KASTAMONU (Enerji Portalı) – Kastamonu’da katı atıklardan açığa çıkan metan gazından elektrik üretim tesisi açıldı. Günlük 1200 kW elektrik üretiminin yapılacağı tesiste üretilen elektriğin 13,3 sentten satılacağı haberi verildi.
Kastamonu Belediyesi Mahalli İdareler Birliği tarafından hayata geçirilen elektrik üretim tesisinin açılışı gerçekleştirildi. Açılan tesiste çöplerden açığa çıkan metan gazından elektrik enerjisi üretilerek, ildeki elektrik enerjisinin önemli bir kısmı karşılanacağı belirtiliyor. 2016 yılında temelleri atılmış olan bu tesiste, günde 260 ton çöpten oluşan metan gazının elektrik enerjisine dönüştürülmesi planlanıyor.
“Tüm Belediyeler Türkiye’ye Örnek Çalışmalar Gerçekleştirebilir”
Açılış konuşmasında tesiste yapılan işlemle geri dönüşüm işleminin yapılacağını belirten Vali Karadeniz konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“İşte bu anlamda kurulan modern çöp toplama tesisi ve bu tesiste yapılan gaz üretimi bu anlamda geri dönüşümü tam olarak yapmamızı sağlayacak. Ama burada altını çizeceğimiz bir nokta var ki tüm belediyeler ve il özel idaresi el birliği yaptığında Türkiye’ye örnek olabilecek projeleri gerçekleştirebilecek olduğunu göstermesi bakımından Kastamonu’nun oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Ve ben inanıyorum ki diğer alanlarda da bu işbirliği yapıldığı sürece güzel projeler ortaya çıkacaktır. Kastamonu’nun ileriye doğru atılımı hızlanacaktır diye düşünüyorum”
“Hergün 19 İlçeden 260 Ton Atık Toplanıyor”
Açılışı gerçekleştirilen tesise günde 260 ton katı atık geldiğini söyleyen Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Bu görmüş olduğunuz çöp gazından elektrik üretim tesisleri bundan 2 yıl öncesinde yapımına başlandı ve şu anda Allahın izni ile hep birlikte üretimimize başladık. Tabii burada önemli olan Kastamonu’nun tamamını içeren bir tesisimiz. İlçelerden de gelen bütün katı atıklar burada toplanıyor. Ve güzel bir şekilde düzenli bertaraf edilmesi sağlanıyor. Tabii ki bu iş çokta kolay değil bir iş değil. Bu iş için çok organize olmuş bir sistem var. Yani her gün on dokuz ilçeden çöpü toparlayacaksın 6 tane istasyona getireceksin. Bu istasyonlardan da buraya bu tesisimize düzenli bir şekilde günlük getiriyoruz. Günde on dokuz ilçemiz ve merkez dahil iki yüz altmış ton katı atık bu tesisimize geliyor” şeklinde konuştu.
Tesis Amacına Ulaştı
Elektrik tesisinde saatte 1200 KW elektrik enerjisi üretildiği, tesisin asıl amacı olan metan gazı üretiminin gerçekleştiğini belirten Başkan Babaş konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Bu metan gazından da burada elektrik motoru çalıştırılarak buradaki gazın miktarına göre elektrik enerjisi üretilecekti ve bu da sağlandı. Şu anda gücü 1,6 megavat. Ürettiğimiz ise şu anda saatte 1200 KW enerji üretiyoruz. Kilovatını 13,3 sentten anlaşmasının tamamladık ve satışına başladık. Bu projeyi yap, işlet, devret modeliyle yaptık. İlimiz hem çevre kirliliğinin önlenmesi açısından hem üretim açısından hem de üretimin maddi olarak çevrilmesi açısından büyük bir fayda ve yarar sağlamıştır.”
Çelik: “Yapılan Yatırımlar Hem İlimiz Hem de Ülkemiz İçin Oldukça Önemli”
AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Kastamonu Mahalli İdareleri Birliğinin Türkiye’ye örnek olduğunu belirterek: “Yenilenebilir enerji dünyada tercih edilen bir enerji modeli haline geldi. Hem çevre kirliliğinin ortadan kaldırılması hem daha ucuz maliyet ve dünyada enerji ihtiyacının sürekli artar halde olması bizi bu yöne evirdi. Evirmemize neden oldu. Dolayısıyla burada yapılan yatırım hem ilimiz için hem ülkemiz için çok değerli. Gerçekten Türkiye’ye örnek bir mahalli idareler birliğimiz var. Kurumsal bir yapıya kavuştu. Ve sürekli kendini yeniliyor. Yeni yatırımlar gerçekleştiriyor” ifadelerini kullandı.
Kastamonu İçin, Türkiye İçin, Doğa İçin Önemli Bir Yatırım
Tesisin kurulumunu yapan Enerji Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kısa, “Bugün burada evliyalar şehri, Osmanlı yadigarı, güzel insanların yaşadığı Kastamonu iline böyle bir tesisi kazandırmanın onurunu ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Belediye, kamu özel işbirliği ile eskilerin deyimi ile imece usulüyle tamamlanan bu tesis Kastamonu için olduğu kadar Türkiyemiz ve tabiatın korunması içinde önemli bir yatırımdır. Yaklaşık 7 milyonluk bu yatırımı gerçekleştirirken teknolojik zorunlu adımlar dışında iş gücü ve diğer ihtiyaçlarımızı Kastamonu’dan karşıladık. Ve böyle yapmaya da devam edeceğiz” dedi.
Kaynak: Sabah