İSTANBUL (Enerji Portalı) – Geçen yılki kur krizinin inşaat ve enerji sektöründe meydana getirdiği borç sorununun üstesinden gelmek için yapılan Enerji Fonu çalışmalarında geçen üç aylık sürede bir ilerlemede kaydedilemedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçtiğimiz Nisan ayında sorunlu kredilerin yeniden yapılandırılması için bir plan hazırlandığını açıklamıştı. Yapılan plana göre gayrimenkul-inşaat ile enerji sektöründeki sorunlu krediler iki ayrı fonun içine konularak bankaların bilançolarının dışına çıkarılacaktı. Fakat çalışmalarda henüz bir gelişme yaşanmadı.
Reuters tarafından 10’dan fazla bankacı, sektör temsilcisi ve danışmandan alınan bilgiye göre; inşaat ve enerji sektöründe borçlu şirketlerin geri ödeyemediği sorunlu kredilerin bankaların bilançoları dışına taşınması planının açıklanmasından bu yana geçen üç ayda, plan üzerinde çok mesafe kat edilemedi.
“Bankalarımız henüz bir fon modeli üzerinde uzlaşmaya varamadı.”
Reuters’ın söz konusu yapılandırmaların gecikmesi ile ilgili soruları üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklamasında, “Fon konusundaki çalışmalar bankalarımız tarafından ilkbahar aylarında başlatılmıştır ve halen devam etmektedir. Gelinen noktada bankalarımızın henüz bir fon modeli üzerinde uzlaşmaya varamadıklarını görüyoruz. Yine de ‘fon kurma planından vazgeçildi’ demek için erken olduğuna inanıyoruz. Önemli olan sorunun ötelenmeden kalıcı bir biçimde çözümlenmesi ve kredi kanallarının yeniden açılmasıdır.” denildi.
“Herkes yeni bir adım atmadan önce ‘bekle-gör’ halinde.”
“Fonun tek başına yeterli olmamakla birlikte sorunlu aktiflerin çözümlenmesinde alternatif bir model olarak yer almasında fayda görüyoruz.” denilen bakanlığın açıklaması şöyle devam etti:
“Özellikle bankalarımızın sorunlu kredilerini yatırımcılara transfer edeceği, finansal sistemimize taze kaynak girişi sağlayacak, bankalarımızın asli görevi olan kredi tahsis ve yönetimine odaklanmasına imkân tanıyacak bir fon oluşumunu destekliyoruz. Bu desteğimizi, fonları bu hafta meclisten geçen yeniden yapılandırma kanunu kapsamına alarak somut bir şekilde ortaya koymuş olduk.”
Reuters’a bilgi veren kaynaklar yeniden yapılandırma çerçevesinin ayrıntılı bir hale gelmesinin bu yılın sonlarını veya gelecek yılı bulabileceğini belirterek, “Şu anda her şey duruyor… Hükümet yetkilileri ve herkes yeni bir adım atmadan önce ‘bekle-gör’ halinde. İnsanlar adım atmak için gelecek yılı bekliyorlar. Alacaklı bankalar ile borçlu şirketler arasındaki müzakereleri koordine eden Ziraat Bankası ve Garanti Bankası ise yapılandırma görüşmelerini sürdürüyor.”
Müzakereleri Garanti Bankası ve Ziraat Bankası koordine ediyor…
Garanti Bankası Mayıs ayında sorunlu enerji kredilerinin yeniden yapılandırılması planının ana hatlarını paylaştı. Bu plana göre sorunlu krediler ve teminat varlıkların her birinin bir fona devredilmesi, bu fonların portföy yönetim şirketi şemsiyesi altına yerleştirilmesi ve tekrar kârlı varlıklar haline gelince satılması öngörülüyordu.
Her ne kadar bu plan üzerinde müzakereler devam etse de kıdemli bir bankacının verdiği bilgiye göre alternatif modeller üzerinde değerlendirmeler de yürütülüyor.
İki bankacının verdiği bilgiye göre enerji sektörü borçlarının yeniden yapılandırılması müzakerelerine katılan bankalar, 2-3 milyar dolar değerinde kredinin borç-sermaye takasına tabi tutulması, yani bankaların bu varlıkları devralması fikri üzerinde uzlaşıyorlar.
“Bankalar yüksek oranlarda ’indirim’ istiyor.”
Garanti Bankası Reuters’a yaptığı açıklamada enerji fonu hakkındaki çalışmanın sürdüğünü, ilerleme kaydedilince açıklama yapılacağını ifade etti. Şimdilik bankaların yeniden yapılandırmaya çalıştığı sorunlu kredileri satın almakla ilgilenen az sayıda yabancı kuruluş bulunuyor. Ancak sorunlu kredileri satın alarak bankaları uzun bir çalışmadan kurtaracak bu yatırımcılar, bir bankacının verdiği bilgiye göre yüksek oranlarda “indirim” istiyorlar.
Kaynak: ReutersSon Dakika Enerji Haberleri için enerjiportali.com/son-dakika-enerji-haberleri Bağlantısını Ziyaret Edebilirsiniz.