İSTANBUL (Enerji Portalı)-Türkiye İMSAD Gündem Buluşmaları’nda enerji arz güvenliğiyle birlikte son aylarda öne çıkan madencilik faaliyetleri, AB Yeşil Mutabakat çerçevesinde ele alındı.
Yeşil Mutabakat ve Madenlerimiz’ başlıklı online oturumda, İMİB (İstanbul Maden İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu ve TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Maden Sektör Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) raporuna göre 2050 yılı sıfır emisyon hedefinde kritik minerallerin anahtar rol oynayacağını söyledi. Çetinkaya, “Lityum, kobalt, bakır ve nikel gibi madencilik ürünleri, dünyanın gelecekteki temiz enerji sistemlerinin önemli bir malzemesi olacak. Daha fazla elektrikli araç kullanımı, solar enerji panelleri ve rüzgar türbinlerinin artmasıyla birlikte lityum talebinin bugüne oranla 42 kat, kobalt talebinin 21 kat, nikel talebinin ise 19 kat artacağı hesaplanıyor. Madenler olmadan yeşil dönüşüm mümkün görünmüyor.” dedi.
Açılışını Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili F. Fethi Hinginar’ın, yöneticiliğini Türkiye İMSAD Başkan Vekili Ferdi Erdoğan’ın yaptığı ‘Yeşil Mutabakat ve Madenlerimiz’ başlıklı toplantının açılışında Bartın’ın Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen grizu patlamasındaki can kayıplarından dolayı üzüntüler dile getirildi. Çetinkaya, “Madencilikte insan ve çevre ile ilişkilerimizi şeffaf olarak yönetmeliyiz. Önce insan dediğimiz yerde ‘sıfır can kaybı’ şart olmalı. Can kaybının sayısı olmaz.” şeklinde konuştu.