İSTANBUL (Enerji Portalı) – CengizHolding ile Alarko tarafından kurulan, Çanakkale’nin Karabiga beldesindekitermik santralinin ÇED Olumlu Kararı için çalışmalar devam ediyor.
Cengiz Holding ile Alarko Holding tarafından kurulan, Çanakkale’nin Karabiga beldesindeki termik santralin ÇED Olumlu Kararı için çalışmalar devam ediyor.
Santralin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı’nın iptali sonrasında davacı kurum ve Çanakkaleli yurttaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çanakkale Valiliği’ne idari başvuru yaparak yargı kararına uyulmasını ve santral faaliyetlerinin durdurulmasını istedi. Ancak yargıdan gelen iptal kararına karşın hem santralin ortağı Alarko Holding hem de santralı işleten Cenal Elektrik Üretim A.Ş.’den yapılan açıklamalar, santraldeki elektrik üretim faaliyetlerinin hız kesmedendevam edeceğini ifade ediyor.
Alarko Holding’in 3 Aralık 2018’de Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı bildirimde, “İştiraklerimizden Cenal Elektrik Üretim A.Ş.’nin Karabiga termik santralinin İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen ÇED raporuyla ilgili olarak yürütme durdurulmamış olup, üretim devam etmektedir. Gerekli düzenlemeler yapılarak yeni ÇED raporu en kısa zamanda alınacaktır.” dedi.
Cenal Elektrik Üretim A.Ş. yetkilileri ise 15 Aralık 2018tarihinde Çanakkale’de yayın yapan Kale’nin Sesi Gazetesi’ne konuştu. Habere göre santral yöneticileri, yeni ÇED Olumlu Kararı’nın yolda olduğunu söylerek: “Meteoroloji bilirkişisi Bandırma-Erdek verilerinin kullanıldığını gerekçe göstererek ‘Çanakkale meteorolojik verileri de kullanılmalıydı’ diyerek veri seti eksikliğinden dolayı idare mahkemesi ÇED Olumlu Kararı’nı iptal etti. Biz yeni ÇED Raporu’nu bakanlığa yükledik, teslimettik. 3-4 Ocak’a kadar da raporumuzu alacağız. 10 Ocak’a kadar süremiz var.Herhangi bir mühürleme söz konusu değil. Süreç işliyor, sıkıntı yok.” diye kaydetti.
Mahkeme iptal kararında,santralın havaya etkilerini değerlendirmek için yapılan ölçümlerin yalnızca iki ay boyunca incelendiğini, oysa bu ölçümlerin mevsim değişikliklerini de kapsayacak şekilde, en az bir yıl boyunca yapılmış olması gerektiğini ifade etmişti. Ayrıca hava ölçümlerinin Erdek ve Bandırma’da bulunan meteoroloji istasyonlarından alınan son 10 yıllık verilerle gerçekleştirildiği, buralardan alınan verilerin Karabiga’daki hava rejimini temsil etmeyebileceği kararda vurgulanmıştı.
Cenal Elektrik Üretim A.Ş. Avukatları, Çanakkale İdare Mahkemesinin iptal kararına zemin hazırlayan bilirkişi raporuna, “Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanlığı’ndan alınan21 Kasım 2018 tarihli bir belge, şirketin ölçümleri bir yıl boyunca yapmak yerine, hava kalitesi modellemesinin uygun olmaktadır.” diye itiraz etmişti.
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan, termik santralin ÇED sürecini yürüten şirketin isteği üzerine verilen belgede,santralin hava etkilerinin incelenmesinde kullanılan hava verilerinin isabetli olduğundan söz ediliyor. Belgede, “Çanakkale ili Biga ilçesi Karabiga beldesinde işletilmekte olan Cenal Enerji Santrali Kül Depolama Sahası ve Derin Deniz Deşarjı Projesi için yapılan model çalışmasında o tarihlerde, bahse konu Biga/Kemer Köyü Meteoroloji İstasyonu verileri yeterli olmadığından faaliyet alanını temsil edecek ve model çalışmasında kullanılabilecek yeterli verisi bulunan Erdek Meteoroloji İstasyonu’nun kullanılması uygun görülmüştür.” değerlendirmesi yer alıyordu.