AVUSTRALYA (Enerji Portalı) – Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde bir araştırmacı ekip güneş enerjisi panellerinin verimliliğinde rekor düzeye ulaşabileceklerini açıkladı.
Avustralya Ulusal Üniversitesi (ANU) kısa süre önce bir araştırmacı ekibinin yeni bir endüstri teknolojisi türü olan ‘tandem güneş pilleri‘ ile verimlilik için yeni bir dünya rekoru elde ettiğini duyurdu. Bu yenilikler, birbirinin üzerine istiflemek için iki tip modül kullanır. Bu da sistemin genel performansını önemli ölçüde artırır.
Nihayetinde ekip, bu çeşitli hücre türlerini üst üste yerleştirerek, ticari olarak ve yaygın uygulamalar için daha iyi verimlilik oluşturma şansına inanıyor. Bunların önümüzdeki birkaç yıl içinde piyasaya sürülmesi de bir şekilde kolayca gerçekleştirilebilir.
Canberra’da bulunan ANU ekibi, genellikle piyasadaki mevcut sistemlerde kullanılan geleneksel silikon güneş pillerini denedi. Araştırmacı ekip, orijinal silikon gofretin üzerine bir perovskit hücre yerleştirerek güneş ışığını elektriğe daha etkili ve verimli bir şekilde dönüştürebildi.
Tandem güneş pilleri nasıl çalışır?
Işık spektrumunun çeşitli kısımlarını soğuran iki katman, güneş ışığının genel olarak elektriğe ne kadar dönüştüğünün oranını arttırır. Birlikte doğru çalıştıklarında, bu iki hücrenin mevcut güneş enerjisinden daha fazlasını kullanabileceği anlamına gelir. Ancak ikisi de farklı ışık dalga boylarında çalışırlar.
Piyasada yaygın olan silikon güneş pilleri şu anda ortalama yüzde 20 civarında bir dönüşüm verimliliği elde etmektedir. Bununla birlikte, bu istiflenmiş perovskit-silikon varyasyonlarının kullanılması potansiyel olarak yüzde 27.7’lik bir verimlilik görecektir. ANU araştırmacıları, görüşlerini daha büyük bir hedefe koyduklarından, bunun yüzde 30’un üzerine bile çıkabileceğine inanıyorlar.
Silikon hücrelerin, piyasadaki mevcut modellere kıyasla, aynı hacimde güneş ışığı kullanarak yüzde 50’ye kadar daha fazla elektrik üretmesi muhtemeldir.
ANU profesörü Kylie Catchpole, silikon varyantlarının şu anda piyasaya hakim olduğunu söyledi. Ancak bunun yakın gelecekte çok iyi değişebileceğini ekleyen Catchpole, şöyle devam etti:
“Silikon güneş pillerinin verimliliği önümüzdeki 5 ile 10 yıl içinde sınıra ulaşacak. Bu sonuç tandem güneş pillerinin potansiyelini göstermektedir. Güneş spektrumunun belirli kısımlarını daha iyi kullanabilirler. Örneğin, yüksek enerjili mavi fotonlar. Bu daha verimli ve uygun maliyetli güneş pilleri ve güneş enerjisi kaynaklarına yol açacaktır.”
Ekip, bu yeniliklerin, bu tür sistemler için küresel pazar üzerinde dramatik bir etkisi olacağına inanıyor. Piyasada bulunan ilk birimin yakın gelecekte, muhtemelen önümüzdeki birkaç yıl içinde piyasaya çıkması bekleniyor.
Tandem hücrelerin seri üretimi, Uluslararası Fotovoltaikler için Teknoloji Yol Haritası tarafından öngörülen tarih olan 2023’te başlayacak.
Kaynak: Energy Matters