Hasan YİĞİT (Köşe Yazısı) – Geçtiğimiz günlerde Antalya Anfaş Fuar ve Kongre Merkezi’nde 19. GROWTECH Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı düzenlendi.
GROWTECH fuarı bilindiği gibi dünyanın en büyük örtü altı tarım fuarıdır. Bu yıl 19.’su düzenlenen fuarda, 167’si uluslararası 544 firma/ 634 markayı, 120 ülkeden 5.650’si uluslararası olmak üzere toplamda 90.000’in üzerinde ziyaretçi vardı. Fuarda tarıma ait her şeyi bulmak mümkündü. Ayrıca hem tarımsal üretim hem de tarım makinaları üretimi olarak birçok ulusal ve uluslararası üretici de yerini aldı. Tarlasında toprağını ekip biçen çiftçiden, dünya pazarlarına ihracat yapan dev şirketlere kadar sektörün her bir yapı taşını tek bir çatı altında toplayan GROWTECH;
Çin, Güney Kore, Hollanda ve İspanya “milli katılım”larına ilaveten Macaristan firmaları da fuarda “milli katılım” ile yer aldı. Tarımın uluslararası buluşması olan GROWTECH artık bir dünya markası olma yolunda hızla ilerlemektedir.
Fuarda tohum üreticisinden, meyve sebze üreticilerine, makine tesisat, boru ve pompa üreticilerinden, gübre üreticileri ve daha pek çok alt sektör katılımcılarını ziyaret ettim. En büyük yabancı grup Çin ve Hollanda idi. ENEREX Enerji Verimliliği ve Dönüşümü Fuar ekibi olarak ziyaret ettiğimiz katılımcıların ve STK’lerin bazı ortak sorunlarını da dinlemiş olduk. Hepsinin derdi aynıydı, ELEKTRİK MALİYETİ.
Güneş için yetersiz çatı alanı
Tarım ve tarımsal makine üreticilerinin en büyük sıkıntısı da yeterli çatı alanı olmadığı için elektrik üretiminin düşük olmasıydı. Özellikle çatı GES’lerde bu sorun sürekli karşımıza çıkmakta. Çiftçilerinde bu konudaki sıkıntısı aynıydı. Örneğin bir tarım makine üreticisinin çatısının yeterli olmaması ve aylık 500.000 TL üzerinde fatura gelmesinin isyanı. Çoğu görüştüğümüz şirketlerin ana sorunları elektriğin yarısını bile karşılayabilecek yeterli kendi çatılarımın olmaması, dolayısıyla elektrik üretimleri tüketimlerinin çok altında kalıyor. Bu da tarım veya endüstri sektöründeki üreticilerin daha çok yatırım yapmasını engelliyor. Yabancı katılımcılarla da görüşmelerimizde aynı sorunun kendilerinde de olduğunu gördük. Yüksek elektrik maliyetleri ve her geçen gün bu maliyetlerinin artması tarım şirketlerimizin ulusal ve uluslararası arenada rekabetçi ve sürdürülebilir bir ortamdan uzaklaşması anlamına gelmektedir. Bu da enerji maliyetinin getirdiği en büyük zorluklardır.
Haberlerde de bazen gündeme gelen tarım üreticilerinin en başta gelen enerji maliyeti sorunlarını hepimiz duymuşuzdur. Elektrik faturalarını ödeyemeyen ve iş makinalarına yakıt almakta sıkıntı çeken çiftçilerimizi bilmeyenimiz yoktur. Bütün bunların toplamı yani enerji maliyetlerinin yüksekliği beraberinde ürün fiyatlarının da artması anlamına gelmektedir. Çünkü bu maliyetin bir şekilde ürünlere yansıtılması gerekmektedir.
Yanlış bilgilendirme
Bu fuarda görüştüğüm ziyaretçilerin dile getirdiği bir diğer sorunda yetersiz veya eksik bilgilendirme idi. Yani kendilerine enerji üretimi konusunda yeterli destek ve bilgilendirme yapılmadığı idi. Kendilerinin yanlış yönlendirilmesinden veya konusunda yeterli bilgisi olmayan kurum veya kişilerle muhatap olmalarından şikâyetçi idiler.
Dünyanın önde gelen tarım fuarlarından biri olan GROWTECH de Enerji ile ilgilenen, daha doğrusu bir EPC firmasının orada katılımcı olmaması, GROWTECH de muhatap kişi bulamadıkların tezinin bir kanıtı olarak da görünebilinir. Bu da hem zaman kaybı hem de maddi kayıp anlamında üreticilerin diğer önemli bir sorunu olarak karşımıza çıktı. Yanlış hesabın Bağdat’tan değil Antalya’dan dönmesi için bu konuda ENEREX ekibi olarak GROWTECH fuarında katılan katılımcılara ve ziyaretçilere enerji çeşitleri üzerine bilgi verdik ve kendilerini 27-29 Şubat da Antalya ya davet ettik.
Enerjinin verimli ve düşük maliyetli kullanılması tüm sektörlerin önemsediği bir konu olmalıdır. Bütün sektörlerimiz uluslararası alanda sürdürülebilir ve rekabetçi olmak istiyorsa düşük maliyetli ve verimli enerji kullanmanın ne kadar önemli olduğunu bilmelidir.Ülkemizin enerji ihtiyacının verimli ve düşük maliyetli karşılanması adına bizde elimizi taşın altına koyduk ve böylesine önemli olan bir konuyu fuar olarak düzenlemek istedik. GROWTECH fuarında edindiğimiz bilgilerle tarım veya endüstri sektörünün en büyük sorunu olan enerji maliyetlerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözlemledik. Sonuç olarak tarım sektörünün ilacı ENEREX diyoruz.
ENEREX fuarı olarak tarımsal, endüstriyel ve bireysel tüketicilerin enerji verimliliği konusunda bilinçlendirilmesi, farkındalık yaratılması, enerjilerini düşük maliyetle elde etmesini sağlamak adına yola çıktık.
Fuarlarda monotonluk “OUT”, farkındalık “IN”
Sadece kendi sektörümüz olan enerji fuarlarımıza odaklanmadık. Diğer sektörlerin fuarlarına da katılarak buradaki gerek ziyaretçilerin gerekse katılımcıların isteklerini, sorunlarını ve sıkıntılarını dinledik. ENEREX ekibi olarak diğer sektörlerin fuarlarına katılmaya devam edeceğiz, bir sonraki katılacağımız fuarlardan biri 15-18 Ocak da yine Antalya Anfaş da düzenlenecek olan 45.000 üzerinde ziyaretçisi olan Türkiye’nin en büyük otel ekipmanları ve gıda fuarı olacak. Bu fuar da Türkiye de bir ilk’e de imza atacağız, bir Fuar’ın başka bir Fuar da oturumlar düzenlemesi olacak. Hotel Equipment ve Food Product fuarında bu sefer yalnız katılımcı ve ziyaretçilerin sorunlarını dinlemeyeceğiz, aynı zamanda ENEREX olarak 4 tane enerji temalı oturumlar düzenleyeceğiz.
- Çatılarımızda Güneş Toplayalım
- Endüstriyel Yapılarda ve Otellerde Enerji Verimliliği
- Enerji Depolama ve Elektrikli Şarj İstasyonları
- Gıda ve Yeşil Atığın Enerji Üretimi Yoluyla Değerlendirilmesi
Enerji maliyet sorunları çözüme kavuşturmak adına sektörün önde gelen paydaşlarını 15-18 Ocak da Otel ekipman fuarındaki oturumuna ve arkasından 27-29 Şubat 2020 de kendimizin düzenleyeceği ENEREX fuarına davet ettik. Ve Antalya Anfaş Fuar ve Kongre Merkezi tarafından 27-29 Şubat 2020’de Enerji Verimliliği ve Dönüşümü Fuarı’nı organize ettik.
Öncelikli tüketici dostu fuarlar düzenlenmesi şarttır.
Beni iyi tanıyan herkes Hasan Yiğit’in önce TÜKETİCİ dediğimi bilirler, bundan dolayı ENEREX’in önceliği tüketici olacak ve tüketiciye yönelik bir fuar olacak. GROWTECH de tarım sektörün sesi olduğu gibi 15-18 Ocak daki Hotel Equipment fuarında da Turizm sektörün sesi olacak.
Yazımı bitirmeden önce ENEREX fuarında beklediğim ziyaretçi sayısını belirtmek istiyorum. Birinci yıl için kendime 15.000-20.000 ziyaretçi sayısı koydumdu, yalnız GROWTECH den sonra bu rakamın çok üstüne çıkacağımı inanmaktayım.