30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


Enerji Depolamada Yerli ve Milli Bir Şirket: Aspilsan Enerji

İSTANBUL (Enerji Portalı) – ASPİLSAN Enerji, enerji depolama alanında çalışmaları ile yerli ve milli teknolojiler üretme konusunda lider olma yolunda ilerliyor.

ASPİLSAN Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ASPİLSAN Enerji), Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın (TSKGV) sahibi olduğu, enerji ve savunma sanayisi alanlarında faaliyet gösteren, Türkiye’nin stratejik öneme sahip bir kuruluşu. Şirket, pil ve batarya teknolojileri, EDS’ler, deniz platform bataryaları ve yakıt hücreleri konusunda; Kayseri, Ankara ve İstanbul’daki 3 ayrı Ar-Ge merkezinde, birçok yerlileştirme çalışması yürütüyor. Firmanın bu çalışmaları, özellikle malzeme ve elektrokimya alanlarında ve çeşitli teknolojik olgunluk seviyelerinde devam ediyor.

ASPİLSAN Enerji, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayesinde, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından yürütülen; Özgün Helikopter, HÜRKUŞ ve Milli Muharip Uçak gibi diğer kritik projeler için de farklı özellik ve teknolojilerde batarya tasarımları üzerine Ar-Ge faaliyetleri sürdürerek ürün bazında yerli çözümler sağlamayı amaçlıyor.

Şirket tarafından tasarlanan ve üretilen batarya ve enerji çözümleri; telsiz ve karıştırıcılar, robotik ve elektro-optik sistemler, insansız kara ve hava araçları, enerji depolama sistemleri (EDS’ler), güdümlü hava savunma ve tanksavar füzeleri ve torpidolar gibi birçok kritik uygulama ve sistemde kullanılıyor.

ASPİLSAN Enerji, Kayseri’de satın aldığı, yaklaşık 24.000 metrekarelik arazi üzerinde gerçekleştireceği yatırımla beraber, Türkiye’nin ilk lityum-iyon (Li-ion) pil üretimini gerçekleştirecek. Tesiste, pazarda en çok kullanılan 18650 ve türevleri olmak üzere, farklı silindirik li-ion pil hücrelerinin üretimi ve TÜBİTAK MAM ile iş birliği ile elektrot geliştirme konusundaki Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştirmeyi planlıyor.

“Enerji depolama ekipmanları ve sistemleri üretimi yeni iş kollarının açılmasını sağlayacak.”

Türkiye’de pil üretimi, yeni iş kolları ve istihdam alanları da açılacağını dile getiren ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, Türkiye’nin kendi pilini üretecek kabiliyete kavuşmasının önemini şunları aktardı:

“Öncelikle pilin, hem askeri hem sivil sektörde ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu ürünlerden birisi olduğunu ve ihtiyacın tamamen ithalat yoluyla karşılandığını vurgulamak isterim. Bununla birlikte yerli pil üretimi, aslında düşünüldüğünden daha zor ve ciddi ele alınması gereken bir proje. Ülkemizde kurşun asit haricinde, 1990’lardan bu yana pil üretimi yapılmıyor. Kurşun asit bataryalar da çevre sorunları doğurduğu için kullanımları giderek azalıyor. Türkiye’nin 1980’lerde serbest pazar ekonomisine geçmesi, pil hammaddelerinin ithal ve pahalı olması ve Çin kaynaklı ucuz pillerin ithal edilmesi sebebiyle 1960 ile 1990 yılları arasında, Türkiye’deki pil üretimi tamamen durmuştu. Hâlen daha, ithal pillerin birbirine entegrasyonu ile batarya üretimi haricinde de elektrokimyasal üretim bulunmuyor.”

“Türkiye, sadece 2016 yılında, 65 milyon dolarını pil ithalatına ayırdı.”

Türkiye’nin kurşun asit olanlar haricinde, batarya konusunda ithalatçı konumunda olduğunu ve yıllık ithalatının ise ağırlık olarak 8 bin tonun; adet olarak ise 40 milyonun üzerinde gerçekleştiğini belirten Özsoy, “Türkiye, sadece 2016 yılında, 65 milyon dolarını pil ithalatına ayırdı. Ülkemizde Li-ion pillerin üretilmesiyle tüm sektörler için dışa bağımlılığın ve cari açığın azalacağını; önemli bir ithalatın da ikamesinin sağlanmış olacağını öngörüyoruz. Yani yatırımımızı farklı yönleriyle ele alırsak hem ekonomik hem de stratejik bir niteliğe sahip olacağını ve ülkemize önemli getiriler sağlayacağını değerlendirmekteyiz.” diye kaydetti.

Şirket, en kısa zamanda piyasanın tüm alanları için enerji depolama sistemleri üretmek istiyor.

Kaynak: MSI Dergisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.