İSTANBUL (Enerji Portalı) – SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, hazırlamış olduğu son raporunda IRENA Küresel Yenilenebilir Enerji Görünümü 2020 raporunu değerlendirdi.
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi‘nin son yayımladığı raporunda Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) Küresel Yenilenebilir Enerji Görünümü 2020 raporunu değerlendirdi. Değerlendirmeler ile son dönemdeki gelişmelere rağmen enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjideki mevcut gelişim hızı iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini önlemek için yeterli olmayacağı sonucuna varıldı.

2050 yılına dek ortalama yeryüzü sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlandırmak için gereken iki unsur:
1. Yenilenebilir enerjinin kullanım alanlarını genişleterek nihai tüketimdeki payını %60’ın üstüne çıkarmak.
2. Enerji verimliliğindeki iyileşme hızını geçmiş dönemdekinin iki katına ulaştırmak.
Nihai enerji tüketiminde yenilenebilir enerji payının yeterli düzeye ulaşabilmesi için gerekenler de şu şekilde sıralanabilir:
>> Üretim kapasitesi artışı, elektrik şebekesi ve diğer tüketim sektörlerinde entegrasyonun güçlendirilmesi.
>> Sosyal ve ekonomik alanda destekleyici politikaların uygulamaya konulması.

Birbirini tamamlayan ve görseldeki gibi sistemin çalışması için olması gereken çarklar şu şekilde tanımlanabilir:
• Yaygınlaşma: Yenilenebilir enerji yatırımları için fonlamayı ve finansmanı kolaylaştırıcı maliye politikaları ve diğer düzenlemeler.
• Entegrasyon: Ulaştırma ve ısıtma sektörlerinin elektrifikasyonu ve yenilenebilir enerjinin şebekeye entegrasyonu için Ar-Ge, sistem esnekliği, sektörler arası entegrasyon, tarife politikaları.
• Kolaylaştırıcı Politikalar: Adil dönüşüm ilkeleri çerçevesinde dönüşümden olumsuz etkilenebilecek toplumsal kesimlere yönelik sosyal koruma politikaları; finansal destek, sanayi dönüşümü, işgücü piyasası ve mesleki eğitim politikaları.
Ayrıca hedeflenen dönüşümün gerçekleşebilmesi için finansal kaynak aktarımı, ulusal politikalarda sektörler arası eşgüdüm sağlanması ve uluslararası işbirliği önem taşıyor.