30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


Kritik Ekipman Envanteri ve Yerlileştirme Tablosu Yayımlandı

ANKARA (Enerji Portalı) – Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü (EİGM), Kritik Ekipman Envanteri ve Yerlileştirme Tablosu’nu kamuoyu ile paylaştı.

EİGM; enerji ve doğal kaynakların keşfi, üretimi, iletimi ve dağıtımı konularında kullanılan mevcut ana ekipmanların belirlenerek yerli-yabancı ekipman envanterinin oluşturulması, söz konusu ekipmanların işletme açısından önem derecesinin belirlenmesi, kullanım sıklık ve sarfiyatının tespiti, yerli üretimi bulunmayan ekipmanların ve yukarıda belirtilen konularda kritiklik arz eden yabancı menşeili teknolojilerin yerli üretim ve/veya yerlileştirme potansiyellerinin belirlenmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Kurum bu çalışmalar kapsamında son olarak; Kritik Ekipman Envanteri ve Yerlileştirme Tablosu (KEEYT)’nu yayımladı. Kritik Ekipman Envanteri ve Yerlileştirme Tablosu, Ekipman Envanteri, Kritiklik Endeksi ve Yerlileştirme Öngörü Formu olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor.

Kurum tarafından KEETY hakkında yapılan açıklamada şunlar belirtildi:

Ekipman Envanteri; İşletmenizin/Kurumunuzun temel faaliyetleri yürütülürken kullanılan ana ekipman envanterinin bu tabloya işlenmesi gerekmektedir. 

‘Menşei” ve “Önem/Kritiklik Derecesi’ sütunlarına klavye ile veri girişi yapılmamalı, hücrelerin sağ alt köşelerinde yer alan ikona tıklanarak mevcut seçeneklerden uygun olanı seçilmelidir.

Kritiklik Endeksi; bu bölümün amacı, önem/kritikik derecesi yüksek olarak değerlendirilen ekipmanların hangi açılardan kritik olduğunun belirlenmesidir.

Ekipmanın önemine ilişkin ilave edilmek istenen bilgiler için değerlendirmeler sütunu kullanılabilir. Ekipman Envanteri tablosunda Önem/Kritiklik Derecesi ‘Yüksek’ olarak işaretlenen ekipmanların her biri için değerlendirme yapılmalıdır.

Yerlileştirme Öngörü Formu; bu bölümün amacı yabancı menşeili ürünlerin yerli üretimlerinin olup olmadığının belirlenmesi, yerli üretiminin olması durumunda yerli üretiminin tercih edilmeme sebeplerinin ortaya konulması, yerli üretiminin olmaması durumunda ise yerli üretimin önündeki olası darboğaz ve engeller ile yerli üretimin ülkemize katkılarının neler olabileceğinin belirlenmesidir.

Ekipman Envanteri tablosunda Menşei “Yabancı” olarak işaretlenen ekipmanlar için doldurulması gerekmektedir.”

KEEY-Tablosu2nu indirmek için enerjiportali.com/wp-content/uploads/2019/09/KEEY-Tablosu.xlsx Bağlantısını Ziyaret Edebilirsiniz.

Son Dakika Enerji Haberleri için enerjiportali.com/son-dakika-enerji-haberleri Bağlantısını Ziyaret Edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.