30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


Kaç Güneş Paneli ihtiyacınız var: Panel Boyutu ve Çıkış Faktörleri – Vural Cantuğ Akkaş

Köşe Yazısı – Vural Cantuğ Akkaş

Eviniz için kaç tane güneş paneline ihtiyaç duyacağınızı belirlemek, önce hedeflerinizin ne olduğunu bilmek anlamına gelir. Karbon ayak izinizi en aza indirmek ister misiniz? Yatırımınızın getirisini en üst düzeye çıkarmak? Mümkün olduğunca çok para biriktirmek mi? Çoğu insan çevresel etkilerini en aza indirirken paradan tasarruf etmek ister.

güneş enerjisi

İhtiyacınız olan güneş panelini hesaplamak için, aşağıdakileri bilmeniz gerekir: hanenizin ne kadar enerji kullandığı; çatınızın kullanılabilir yüzey alanı; Bölgenizdeki iklim ve güneş ışınımı (radyasyon değeri); düşündüğünüz fotovoltaik (PV) panellerin watt ve göreceli verimliliği; ve net metering (mahsuplaşma) uygulanabilirliği.

1. Ne kadar güneş enerjisine ihtiyacınız olacak?

Evinizin ortalama enerji gereksinimlerini belirlemek için geçmiş faturalara bakın. Evinizin saatlik enerji ihtiyacını bölgenizdeki en yoğun radyasyon değeri (ışınım) ile güneşlenme süresini çarparak ve bunu bir panelin wattına bölerek kaç adet güneş paneline ihtiyacınız olduğunu hesaplayabilirsiniz. Bir aralık oluşturmak için düşük voltajlı (150W) ve yüksek gerilimli (370W) bir örnek kullanın (örn: 11.000 kWh/yıl üretmek için 17-42 panel). Çatının ne kadar güneş ışığı aldığını ve çatı boyutu ve depolama gibi faktörlerin de aynı şekilde olacağını unutmayın.

Ancak, ortalama ev için (ya da özellikle eviniz için) kaç güneş paneline ihtiyaç duyulduğu konusunda bir fikir edinmek için, aşağıdaki soru dizisi ile cevap bulabilirsiniz;

Güneş Panellerini Farklı Yönlere Yerleştirilmesi Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin enerjiportali.com/gunes-panellerini-farkli-yonlere-yerlestirebilir-miyiz-vural-cantug-akkas Bağlantısını Ziyaret Edebilirsiniz.

2.Şu anda kaç Watt (W) kullanıyorsunuz?

Ortalama kullanım için elektrik faturanıza bakın. Tüketilen kilovatt saatleri (veya kWh/kWs) veya benzeri bir şey olup olmadığına bakın ve sonra temsil edilen zaman periyotunu (genellikle 30 gün) not edin. Faturanız kullanılan kilovat saatini göstermiyorsa, sayaç okumalarını başlangıç ve bitiş olarak arayın ve önceki okumayı en yeni olandan çıkarın.

Hesaplarımız için günlük ve saatlik kullanım istiyorsunuz. Ancak, faturanız günlük ortalama göstermiyorsa, aylık veya yıllık ortalamaları sırasıyla 30 veya 365 gün olarak bölün ve ardından saatlik ortalama elektrik kullanımı saatinizi belirlemek için 24’e bölün. Cevabınız kilovat saat olacaktır (kWs/kWh) -bir kilovat saat, herhangi bir zamanda, gücün kullanıldığı toplam süre ile çarpılan güç miktarını ifade eder-.

Ilıman bir iklime sahip küçük bir ev ayda 200 kWs gibi bir tüketime sahip olabilir ve güneydeki klimaların ev enerji kullanımının en büyük bölümünü oluşturduğu daha büyük bir ev 2.000 kWs veya daha fazla kullanabilir. Ortalama ABD bir ev, ayda yaklaşık 900 kWs (Yani günde 30 kWs veya saatte 1,25 kWs) kullanırken ülkemizde de bu, 2011 yılı TEİAŞ araştırmasına göre 253 kWs’tir.)

Ortalama günlük enerji kullanımınız, güneş ihtiyaçlarınızı hesaplamak için hedef günlük ortalamanızdır. Bu, enerji ihtiyacınızın yüzde 100’ünü karşılamak istiyorsanız, güneş enerjisi sisteminize ihtiyaç duyacağınız kilovat saat sayısıdır.

Güneş panellerinin her zaman maksimum verimlilikte çalışmadığını unutmayın. Örneğin hava koşulları, sisteminizin verimliliğini geçici olarak azaltabilir. Bu nedenle, uzmanlar olarak, ihtiyaç duyduğunuz tüm temiz enerjiyi sağlayabilmeniz için hedef günlük ortalamanıza yüzde 25’lik bir pay eklemenizi öneririz.

3. Bölgenizde kaç saat güneş ışığı bekleyebilirsiniz?

Bulunduğunuz yerin en yoğun güneş ışığı saatleri, ev güneş sisteminizin üretmesini bekleyeceğiniz enerji üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olacaktır. Örneğin, eğer Adana’da yaşıyorsanız, Trabzon’da yaşadığınızdan daha fazla sayıda güneşlenme süresi ve radyasyon değerine sahip olmayı bekleyebilirsiniz. Bu, Trabzonlu bir ev sahibinin güneşten yararlanamayacağı anlamına gelmez; sadece ev sahibinin daha fazla panele ihtiyacı olacağı anlamına gelir.

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Güneş Enerji Potansiyeli Atlası (GEPA), il ve ilçelerimize ait radyasyon – güneşlenme süreleri – pv tip alan üretilebilecek enerji bilgilerini sağlamaktadır.

Güneş Enerjisi Potansiyeli Hesaplama Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin enerjiportali.com/gunes-enerjisi-potansiyeli-hesaplama Bağlantısını Ziyaret Edebilirsiniz.

Şimdi saatlik elektrik üretim ihtiyacınızı Watt’a dönüştürmek için saatlik kullanımınızı (soru No. 1’e bakınız) 1.000 ile çarpın. Ortalama saatlik watt ihtiyacınızı bölgeniz için günlük en yoğun güneşlenme süresine bölün. Bu size panellerinizin her saat üretmesi gereken enerji miktarını verir. Yani günde ortalama 7,84 saat güneşlenme süresi olan bir alandaki ortalama bir ev (253 kWs/ay) 1,000  Watt’a ihtiyaç duyacaktır.

4. Güneş paneli çıkış verimini ne etkiler?

Burada güneş paneli kalitesi bir fark yaratıyor. Tüm güneş panelleri aynı değildir. Fotovoltaik güneş panelleri, panel büyüklüğüne ve verimliliğine ve hücre teknolojisine bağlı olarak, panel başına yaklaşık 150 W ila 370 W arasında değişen watt güçlerindedir.

Örneğin, ön taraftaki ızgara çizgilerine sahip olmayan güneş pilleri, geleneksel hücrelerden daha fazla güneş ışığını emer ve delaminasyon (peeling) gibi sorunlardan etkilenmez. Hücrelerin yapımı onları daha güçlü ve çatlamaya veya korozyona karşı daha dirençli kılar. Kalite ve verimlilikteki bu geniş çeşitlilikten ötürü, hangi güneş panellerinin sizin için doğru olduğu ya da eviniz için kaç taneye ihtiyaç duyacağınız hakkında genellemeler yapmak zordur. Paneller ne kadar verimli olursa, ne kadar fazla güç üretebilirlerse, aynı enerji çıkışını elde etmek için tavanınıza daha az ihtiyaç duyacaksınız. Konvansiyonel güneş panelleri genellikle farklı verimlilik seviyelerine sahip panel başına yaklaşık 250 W üretir.

İhtiyacınız olan toplam panel sayısını hesaplamak için kaç adet güneş paneli gerektiğini öğrenmek için, evinizin saatlik W ihtiyacını (soru No. 3’e bakınız) güneş panellerinin watt değeri ile bölün. Bu yüzden Adana’da bir evin, ideal bir sistemde (5kW’lık sistem) 20 adet geleneksel (250W) güneş paneline ihtiyacı olacaktır.

Güneş Enerjisi Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin enerjiportali.com/gunes-enerjisi-nedir/ Bağlantısını Ziyaret Edebilirsiniz.

5. Güneş paneli boyutunun etkisi nedir?

Küçük veya alışılmadık şekilde şekillendirilmiş bir tavanınız varsa, güneş paneli büyüklüğü ve sayıları önemli hususlardır. Kullanılabilir geniş bir çatı alanıyla, belki de bazı veriminizi feda edebilir ve hedef enerji çıkışınıza ulaşmak için daha büyük paneller (panel başına daha düşük maliyet) satın alabilirsiniz. Ancak, kullanılabilir çatı alanınız sınırlıysa veya kısmen gölgeli ise, daha az sayıda küçük yüksek verimli panel kullanabilmek, uzun vadede mümkün olan en yüksek gücü elde etmenin en iyi yolu olabilir ve sonuçta size daha fazla para kazandırır.

Tipik konut güneş paneli boyutları bugün yaklaşık 1,64m x 0,99m veya 5,25 feet x 3,25 feet, üreticiler arasında bazı farklı varyasyonlar bulunmaktadır. Bu boyutlar uzun süre bu şekilde değişmeden kalmış olsa da elde edilen verim ve çıktı, daha iyi bir şekilde değişti.

Yukarıdaki soruların cevaplarını bilmek, elektrik üretim ihtiyaçlarınız için ideal panel sayısı veya en azından gerçekçi bir aralık hakkında size bir fikir verecektir. Ardından, profesyonel bir kurulumcunun, çatı enerjinizi, çatı mimarisini,  güneşe olan açısını ve diğer enerji faktörlerini, günlük enerji üretim hedeflerinize ulaşmak için çatıdaki doğru sayıda paneli fiziksel olarak nasıl ayarlayacağını değerlendirmesi gerekir.

Ayrıca, mahsuplaşma (net metering), güneş sisteminiz için yatırım getirinizi belirlerken düşündüğünüz gibi düşünmelisiniz. Mahsuplaşma sistemi fazla üreterek elektrik şebekesine verdiğimiz elektrik ile ihtiyaç oluştuğu için şebekeden aldığımız elektriğin parasal değerinin birbirini dengelemesidir, tabii  depolama sisteminiz yoksa.

Güneş Enerjisi Örnek Hesaplama:

Örneğin; buzdolabı, televizyon, bilgisayar, ütü, fırın, çamaşır makinesi ve aydınlatma için evimizin ihtiyaç duyduğu haftalık enerji miktarı Tablo 1’deki gibi olsun:

Tablo 1: Ele Elınan Evin Haftalık Enerji İhtiyacı

Elektrik tüketim

Bu verilere göre:

Günlük ortalama enerji tüketimi= Haftalık enerji ihtiyacı;

= 42672/7≈6096 Wh/gün

Sistem verimliliği;

Ƞsis= Ƞpv.Ƞakü.Ƞinv (Ƞpv: panel verimi, Ƞakü: akü verimi, Ƞinv: invertör verimi)

YE= ÜGE*(Ƞsis) formülleri ile hesaplanabilmektedir. (Burada YE yükün enerjisini, ÜGE üretilmesi gereken enerjiyi ifade etmektedir)

PS= Günlük enerji ihtiyacı/(Panel gücü * Güneşlenme süresi)

=6096/(260 W) * (3.5) = 6.69 ≈ 7 adet panel

Sistemin kurulu gücü = toplam panel sayısı * 1 panelin gücü

(7 adet panel) * (260 W) = 1.820 W ≈ 2 kW kurulu gücünde bir sistem yeterli olacaktır.

Aylık toplam elektrik enerjisi kullanımı= Günlük enerji tüketimi * 30

= 188,9 kWh

Aylık toplam üretilip şebekeye aktarılan enerji: 60 kWh

Aylık net fatura: 188,9 kWh – 60 kWh = 128,9 kWh x (saatlik elektrik fiyatı)

Eğer akü hesabı yapılmak istenirse;

Akü Kapasitesi = Günlük enerji ihtiyacı/Deşarj olma faktörü)* Kapalı geçen gün sayısı

6096 Wh günlük enerji ihtiyacı, 0,65 deşarz faktörü ve 1,5 kapalı geçen gün sayısı dikkate alındığında;

Akü kapasitesi bu denkleme göre 14068 W olarak hesaplanacaktır. Akü sayısı akü kapasitesine ve akünün kaç saat boyunca ne kadar akım üretebileceğini gösteren amper-saat(Ah) değerine göre belirlenir. İki tane 12 V ‘luk akü seri bağlanırsa sistem gerilimi 24 V olur. 200 Ah’lik aküler kullanılırsa 14068 Wh enerji elde edebilmek için 2 tane akünün seri bağlı olduğu 4 paralel kola ihtiyaç vardır. Bu durumda her biri 200 Ah toplam 8 tane aküye ihtiyaç vardır. Böyle bir sistem 200x24x4=19200 Wh enerji depolayabilmektedir.

Vural Cantuğ Akkaş
Enerji Sistemleri ve Makine Mühendisi, MBA
cantugakkas1@gmail.com

Vural Cantuğ Akkaş’ın Diğer Köşe Yazıları İçin enerjiportali.com/vural-cantug-akkas/ Bağlantısını Ziyaret Edebilirsiniz.

22 yorum

  • Ramazan dedi ki:

    Böyle bir sistemle 10 adet bilgisayarı çalıştırabilir miyim? Ve ya nasıl bir sistem gereksinim var? Şimdiden Teşekkürler.

  • Muvaffak GÖZAYDIN dedi ki:

    Ramazan :
    Herbir bilgisayar saatte nekadar güç çekiyor . Yani kaç watlık deriz biz buna . Artı 365 gün nekadar kullanıyorsun . Bazı kabullerle sana yardım edeyim .
    Bir bilgisayar 100 wat olsun. 10tanesi 1000 wat ister . Yani 1 kw . Bunları yılda günde ortalama 1 saat hesabı ile 365 saat kullandığınızı kabul edelim . 365 x 1 = 365 kws veya kabaca 400 kws / yıl deriz .
    1 kw lık solar yılda Bodrum ‘da 1.600 İstanbulda 1.500 kwh enerji üretir .
    400 / 1.500 = 0.27 kw solar güç lazım 320 watlık bir panel yeter . Boyutu 1 m x 1.5 m gibidir .
    Bunu kendiniz n11 den veya gitti gidiyordan veya amazondan kabaca en fazla 500 $ a alabilirsiniz . Paneller, invertör, kablolar , Montajı da çok kolay . Balkona kurabilirsiniz . Bunu hiçbir izin almadan amatör olarak bile yaparsınız . Ben 100 watlık süs havuzu yaptım terasda Bodrum ‘da Herşey dahil $ 100 dan az harcadım . Müsaadeye falan luzum yok . Bahçeye de 10 tane solar lamba koydum Tanesi 15 lira . Sorularınız için gozaydin@worlduniversity.london a yazın .

  • Yok dedi ki:

    Merhaba ben sadece küçük bir odada aydınlatmada kulanacağim (13 watt 220 volt ile çalışan bir tasarruf ampulü ve 1 adet fiş için kullanacağım ) günde nerden baksak 5-6 saat kullanıyorum bundan yola çıkarak nasıl bir güneş paneli almalıyım veya küçük olacağından kendim hücreleri birleştirip yapabilirmiyim yaparsam ne kadar malzeme vs kullanacağım?

  • Bugün elime bir bilgi geçti . Hassas bir bilgi değil .ç Ama kabaca doğru . Okdarı da bize yeter .
    Türkiye genelinde güneş panelleri
    Ocak ayında toplam verdiği kws enerjinin % 2 sini veriyor .
    Şubatta % 2
    Martta %4
    Nisanda % 7
    Mayısta % 10
    Haziranda %13
    Temmuzda %14
    Apustosta % 14
    Eylülde % 13
    Ekimde % 10
    Kasımda % 7
    Aralıkta % 4 ü.
    Yani 1 kw lık bir panel yılda İstanbul’da 1.200 kws enerji verir.
    Aralıkda ise bunun % 4 ü kadar yani 1.200 x 0.02 = 24 kws verir .
    Temmuzda % 14 yani 1.200 x 0,14 = 168 kws enerji verir.
    Bodrum için 1.220 kws yerine 1.500 hatta 1.600 kws/yıl kullanabilirsiniz .
    Tabii ay içindeki her bir gün de farklıdır . Ama bu farklar % 10-15 i geçmez .
    Ben bu bilgiyi aldıkdan sonra kapasite tayinini en f azla nekadar borçlanırım üzerine yatptım .
    Bunun içinde Excell’de 360 günü tek tek üretim, tüketim olarak yazdım farkları kümüle ettim .

  • muhammet dedi ki:

    Aylık toplam üretilip şebekeye aktarılan enerji: 60 kWh
    olarak nasıl hesaplandı?

    Zaten tüketimi karşılayacak bir üretim istemiyor muyuz?
    Buna göre faturanın sıfırlanması gerekmezmiydi?

  • ali dedi ki:

    gerçek 500 kw lık ges tesisinin 1 yıllık ortalaması antalya merkez için günde 3,8 saat çıkıyor
    daha basit bir deyişle kuracağınız sistemi 1kw kabul edersek 1×3,8=3,8 kw günlük üretim beklentisinde olun .Polikristal panelde bunun üstü imkansız arkdaşlar

  • mehmet gürbüz dedi ki:

    öncelikle hayırlı işler benim evimin bulunduğu yerde doğal gaz yok ( ev müstakil 3+1yer evi ) bende 3 faz kombi bağlattım ve bunu sadece güneş enerjisi ile evden bağımsız çalıştırmak istiyorum ne yapmam gerekiyor nasıl bir sistem kurabiliriz fiyatı ne kadara çıkar öğrenmek istiyorum.
    kolay gelsin hayırlı işler.

  • Halil Aydın dedi ki:

    Merhaba ben evi elektrikli ısıtıcı ile ısıtmak istiyorum nasıl ne kadar panel bağlayabiliriz şimdiden teşekkürler

  • murat yesil dedi ki:

    385 wattlık panelden 8 tane , 10.000 kwlık inverter alsak !!! aküsüz direk eve kaç vatt elektrik sağlarız evde aynı anda neleri çalıştırır, mümkünmü ????

  • BURHAN YEŞİLYURT dedi ki:

    12 DAİRELİK Bİ PROJEMİZ VAR.BU BİNANIN ASANSÖR KULLANIMINI DIŞ AYDINLATMALARINI VE MERDİVEN AYDINLATMALARINI PANEL İLE KARŞILAMAYI DÜŞÜNÜYORUZ.PROJE KONUSUNDA YARDIMCI OLABİLECEKMİSİNİZ.TEŞEKKÜRLER.

  • Recep Şimşek dedi ki:

    BURHAN YEŞİLYURT, binanızın aydınlatmalarını çatınız uygunsa koyacağınız güneş panelleri ve bu panellerde üretilen gücü depolayacağınız akülerden sağlayabilirsiniz. Asansörü hiç düşünmeyin! Bilmem kaç kwh gücündeki motorları besleyebilecek akü grubu yerine jeneratör daha mantıklı. Akması, kokması olmaz. Aslında kayıp olmaması açısından aydınlatmaları da şebeke üzerinden bir adaptör aracılığıyla 12 volt yaparsanız, böylece akülerden de doğrudan uygun amper çıkışlı solar şarj cihazı çıkışından 12 volt ile besleyebilirsiniz. Panel sisteminde bir sorun olduğunda da şebeke devreye girecek şekilde araya röle ilavesi gerekir. Akülerdeki enerjiyi AC 220 volt’a invertör ile çevirip kullanmaya kalktığınızda kayıpları da göze almanız gerekiyor. Şu an DC 12 voltluk bir sistem daha mantıklı ve ekonomik olacaktır. Zaten amaç güneşten yararlanmaksa onca para harcamamak adına sistemi ihtiyaçlara göre iyi kurgulamak gerekiyor.

    Diğer arkadaşlar da güneş enerjisi ile ısınma taleplerinde bulunmuşlar. Maalesef fazla fanteziye kaçmamak lazım!

  • Kürşat dedi ki:

    Bir arkadaşım yeni ev almıştı bende panel taktir demiştim bir sirket gelip bakmış 36bin tl fiyat çıkarmış bana çok geldi fiyat fayda endeksi düşünürsek Aküler 5 sene inverter 8 veya 10 sene gider demişler yani bu iş bir kaç firmanın tekelindemi istedikleri fiyat afaki benim hep hayelimdi ama fiyatları duyunca hayal kırıklığı oldu resmen

  • MUSTAFA AKKAYA dedi ki:

    Ben bağ evi gibi bir yerim var. burada mini buzdolabı, televizyon, hidrafor (220’lik), 4 adet güvenlik kamerası ve gece çevre aydınlatma ile ne kadar panel, kaçlık inverter, kaç adet jel akü gerekir. şimdiden teşekkürler Sivas

  • MÜNİR dedi ki:

    SAYGI DEEĞER HOCAM ŞAYET GÜNEŞ OLMADIĞI ZAMAN AKÜLER GÜN IŞIĞI İLE ŞARZ OLURMU ÖNEMLİ BENİM İÇİN BU CEVAP VERİRSENİZ SEVİNİRİM SAYGILARIMLA.

  • Muvaffak GÖZAYDIN dedi ki:

    Olur ama çok az .
    1 kw lık bir GES İstanbul da toplam 1.200 kwh enerji verir .
    Bunun % 12-14 ü Haziran da , % 12-14 ü Temmuzda, % 12-14 ü Temjuzda, % 9 u Mayısda, % 7 si Nisanda , % 5 i Martta , % 2 ila 4 ü Ocak şuıbat aylarında alınır . Bunlar hep hava şartlarına göre değişir .
    Ocak ayında güneşsiz bir hava da % 0.1 enerji alırsınız, Temmuz ayında güneşsiz bir havada % 0.5 enerji alırsınız . Kati rakkam veremezsiniz . Artı yılda 365 gün, günde 24 saat, saatte 60 dakika , dajkikada 60 saniye var . Dünya döndüğü için her an aldığınız enerji miktarı değişir . Yazın çok , öğleğin çok , kışın az , akşamleyin az .

  • Mahmut şahbaz dedi ki:

    Çok değerli bilgiler emeğiniz için çok çok teşekkür ederim öncelikle. Örnek hesaplamadaki bir bölüm aklıma takıldı. Aylık üretilip şebekeye satışan değer 60 kwh olarak hesplanmış. Ancak 260 w 7 panelin saatlik üretimi 2000w iken, ortalama 6 saat güneşlenme süresinde 12kwh günde elektrik üretiyoruz bu da ayda yaklaşık 360 kwh etmezmi? (takibi 6 saat boyunca %100 performansla enerji üretemeyiz sistem kayıpşarı güneşin geliş açısondan kaynaklı kayıpları gözardınederek hesaplıyorum ben de) gözden kaçırdığım bir yer mi var?

  • akif dedi ki:

    hocam benim bir bahçem var bahçeme sulama suyu için elektrik enerjisine ihtiyaç var 50 metre uzaklık 15 metre yükseklik için akü olmadan nasıl bir panel ve pompa almalıyım

  • mehmet dedi ki:

    8 adet 100a jel akü- 1000*8=8000 tl 260w solar panel=7*1000=7000tl 8000+7000(10.000tl de inverter şar kontrol cihazı, montaj ve kablo nakliye vb giderler desek tahmini) 25000 tl toplam tutar elektriğin kwh=70kuruş 6kwh*0.7=4,2tl*30=126 tl aylık fatura 25000/126=199 ay/12=16,5 sene hiç arızasız çalışsa anca masrafı karşılayacak diyecemde diyemiyorum; akü ve elektronik cihazların 2 sene garantisi var bunların arızası ve akü kapasite düsmesi , panel verimlilik düşmesi gibi hesapata olamayan sorunları da eklenince sistemi kurmanın zarar getireceğini düşünüyorum.bunu kurana kadar 25000 tl ye altın alık koysam bi kenara senede %50 getirse 12500tl hiç bi sıkıntıya girmeden sorunla uğraşmadan

  • Soner dedi ki:

    Güneş enerjisinin pek bi karı yok hep zarar aku biter aku al panel bozulur panel al neymiş 200 tl yapacakmış 2 yil ömür koydular 2 yildan sonra aküler değişecek sisteme bakim yapilacak 30.000 bine kurdun sisteme
    2 sene sonra
    15.000 bin daha harcayacaksın

    Elektirk harciyan bir evin
    Aylik 300tl elektirk harciyan bir evin
    300×12=3.600 yillik
    3.600×14.400 4 yilda elektirik harcaması olur

    Gunes panelini kurulum maliyeti
    30.000 bin lira aküleri de cabası
    2 yil sonrada akülere
    10.000 bin daha verirsin
    Geldimi sana 40.000 bin liraya
    4 senede 26.000 bin lira zarar edersin
    Gecmis olsun
    Nezaman doları bırakıp tl ye geçersek
    Aliriz iç biyasada uygun olur ital mal
    Her zaman pahalı olur. Hazır pazar kurulmuş burda zaten anayi de bol

  • Araz dedi ki:

    Selam kaç 6 mw güneş enerjisine kaç tane panel lazım?

  • RECEP ONAR dedi ki:

    EVİN ÇATISINA ŞEBEKEYE BAĞLI 2KW LIK SOLAR ENERJİ SİSTEMİ KURMAK İSTİYORUM. BU KONU HAKKINDA BİLGİLENDİRMENİZİ BEKLİYORUM. SELAMLAR.

  • RECEP ONAR dedi ki:

    BİLGİ ALMAK İSTİYORUM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.