30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


Güneş Enerji Tarlası Kurma Devri Neden Bitti?

Kerem ÇİLLİ (Köşe Yazısı) – Ticari olarak bir araziye kurulum yapayım çok para kazanayım düşüncesi ile halen bir çok telefon mesaj e-mail alıyorum. “O devir bitti” dediğim zaman, nasıl olur, enerjiye ihtiyacımız yok mu? arazi benim paramda var kuramaz mıyım? vb. sorularla karşılaşıyorum.

Bu video makalemde kendimce nedenlerini anlatmaya çalışacağım. Güneş enerji tarlası kurmak neden bitti? Kimler halen güneş tarlası kurabilir? Satış yapsa dahi kaç kuruştan satabilir cevaplamaya çalışayım.

Türkiye’deki kurulu güncel güce bakalım

Mart 2020 itibariyle TEİAŞ verilerine baktığımızda toplam kurulu gücümüz 91.370,7 GW ve bu kapasitenin 6.104,5 GW lık bölümünü güneş enerjisi oluşturmaktadır. Bu kapasitenin çok büyük kısmının arazi kurulumları olduğunu söylemek mümkündür. Güneş enerji santrallerinin özellikle 2017 yılında hızlı bir biçimde kurulmasıyla bugün bu değerlere ulaşabildik.

Tabi ki burada destekleme mekanizmasının payı büyüktü  kWh birim fiyatı 0,133 Dolar. Bu rakam artık yok. Peki bugün geçerli olan nedir? “EPDK tarafından ilan edilen kendi abone grubuna ait perakende tek zamanlı aktif enerji bedeli tesisin işletmeye giriş tarihinden itibaren on yıl süre ile uygulanır.” Olarak değişmişti… Yönetmelikleri sıkça takip etmek gerekiyor.

Lisansız Elektrik üretimi ne demekti?

Aslında lisanssız elektrik üretiminin amacı; “Tüketicilerin elektrik ihtiyaçlarının tüketim noktasına en yakın üretim tesislerinden karşılanması, arz güvenliğinin sağlanmasında küçük ölçekli üretim tesislerinin ülke ekonomisine kazandırılması ve etkin kullanımının sağlanması, elektrik şebekesinde meydana gelen kayıp miktarlarının düşürülmesi amacıyla lisans alma ile şirket kurma yükümlülüğü olmaksızın, elektrik enerjisi üretebilmesidir.”

Güneş enerji arazi kurulumu başvuruları

Tabi ki dolar cinsinden alım garantili güneş enerji santrali arazi kurulumu, fizibiliteler ve finansman sonrasında oldukça kabul edilebilir görünüyordu ve hızlıca gelişen bir süreç oldu. Merak edenler için; TEİAŞ raporlarından geçmişe doğru bakabilirsiniz. Ancak santrali yaptığınız bölgedeki trafo kapasiteleri belirli bir dönem sonunda doldu. Yeni başvurular trafo kapasiteleri sebebi ile reddediliyordu. Yeni kapasitelerin tahsisi de çok mümkün değildi. Bu sebeple izin alamıyordunuz.

Öte yandan bugüne gelecek olursak; arazi için izin alsanız da artık dolar cinsinden alım garantisi artık yok. Bu sebeple yatırım geri dönüş süreleri hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak (tabiki ürün fiyatları, şartlar değişmez ise).

Bugün bir belediye arazi kurulumu yapabilir ve enerji fazlasının satışı mümkündür. Ticari olarak bu makaleden sonra, bu konu için artık telefonlar azalır diye ümit ediyorum…

Hiç mi güneş enerjisi yatırımı yapamayız ?

Binanızın çatı ve cephesine hatta aynı parselde ise yere kurulum yapmak mümkün. OSB‘ler için çok yeni bir düzenleme daha çok taze şöyle deniyor:

Resmî Gazete’nin 16 Nisan 2020 tarihli sayısında yayınlanan Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile OSB’lerde yer alan sanayi kuruluşlarının güneş enerjisi yatırımlarının Statik ve mimari açıdan çatı ve cephe uygulamasının yapılamaması ya da ilave kapasiteye ihtiyaç olması halinde yerde kurulacak tesisin taban alanı, parsel alanının %25’ini geçemeyeceği hükmü getirildi.”

Özetlemek gerekirse

Ticari arazi kurulumları devri artık yok … evinize veya iş yerinize veya daha büyük çapta fabrikanıza güneş enerjisi yatırımı yapabilirsiniz. Burada en önemli nokta; kendi ihtiyacınızı karşılamak üzerine güneş enerji santrali kurmaktır. Yani evinizin içinde , fabrikanızın içerisinde tüketin… Satarak değil tasarruf ederek para kazanın dönemi…

Kanalıma Abone Olun!

Köşe Yazarı:

Kerem ÇİLLİ

Teknik Destek Mühendisi
keremcilli@technicall.com.tr 

kerem çilli

2 yorum

  • Yusuf kara dedi ki:

    Öffffff çok uzatıyorsun be. Kısa ve öz yazsan bu kadar sıkılmayız

  • Gurme dedi ki:

    Yazınıza katılmıyorum. GES her şeyden önce temiz bir enerji olmasıyla birlikte; kısa sürede parasını çıkarabilen, karlı bir yatırım olmaya devam ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.