30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


KKTC’de II. Uluslararası Doğu Akdeniz Enerji Forumu Düzenlendi

LEFKOŞA (Enerji Portalı)-Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Ne kendi ne de KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki hiçbir hakkının başka ülke ve aktörlerce gasbedilmesine müsaade etmeyeceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim.” değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Doğu Akdeniz Enerji Forumu’nun ikincisinin açılış oturumu KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da gerçekleştirildi.

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM), Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi (KEİ), Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi (KKY) işbirliğinde düzenlenen II. Uluslararası Doğu Akdeniz Enerji Forumu’nun açılış oturumuna KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, ASBÜ Kuzey Kıbrıs Rektörü Prof. Dr. Enver Arpa, çeşitli ülkelerden akademisyen ve uzmanlar katıldı.

ASBÜ’nün Haspolat’ta bulunan yerleşkesinde yapılan forumun açılış oturumunda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın gönderdiği mesaj, ASBÜ Öğretim Görevlisi Zeki Akçam tarafından okundu.

Mesajında forumun hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Kovid-19 salgını döneminde ortaya çıkan küresel enerji dengelerindeki çalkantı ve değişimin geçen yıl başlayan Ukrayna savaşı ve izleyen gelişmelerle daha farklı bir boyut kazandığını belirterek Avrupa Birliği (AB) ve G7 ülkelerinin, dünyanın en önemli petrol ve doğal gaz üreticilerinden biri olan Rusya’ya karşı uygulamaya başladıkları yaptırımların enerji politikalarını olumsuz etkilediğini bildirdi.

Ukrayna savaşının hem üretici hem de tüketiciler için enerji güvenliğinin kritik önemini ve ulusal güvenliğin bir parçası olduğunu tüm dünyaya yeniden hatırlattığını kaydeden Oktay bu durumun tüm aktörler arasında işbirliğini elzem kıldığını dile getirdi.

Doğu Akdeniz’deki keşfedilen ve keşfedilmeyi bekleyen zengin doğal gaz kaynaklarının, bölgedeki ülkeler arasında işbirliği, dayanışma ve dostluk köprüsü işlevi görebileceğini vurgulayan Oktay bu anlamda Türkiye’nin de bölgedeki ülkelerle işbirliğini geliştirmeye çalıştığına dikkati çekerek şunları söyledi:

“Hem ülkemizin hem de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) ruhsatlandıran KKTC’nin Doğu Akdeniz’de bulunabilecek enerji kaynaklarını da bir yandan arama faaliyetlerimiz son hız devam etmektedir. Karadeniz’de keşfettiğimiz ve yakında üretime başlayacak olan dev Sakarya Sahası’na benzer şekilde yakın gelecekte Doğu Akdeniz’de de keşifler yapacağımıza inanıyorum. Kendi kaynaklarımızı keşfettikçe Türkiye’nin enerjide başka ülkelere olan bağımlılığı da tedricen azalacaktır.”

Türkiye’nin doğal gaz üreticisi ülke haline gelmesinin kendi enerji güvenliğini sağlama almasının yanı sıra bölgedeki diğer dengeler bakımından oyun değiştirici bir gelişme teşkil edeceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Bunu yaparken, tabiatıyla ne kendi ne de KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki hiçbir hakkının başka ülke ve aktörlerce gasbedilmesine müsaade etmeyeceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim.” ifadesini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.