30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


Güneş Panelleri Neden, Nasıl ve Ne Sıklıkla Temizlenmeli?

İSTANBUL (Enerji Portalı) – Güneş panellerinizden üreteceğiniz enerjinin veriminin düşmemesi için panel temizliği en önemli unsur!

Her eşya hatta bizler bile bakım ile sağlıklı ve temiz kalabiliyoruz. Arabanın bakımını temizliğini yapmadığımızda ne büyük sıkıntılar yaşattığını çoğumuz biliyoruz. Aynı durum güneş panelleri için de geçerli. Bu nedenle güneş panellerini de en az arabalarımız kadar temizlemeli bakımını yapmalıyız. Bunu yaptığımızda üreteceğimiz enerjinin veriminin düşmesine de engel olmuş oluruz.

Fakat bu konuda ayrıntı vermemiz gerekir. Ne oluyor da panelleri temizlemediğimizde verim düşüyor? Yani panelleri neden temizlemeliyiz? Bu sorunun yanıtlanmasının ardından akla gelen bir diğer soru: Panelleri nasıl temizlemeliyiz? Bunun da arkasından öğrenmemiz gereken unsur: Panelleri ne sıklıklıkla temizlemeliyiz?

Hadi şimdi bu soruları tek tek cevaplayalım:

Güneş panellerini neden temizlemeliyiz?

Toz, yıllar içinde kir birikmesinin ötesinde düzenli sorunlara neden olur. Ancak tam konumunuz bunun sisteminizi ne kadar etkileyebileceği ve neyi tetikleyeceği konusunda da büyük bir rol oynar.

Solar PAnel (Module) cleaning kit - YouTube

Panelin kurulduğu bölgenin özellikleri çok önemli. Bulunduğunuz bölgenin iklim koşulları panel temizliğini etkiler. Çünkü doğanın dengesi bazı bölgelerde temizlemeyi üstlenir; yağmurun güneş panelerini temizlemesi.

Bölgeyi daha dar kapsamda değerlendirirsek panellerin yakınında yolların olması araçlardan kaynaklı daha fazla toz gelmesine sebep olur. Bu nedenle böyle bölgelerdeki paneller daha sık temizlenmelidir.

Bir şirket tarafından yapılan bir araştırmadaki testlerde, bir miktar tozun bulunduğu panelde ışık hala geçebildiği için verime etkisi olmadığı sonucuna varıldı. Ancak başka bir şirket tarafından yapılan araştırmaya göre de panelin temiz ve kirli olması arasında üretilecek enerjinin veriminde %3,5-5 arasında verimlilik değişimi olduğu ispatlandı.

Hatta bu konuda yapılan en kapsamlı çalışmalardan birini üstlenen CleanTechnica ve ABD Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL), güneş panellerinin aylık bazda temizlenmemesi ile yılda %30 potansiyel bir enerji verimi kaybı gösteren bir analiz bildirdi.

Panel düşmanları: Kuş pislikleri, yapraklar ve su

Commercial Services - Solar Panel Cleaning and Bird Deterrent in ...

Peki ya tozun dışında panellerimiz kirleten düşmanlar yok mu? Elbette var ve hatta en zorlu düşman: Kuş pislikleri. Güneş enerjisi panellerinizdeki kuş dışkısı bir toz filminden daha zararlıdır. Bulunduğu bölgeye yapıştığından temizlenmesinin zorluğunun yanı sıra o bölgedeki ışığın emilimini tamamen engelliyor.

Overhanging Trees Solar Panels - Jurassic Tree Services

Diğer bir panel düşmanı olan yapraklar da özellikle yoğun olması durumunda paneli kaplayabiliyor. Yakınlarda, özellikle yaprak döken ağaçlarda çok fazla ağacınız varsa, bunlar sadece çatınıza yapraklar düşürmekle kalmayacak, aynı zamanda kuşları da çekecektir. Bunların her ikisi de zaman içinde birikmeye ve döküntülere neden olur, bu da düzenli olarak güneş paneli temizleme hizmetleri veya çabalarının kullanılmasını daha önemli hale getirir.

Breakthrough Solar Panel Can Harvest Power From Raindrops — Day Or ...

Dikkate alınması gereken bir şey, panellerin açısıdır. Çünkü düz paneller, suyun toplanıp buharlaştığında çamurlu bir kalıntı bırakabileceğinden daha fazla bakım gerektirecektir. Fakat açılı olanlar için yağmur faydalı olacaktır.

Güneş panellerini nasıl temizlemeliyiz?

Ortalama toz miktarı yağmur tarafından temizlenir ve profesyonel temizleyicileri çağırmanıza gerek kalmaz. Çok kirli bir alandaysanız veya orada ekstra kir veya belirsiz nesneler olabilirse, bahçe hortumunu çıkarın ve ayaklarınızı yerde tutarak panelleri temizleyin.

Eğer ki derin kirler varsa (kuş pisliği gibi) ve birebir temizlemeniz gerekiyorsa panellerin yanına çıkmanız gerekir. Bunun için serin bir günü tercih edebilirsiniz. Ayrıca tüm bunları yaparken emniyet kemeri ve baret takmayı unutmamalısınız.

Solar Panel Cleaning: Why, How, and How Often? | Solar Alliance

Alanı nazikçe temizlemek için su ve bulaşık süngeri kullanın. Elbette ki büyük sistemlerde saplı yumuşak yapılı fırçalar kullanmalısınız. Duruma göre profesyonel destek almanıza gerek var mı yok mu siz karar verebilirsiniz.

Sistemi incelemek için bir merdiveni tırmanmanızın önlenmesi için bir çözüm olarak panelleri görebileceğiniz bir açıda kamera takabilirsiniz. Böylece temizlik gerektiğinde kendiniz rahatlıkla görebilirsiniz.

Dirty Deeds: Developers downplay cleaning requirements on solar ...

Kendinize güneş panellerinizi temizlemek için basınçlı yıkama makinesi kullanıp kullanamayacağınızı soruyorsanız, yalnızca normal bir hortum kullanmanızı öneririz. Yüksek basınçlı herhangi bir şeyin kullanılması hasara neden olabilir. Kuş pisliği gibi zorlu kirler varsa bulaşık deterjanı ve sünger kullanın. Panelleri çizebilecek güçlü kimyasallardan da uzak durun.

Yukarıdaki açıklamalar daha çok çatı uygulamalarına hitaben olsa da tüm aşamalar zemindeki güneş panelleri için de geçerlidir. Sadece güvenlik riski çatılarda olduğundan o konuda ayrıntı vermeyi uygun bulduk.

Güneş panellerini ne sıklıklıkla temizlemeliyiz?

Panel temizliğinde uzman bir şirket güneş panellerinin yılda en az iki kez temizlenmesini öneriyor. Bunu yapmadığınız durumda verimde ve dolayısıyla enerji üretiminde düşüş yaşarsınız.

Kişisel güneş enerji sisteminize uygun bir periyodik bakım ve temizlik sürelerini öğrenmek için bir temizleme şirketi ile görüşebilirsiniz.

Yapılan bir araştırmaya göre güneş panellerinin temizlenmemesi halinde oluşacak enerji kaybı şu şekilde gerçekleşir:

Red Chart Graph Arrow #3473 - Free Icons And Png Backgrounds in ...
  • 1. Yıl 1. Çeyrek:% 5 Enerji Kaybı
  • 1. Yıl 2. Çeyrek:% 10 Enerji Kaybı
  • 1. Yıl 3. Çeyrek:% 15 Enerji Kaybı
  • 1. Yıl 4. Çeyrek:% 20 Enerji Kaybı
  • 2. Yıl 1. Çeyrek:% 25 Enerji Kaybı
  • 2. Yıl 2. Çeyrek:% 30 Enerji Kaybı
  • 2. Yıl 3. Çeyrek:% 35 Enerji Kaybı
  • 2. Yıl 4. Çeyrek:% 35 Enerji Kaybı

1 Yorum

  • Mustafa dedi ki:

    1.yıl 1. Çeyrek 1.yil 2.ceyrek şeklinde yazınızın sonunda paylaştığınız bilgilerin kaynağını öğrenebilir miyim? Panel bazında mı sonuç yoksa dizi bazında mi? Birde CleanTechnica ve ABD Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL) nın calışmasının linki var mıdır? Nasıl ulasabiliriz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.