30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


Fransa Enerji Politikalarını Değiştiriyor

FRANSA (Enerji Portalı) – Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Fransa’nın 2035 yılına kadar 58 olan nükleer enerji santrali sayısını 44’e düşüreceğini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 2025-26 yıllarında iki, 2027-28 yıllarında yine 2 olmak üzere 2035 yılına kadar toplamda 14 nükleer santralin kapatılacağını duyurdu. Macron, cumhurbaşkanlığı görev süresinin dolacağı 2022 yılına kadar sadece Fessenheim nükleer santralinin kapatılacağını söyledi.

Macron ayrıca, ülkeler arası elektrik geçişlerini sağlayan sağlayıcıların sayısının artırılması için çalışacaklarını dile getirdi.

Genel Emek Konfederasyonu’ndan Grev Kararı

Fransa’da Genel Emek Konfederasyonu (CGT) sendikası, hükümetin kömür ve nükleer santrallerinin bir kısmını kapatacağını duyurmasının ardından 3 Aralıkta enerji sektöründe greve gideceklerini duyurdu. Kapatma kararının 10 bin kadar işçiyi etkileyeceğini belirten sendika, bu yöndeki politikaların Fransa’nın enerjideki dışa bağımlılığını artıracağına dikkat çekti.

“Sarı Yelek Gösterisi”

Ülkede dizel fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 23 oranında artarken benzin fiyatları da aynı dönemde yüzde 15 oranında arttı. Fransa’da yılbaşından itibaren dizel ve benzine yeni zamların gelmesi bekleniyor.

Fransa’da akaryakıt fiyatlarındaki artışa karşı geçen hafta ülke genelinde başlayan “Sarı Yelek” gösterilerine yüz binlerce kişi katılmıştı. “Macron istifa”  ve “Hırsız Macron” sloganlarıyla sürdürülen gösterilerde iki kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

Macron’dan Protestolara Eleştiri

Gösterilerin üzerine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan açıklama geldi. Elysee Sarayı’nda bakanlar ve vekillerle bir araya gelen Macron, haftasonunda ülke çapında yüz binlerce sıkı eylemcinin katıldığı ve polisin müdahale ettiği protestoları eleştirdi.

Sarı Yelekliler Hareketi’nin çok büyük gösterilerle birlikte kabul edilemez bir şiddeti de tetiklediğini iddia eden Fransa lideri, sokaklara dökülenlerin kızgınlığını anladığını birkaç kez söyleyerek altını çizdi.

Dar gelirli, zor geçinen hanelerin akaryakıt vergilerindeki artışı kendilerine yönelik cezalandırma gibi algıladığını ifade eden Macron, “Bu kızgınlığı çözüme dönüştürebileceğimize kalben inanıyorum” dedi. Sarı Yelekliler Hareketi’nin ‘elitist, iş alemi yanlısı, işveren işbirlikçisi’ olmakla suçladığı Macron, bir yandan vergileri daha adil hale getireceğini ve emekçi ailelerin yükünü azaltmaya yönelik çalışmaları hızlandıracağını vaat ederken, diğer yandan yine kamu harcamalarında kesintiden söz etti.

Macron Çözüm Önerileri Sundu

Macron akaryakıt vergilerinin 3 ayda bir revize edileceği haberini verdi. Bu yıl petrol fiyatlarındaki artış ile akaryakıttaki vergi artışının üst üste geldiğini, akaryakıt vergilerini petrol fiyatlarına göre 3 ayda bir revize edecek bir mekanizma kurulacağını belirtti.

Macron nükleerden tamamen çıkmadan 2035 yılına kadar 58 nükleer reaktörden 14’ünün kademeli olarak kapatılacağını vurguladı. Nükleer enerjinin toplam enerji üretimindeki payının, bugünkü yüzde 75 seviyesinden 2035 yılına kadar yüzde 50’ye düşeceğini belirtti.

2020 yılına kadar mevcut dört kömür santraline de çevre kirliliğine karşı çabalar kapsamında kilit vurulacağını, 2030 yılına kadar rüzgar enerjisi üretimi üç, güneş enerjisi üretimi beş katına çıkarılacağının haberini verdi. Macron aynı zamanda 2019-2028 arasında yenilenebilir enerjiye 71 milyar euro yatırım yapılacağını duyurdu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.