ANKARA (Enerji Portalı) – EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, EÜAŞ olarak kamunun jeneratör ihtiyacını karşılayacak düzeyde üretim yapabilir hale geldiğimizi belirtti.
Bir televizyon programına röportaj veren Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürü Alagöz, yerli ekipman üretimi konusunun önemini vurguladı ve şu açıklamalarda bulundu:
“Türkiye’de 100 bin MW civarında bir kurulu gücümüz var. Güneş ve rüzgar haricinde aşağı yukarı 7 bin tane elektrik santrali var. Bunların içerisinde ne yazık ki yerli ekipman üretimimiz yoktu. Bunlar genellikle yurtdışından ülkemize ithal ettiğimiz teknoloji bağımlılığı oluşturan ekipmanlar. Tamamında da en önemli özellik jeneratördür. Rüzgâr türbinde de hidroelektrik santral türbinlerinde de doğal gaz santrallerinde de buhar türbinlerinde de dönüş elde ettikten sonra bu dönüşümü jeneratöre verirsiniz ve jeneratör de elektrik üretir. Dolayısı ile bütün elektrik santrallerinin ortak ekipmanı olarak jeneratörü bizim için birinci öncelikle üretilmesi gereken bir ekipman olarak değerlendirdik.”
“Türkiye’nin en büyük dördüncü büyük santrali olan Keban Hidroelektrik Santralinde jeneratör üretimine karar verdik”
Jeneratör üretimi konusunda küçük santrallerde önemli kazanımlar elde edildiğini aktaran Genel Müdür Alagöz “Başarılarımızı artık büyük santrallere taşımamız gerektiğine inandık ve Türkiye’nin en büyük dördüncü büyük santrali olan Keban Hidroelektrik Santralinde jeneratör üretimine karar verdik. Keban’da 8 ünitemiz ve 8 de jeneratörümüz var. Tasarımları yapıldı, ekipman üretildi, testler gerçekleştirilerek devreye alındı. Soğutma sistemi kuruldu ve elektrik sargılarının da tamamlanmasıyla beraber jeneratör vücut buldu. EÜAŞ’ın teknisyen ve mühendisleri bu iş için 4 yıl kadar zaman harcadılar.” şeklinde konuştu.
“150 megavatlık jeneratörü 180 megavatlık hale getirdik”
Alagöz, ilk jeneratörde edinilen bilgi ve beceri sayesinde hızlı ve seri şekilde ikinci, üçüncü ve dördüncü jeneratörlerin üretildiğini belirterek “Son ürettiğimiz jeneratörde türbin değiştirmeden 30 megavatlık enerji artışı elde ettik. 150 megavatlık jeneratörü 180 megavatlık hale getirdik. Dolayısıyla biz kamunun jeneratör ihtiyacını karşılayacak düzeyde üretim yapar hale geldik. Kendi Santrallerimizdeki ihtiyaçlarımızı birebir karşılıyoruz. Bir süre sonra bunu tüm kamuoyuna, özel sektörün de kullanımına açacağız.” dedi.