İSTANBUL (Enerji Portalı) – IRENA’nın “Yenilenebilir Kapasitesi İstatistikleri 2019” raporuna göre, geçen yıl dünyada yenilenebilir enerji kaynaklı santrallerin toplam kapasite içindeki payı üçte bire ulaştı.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (International Energy Agency, IRENA)’nın “Yenilenebilir Kapasitesi İstatistikleri 2019 (Renewables Capasity Statistics 2019) “ raporuna göre, dünyada geçen yıl yenilenebilir enerjide kurulu güç bir önceki yıla göre yüzde 7,9 artarak 2 bin 351 GW’a yükseldi. Böylelikle, yenilenebilir enerji kaynaklı santrallerin toplam kapasite içindeki payı üçte bire ulaşmış oldu.
“Yenilenebilir enerji kurulu gücü geçen yıl bir önceki yıla göre toplamda 171 gigavat arttı.”
Rapora göre, dünyada yenilenebilir enerji kurulu gücü geçen yıl bir önceki yıla göre toplamda 171 gigavat arttı. Söz konusu artışta en büyük katkı güneş ve rüzgar enerjisinden geldi. Güneş enerjisi kapasitesi 94 gigavat, rüzgar enerjisi ise 49 gigavat arttı.
“En fazla yenilenebilir enerji katkısı güneş ve rüzgar enerjisinden geldi. Güneş ve rüzgarın yenilenebilir enerji içerisindeki payı ise yüzde 44’e yükseldi.”
Güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesinin yenilenebilir enerji içerisindeki payı ise yüzde 44’e yükseldi. Geçen yıl güneş enerjisi kapasitesi 485 gigavat, rüzgar enerjisi ise 563 gigavat olarak kayıtlara geçti.
Hidroelektrik enerjide kapasite 21 gigavat artarak bin 293 gigavata yükseldi. Bu sayede, hidroelektrik enerjisinin toplam yenilenebilir enerji içindeki payı da yüzde 50’nin üzerine çıktı. Kapasitenin geri kalanı biyokütle, jeotermal ve dalga enerjisinden oluştu.
“Geçen yıl devreye giren ilave 2015 GW’lık yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 61’lik kısmını Asya ülkeleri oluşturdu.”
Geçen yıl devreye giren ilave 2015 GW’lık yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 61’lik kısmını Asya ülkeleri oluşturdu. Asya’da toplam yenilenebilir enerji kapasitesi bin 24 gigavat oldu.
Amerika kıtasında yenilenebilir enerjide kurulu güç 592 GW, Avrupa’da ise 536 GW olarak kayıtlara geçti.
Raporda, düşük karbonlu enerji üretimine geçişin sağlanması için yenilenebilir kapasitesinin artırılarak fosil yakıtlı güç santrallerinin devre dışı bırakılması gerektiği de belirtildi.
İlgili raporu aşağıdan indirebilirsiniz: