30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


Finli Şirket Lityum-İyon Batarya Malzemelerinin Büyük Kısmını Geri Kazanıyor!

İSTANBUL (Enerji Portalı) – Finli temiz enerji şirketi Fortum, lityum-iyon akülerin %80 oranında geri dönüşümünü sağladıklarını açıkladı.

Finli temiz enerji şirketi Fortum, elektrikli araçlarda yaygın olarak kullanılan lityum-iyon bataryaları düşük CO2 hidrometalürjik geri dönüşüm işlemiyle % 80’in üzerinde geri dönüştürebildiklerini açıkladı.  Şirket uyguladığı yöntemle kobalt, nikel gibi doğada az bulunan maddeleri tekrar geri kullanılmasını sağlıyor.

“Lityum-iyon bataryalardaki malzemeleri geri dönüştüren çok az tesisin var.”

Tesisleri ile Fortum Geri Dönüşüm ve Atık Başkan Yardımcısı Kalle Saarimaa, “Lityum-iyon bataryalardaki malzemeleri geri dönüştüren çok az tesisin var. Biz uyguladığımı yöntemle ekonomik olarak batarya içerisinde bulunan malzemelerin %80’ini tekrar kullanılabilmesini sağlıyoruz. Amacımız, batarya bileşenlerinin çoğunun yeni bataryalara geri dönüştürülmesini sağlamak.” diye aktardı.

Tesiste kullanılan hidrometalurjik geri kazanım işlemi, kobalt, lityum, manganez ve nikelin bataryalardan geri kazanılmasını ve yeni bataryaların üretiminde tekrar kullanılmak üzere batarya üreticilerine teslim edilmesini sağlıyor. Hidrometalurjik geri kazanım işlemi Crisolteq tarafından Harjavalta/Finlandiya’da geliştirildi.

“Elektrikli araç sayısı 2030 yılına kadar 3 milyondan 125 milyona çıkacak.”

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yapılan tahminlere göre, dünya yollarındaki elektrikli araçların sayısı 2030 yılına kadar 3 milyondan 125 milyona çıkacak. 2015’te küresel lityum-iyon akü geri dönüşüm pazarının ise yaklaşık 1,7 milyon avro değerinden 20 milyar avroyu üzerine çıkması bekleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.