30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


Ilısu Barajı ve HES, 19 Mayısta Enerji Üretmeye Başlayacak

MARDİN (Enerji Portalı) – Sınıfında Dünyanın en büyük gövdesine sahip olan ve ülkemizin 4. Büyük hidroelektrik santrali Ilısu Barajı ve HES’te ilk türbin devreye alınıyor.

Ülkemizde Fırat Nehri’nden sonra en büyük hidroelektrik potansiyele sahip olan Dicle Nehri üzerinde, enerji üretimi maksadıyla inşa edilen Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nde 19 Mayıs 2020 Salı günü ilk türbinde enerji üretimine başlanıyor.

Tesis, kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban Barajlarından sonra ülkemizin en büyük 4. barajı ve dolgu hacmi bakımından Türkiye’nin 2. Büyük barajı olacak. Ayrıca, Ilısu Barajı Önyüzü Beton Kaplı Kaya Dolgu Baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından Dünyada 1. sırada yer alıyor. Ilısu Barajı, 10,6 Milyar m³ depolama hacmi ile Atatürk ve Keban barajlarından sonra Ülkemizin 3. büyük depolama hacmine sahip barajı olacak. Ilısu Barajı ve HES, temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 1 820 metre kret uzunluğuna sahip.  

Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) en önemli tesislerinden biri olan Ilısu Barajı ve HES’in planlama çalışmaları 1950’li yıllara kadar uzanıyor. DSİ Genel Müdürlüğü’nün kurulduğu 1954 yılından bu yana Dicle Nehri sularından yararlanmak adına çalışmalar yapılıp, “Ilısu Barajı” ismi ilk olarak 1980 yılında gündeme geldi. Ilısu Barajı ve HES Projesi Kesin Proje Raporu Temmuz 1982 yılında hazırlandı. Ülkemizin 70 yıllık hayali olan Ilısu Barajı’nın temeli 2008 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılmış ve bu dev projede inşaat çalışmaları başladı.

Ilısu Barajı, 2018 yılında su tutma aşamasına getirilmiş, ancak baraj göl sahasında kalan tarihi ve kültürel varlıkların korunup kurtarılmasına yönelik çalışmalar devam ettiğinden su tutulmadı. Bu işlem 19.07.2019 tarihinde gerçekleştirildi. 23 Nisan 2020’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı’nda ise Ilısu Barajı ve HES’in 6 türbininden birincisinin devreye alınmasına yönelik testlerin en önemli kilometre taşı olarak ilk döndürme (first run) işlemi gerçekleştirildi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızda ise ilk türbinde elektrik enerjisi üretimine başlanacak.

Ilısu Barajı tam kapasitede yıllık 4 Milyar 120 Milyon kWh hidroelektrik enerji üretecek!

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın video konferans yolu ile iştirak edecekleri, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih DÖNMEZ’in ise Ilısu Barajı Santral Binası’ndan katılacağı, “ilk türbinin hizmete alınma merasimi” ile ilk etapta 200 MW kurulu gücündeki türbin üretime başlayacaktır. İlk türbinin devreye girmesi ile yıllık 687 Milyon kWh hidroelektrik enerji üretimi hedeflenmekte olup, yıllık 355 Milyon TL ilave gelir artışı sağlanması planlanmaktadır. Bu üretim rakamı 1 Milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması anlamına gelmektedir.

İlk türbinin ardından her ay bir türbinin daha hizmete alınması ve yılsonuna kadar Ilısu Barajı’nda tam kapasite üretime geçilmesi hedeflenmektedir. Ilısu Barajı tam kapasite ile üretime başladığında yıllık 4 Milyar 120 Milyon kWh hidroelektrik enerji üretecek, milli ekonomiye yıllık 412 Milyon dolar katkı sağlayacak. Bu üretim rakamı da 6 Milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması anlamına geliyor.

Ilısu Barajı hidroelektrik santrali, her biri 200 MW gücünde 6 türbinden oluşuyor. Toplam kurulu gücü 1.200 MW olan santral devreye girdiğinde, yılda ortalama 4.120 GWh enerji üretimi gerçekleştirilecek. Ekonomiye sadece enerji üretiminden yıllık 412 Milyon dolar katkı sağlayacak olan Ilısu Barajı ve HES, üreteceği yeşil enerji ile daha temiz ve yaşanabilir bir geleceğe de katkı sağlayacak. Bu büyük enerji üretiminin yanı sıra Ilısu Barajı’nda regüle edilen ve daha sonra inşa edilecek Cizre Barajı’na bırakılan sularla Nusaybin, Cizre, İdil, Silopi Ovalarında toplam 765.000 dekar alanın modern teknikler ile sulanması ve yılda 1 Milyar 168 Milyon KWh enerji üretilmesi mümkün olabilecek. Cizre Barajı tamamlandığında yıllık 1 Milyar TL ilave gelir artışı sağlanması hedefleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.