ANKARA (Enerji Portalı) – Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, Uluslararası Çevre Fuarı ve Konferansına dijital platformda Olağanüstü dönemlerde enerji yönetimi başlığıyla düzenlenen oturuma katılarak açıklamalarda bulundu.
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz Nisan ayında mevsim normallerinin çok üzerinde gerçekleşen hava sıcaklıklarının hidroelektrik santrallerde yüzde 30’luk üretim kaybına neden olduğunu söyledi. Dr. Alagöz, üretimdeki kaybının telafisinde rüzgâr türbinlerinin önemli bir yeri olduğunu vurguladı.
Dr. İzzet Alagöz, Uluslararası Çevre Fuarı ve Konferansına dijital platformda Olağanüstü dönemlerde enerji yönetimi başlığıyla düzenlenen oturuma katılarak açıklamalarda bulundu.
“Her ne kadar kar yağmış olsa da bu kar su gelirlerine dönüşmedi”
2021 yılının hidroelektrik santralleri açısından kurak geçtiğini aktaran Dr. Alagöz, şu açıklamalarda bulundu:
“Her ne kadar kar yağmış olsa da bu kar su gelirlerine dönüşmedi. Nisan ayında yağmur yerine çok sıcak havanın oluşması ve güneşin çıkmasıyla beraber kar buharlaşarak barajlarımızda toplanmadı ve dolayısıyla biz ülke olarak gerek kamunun santrallerinde gerek özel sektörün santrallerinde beklediğimiz suyu bulamadık. Yüzde 30 civarında üretim kaybına yol açtı bu kuraklık geçen seneyle kıyasladığımız zaman. Dolayısıyla müthiş bir kuraklık ve üretim kaybı var.”
Öyle bir yaz yaşadık ki pandemiden çıktık sonra çıkma yasaklarının olduğu dönemden çıktık ve artık insanların depolarının tükendiği, ihtiyaçlarının karşılanamayacağı bir noktaya gelmiştik. Ağustos ayında beş defa üretim rekoru kırdık. Yıllık üretim rekorunun Türkiye tarihinin üretim rekorlarını kırıyoruz dolayısıyla tüketim rekoru, üretim rekoru ikisinin aynı olduğunu kabul ederek yürüyelim.
“Elektriğin neredeyse 24 saat tam kapasiteyle kullanıldığı bir süreç yaşadık”
“Allah’a hamd olsun rüzgar tribünleri bu zor zamanda imdadımıza yetişti” diyen Genel Müdür Alagöz şunları söyledi:
“Bol rüzgarlı bir sezon yaşadık. Türkiye’nin yüzde 10’a yakın kurulu gücü rüzgar tribünleriyle gerçekleşti ve yüzde 9’a yakın üretimi bu tribünlerden elde ettik. Bu bizim için moral verici olumlu gelişmedir. Aynı zamanda ülkenin arz güvenliğini sağlayabilmek için doğal gaz santrallerimiz de bir bir devreye girdiler. Yetmedi Termik Santrallerimizin de aynı şekilde ayağa kalkması gerekti. Yetmedi bütün santrallerimizin bakımlarının belli bir oranda erteleyebildiğimizi erteledik. Bu süreci atlatabilmemiz gerekiyordu. Elektriğin neredeyse 24 saat tam kapasiteyle kullanıldığı bir süreç yaşadık. Gururluyuz, ülkemiz bunun üstesinden geldi.”
Tercih usulü her santral tedbirlerini almalı…
Yenilenebilir enerji kaynaklarını sonuna kadar kullanacağımız ve her türlü üretim imkânını zorlanacağımız bir sürece gidiyoruz. İyi planlama gerekiyor, çok iyi yönetmek gerekiyor süreci. Dolayısıyla biz 2022’nin 2021 den daha iyi olacağını yani daha çok enerji tüketileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla hazırlıklara bugünden başlıyoruz, başlamak zorundayız. Bütün kamu ve özel sektörün işletmeleri, elektrik santralleri önümüzdeki yıl kış ve yaz ayları için şimdiden hazırlıklarını yapmalılar. Tercih usulü her santral tedbirlerini almalı. Zor ve çetin bir yıl geliyor. Bundan sonra gittikçe artan, büyüyen ihtiyacı karşılayacak çok güçlü bir sektör olarak görevimize devam edeceğiz.