji elde eden Dünya’daki ilk tesis niteliğini taşıyor.

Şehir çöpünden enerji üretecek bir enerji santrali Mimsan Grup tarafından faaliyete geçirildi. Yaklaşık 40 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayan tesis, şehir çöpünden 5 farklı yöntemle enerji elde eden Dünya’daki ilk tesis niteliğini taşıyor.

Santral “5+1” niteliğiyle Dünya’da bir ilk…

Santralde yakma, termal gazlaştırma, biyogaz, çöp gaz ve atık ısı (sera ve konut ısıtması) yöntemleri bir arada kullanılıyor. 5 farklı yöntemle enerji elde eden tesiste çöpler aynı zamanda ayrıştırılıyor. Santral, “5+1” niteliğiyle dünyada bir ilk oldu. Kurulu gücü 18 MW olan santral, evleri aydınlatacak ve bölgedeki binaların ısıtılmasında ve serada çiçek üretiminde de kullanılacak. Bununla birlikte, santralde aynı zaman da çöpler ayrıştırılacak.

Mimsan Grup CEO’su Hacı Ahmet İlhan, tesiste kullanılan termal gazlaştırma yöntemi ile ilgili, “Şehir atıkları içerisinde kısmen, atmosfere zararlı madde salınımına sebebiyet verecek materyaller bulunabilmektedir. Bu materyaller için, en çevreci bertaraf yöntemi, termal gazlaştırma yöntemidir. Katı maddeler içerisinde bulunan hidrokarbon moleküleri, yüksek ısıda çalışan reaktörlerde gaz fazına (syngas) geçer. Syngas’ın yakılması ile açığa çıkan termik enerji ile yüksek basınçlı buhar üretilip, buhar türbini marifeti ile elektrik üretilir. Hidrokarbon moleküllerinden arındırılmış katı maddeler, (çar) başta yol ve asfalt için nitelikli dolgu malzemesi olmak üzere farklı alanlarda değerlendirilecektir.” açıklamasını yaptı.

“Fermente edilmiş organik materyal (kompost) Malatya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından peyzaj hammaddesi olarak kullanılacaktır.”

İlhan,“Çöp içerisinde bulunan saf organik materyaller, hidrokarbon ihtiva etmekle beraber, aynı zamanda, yanmayı olumsuz etkileyen nem taşırlar. Bu materyal için en doğru yöntem, çürütme havuzlarında (digester) biyolojik fermantasyon yolu ile biyogazın açığa çıkarılmasıdır. Elde edilen biyogaz gaz motorları marifeti ile elektriğe dönüşür. Fermente edilmiş organik materyal (kompost) Malatya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından peyzaj hammaddesi olarak kullanılacaktır.” diye belirterek santralden enerji dışında elde edilecek faydalara değindi.

Biyokütleden enerji üretimi şu anda devlet tarafından YEKDEM kapsamında destekleniyor…

Biyokütleden enerji üretimi şu anda devlet tarafından YEKDEM kapsamında destekleniyor. Mevcut destekleme programı, biyokütle yatırımcılarının MW başına 133 dolar gelir elde etmesini sağlıyor. Yerli ekipman teşviki kapsamında, kazan grubu için MW başına 8 dolar destek de veriliyor. Her bir ekipmanın yerli firmalardan tedarik edilmesi ile toplam destek 165 dolara kadar çıkabiliyor. İlhan, söz konusu yenilenebilir enerji teşviki şehir çöplerinin de dahil edilmiş olduğunu belirterek, “Bu cazip yatırım fırsatından yararlanmak isteyenlerin ellerini çabuk tutmaları gerekiyor.” diye ifade etti.

Gerçekleştirdiği son projelerin sayısı 5 oldu.

Mimsan Grup’un Malatya’daki projesi ile gerçekleştirdiği son projelerin sayısı 5 oldu. Bu projelerin isimleri ise şöyle: Süper Film (SANKO) – Dolaşımlı Tip Akışkan Yataklı Kızgın Yağ Kazanı, ETİ Maden İşletmeleri – Kojenerasyon Tesisi, Oltan Köleoğlu Enerji – Biyokütle Yakıtlı Enerji Santrali, Akare Enerji – Biyokütle Yakıtlı Enerji Santrali ve Malatya Büyükşehir Belediyesi – Çöpten Enerji Santrali.


İlgili Konular:

2019 Yılında 777 Adet Üretmi Tesisi YEKDEM’den Yararlanacak!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.