ANTALYA (Enerji Portalı) – Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet binası ile Antalya Ulaşım A.Ş. tramvay atölyesi binası çatısına GES projesi kapsamında güneş panellerinin kurulumu tamamlandı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in talimatıyla temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlarını sürdürüyor. Bu kapsamda yürütülen Antalya Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası çatısına ve Antalya Ulaşım A.Ş. tramvay atölyesi binası çatısına ‘Çatı Tipi Güneş Enerji Santrali ve Elektrik Depolama Sistemi’ kurulumu projesinde sona gelindi. Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası ve Kepez Mahallesi’ndeki Antalya Ulaşım A.Ş. tramvay atölyesi binası çatısına güneş panellerinin montajı tamamlandı. Alt yapısı da hazır olan sistemde son olarak batarya gruplarının bağlantısı yapılacak. Ardından sistem güneşten elektrik üretime başlayacak.
MAtchUP Projesi kapsamında hayata geçirilen ‘Çatı Tipi Güneş Enerji Santrali ve Elektrik Depolama Sistemi’ projesi ile belediye çatısında ve tramvay atölyesi çatısında toplamda 340 kW saat enerji üretimi ve 400 kW saat enerji depolaması gerçekleşecek. Bu örnek projeyle Antalya Büyükşehir Belediyesi enerjisini üreten ve depolayan ilk belediye olacak. Ayrıca doğrudan 500 ton karbondioksit (CO2) salınımı önlenmiş olacak.
Yerel yönetimlerde enerji yönetimi ve verimliliği ele alındı!
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yürütücüsü olduğu MAtchUp Ufuk 2020 Avrupa Birliği Projesi kapsamında çevrimiçi “Yerel Yönetimlerde Enerji Yönetimi ve Enerji Verimliliği Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Online düzenlenen çalıştayda, Türkiye’de Enerji Verimliliği Mevzuatı, Belediyelerde Enerji Yönetim Birimi ve Enerji Performans Anlaşmaları (EPS)”, “ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi (EnYS)” ile ilgili Yerel yönetimlerin uygulamaları hakkında deneyim paylaşımı yapıldı. Çalıştaya, Ankara, Antalya, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Mersin, Sakarya, Trabzon Büyükşehir Belediyeleri, Gürsu, Nilüfer, Tepebaşı ilçe belediyeleri, özel sektör ve STK temsilcileri katıldı.

Çalıştayda, Türkiye’deki enerji tasarruf eylem planı aktarılarak, belediyelerin enerji dönüşümü ve enerji yönetimi yol haritası ele alındı. Yerel yönetimlerde enerji master planının hazırlanmasının önemine işaret edilerek, mevcut durum analizi, stratejik yol haritası oluşturulması konularında bilgilendirme yapıldı. Kendi enerji şirketlerini hayata geçiren İstanbul ve Gaziantep Büyükşehir Belediyeleri, bu anlamda izledikleri yolu ve deneyimlerini paylaştı. Çevre dostu kamu binaları ve hizmet binalarına yeşil bina sertifikası alınması için ISO 50001 enerji yönetim sisteminin gerekliliği görüşüldü.