30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


“Emisyonu Azaltmanın Yolu: Karbon Vergisi/Ticaretidir”

ANKARA (Enerji Portalı) – Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, basına elektrikli araçlar, batarya teknolojileri ve dünyadaki emisyon durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, elektrikli araç sektöründe küresel bir rekabet olduğunu belirterek, “Türkiye’nin bu dönemde attığı adım oldukça isabetli. Bu adım, Türkiye’nin dünyadaki teknolojik gelişmelere paralel hareket ettiğini gösteriyor. Üretim hedeflerine ulaşırsak, Türkiye bu alanda hatrı sayılır bir oyuncu olmaya adaydır.” dedi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) ve UEA tarafından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Birol, 2019 itibarıyla dünyadaki elektrikli araç sayısının 6 milyona ulaştığını ve Çin’deki araçların tek başına bu rakamın yarısını oluşturduğunu ifade etti.

Çin’in elektrikli araç sektörünü bir sanayileşme projesi olarak ele aldığını aktaran Birol, “Birçok ülkede elektrikli araçlar hızla gelişiyor. Bunun da ana nedeni, hükümetlerin elektrikli araç üretimine ve kullanımına ciddi teşvikler vermesi. Diğer yandan, Çin gibi ülkelerin elektrikli araçları önceleme sebeplerinden birisi de petrol ithalatına bağımlılığın azaltılması.” diye konuştu.

Birol, elektrikli araç sektöründe dünyada büyük bir rekabet olduğunu ve teknolojilerin birbiriyle yarıştığını vurgulayarak, “Türkiye’nin bu dönemde attığı adım oldukça isabetli. Bu adım, Türkiye’nin dünyadaki teknolojik gelişmelere paralel hareket ettiğini gösteriyor. Üretim hedefleri son derece iddialı. Bu hedeflere ulaşırsak, Türkiye bu alanda hatrı sayılır bir oyuncu olmaya adaydır.” değerlendirmesinde bulundu.

Birol: 2020 Davos Zirvesi’nin enerji gündemi için de batarya teknolojilerini seçtik!

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini giderek artıran Türkiye’nin elektrik sisteminde esneklik sağlayabilmesi için batarya konusuna da eğilmesi gerektiğini ifade eden Birol, şöyle konuştu:

“Önümüzdeki dönemin en önemli konularından birisi bataryalar olacak. 2020 Davos Zirvesi’nin enerji gündemi için de batarya teknolojilerini seçtik. Yenilenebilir enerjinin sisteme entegrasyonu ve elektrikli araçlar için bataryalar en kritik konu. Dünyada şu anda en fazla Ar-Ge çalışması da batarya alanında yapılıyor.

“Bütün Avrupa Ülkelerinin toplam emisyon sınırı %9′ dur”

Dünya’daki en önemli kararlardan bir tanesinin AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’ in çıkardığı ‘Yeşil Anlaşma’ olduğunu belirten Birol, anlaşmanın bütün yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerini destekleyeceğini bildirdi. Ardından Birol, “Bütün Avrupa Ülkelerinin toplam emisyon sınırı yüzde 9. Yeni anlaşmaya göre emisyonlar sıfıra indirilmek isteniyor. Fakat %91 emisyonu barındıran diğer ülkelerin emisyonları devam edecek. Bu nedenle ancak küresel bir cevap ile bu sorun çözülebilir.” açıklamasında bulundu. Birol konuşmasına şunları ekledi:

“Tüm ülkeler Paris İklim Anlaşması’na katkıda bulunacağına taahhüt etti. Burada ele alınan bir fikir, dünyada karbon piyasası kurmaktı. Fakat bu fikir hayata geçmedi. Bazı ülkeler yapıyor sadece. Dünyada emisyonu azaltmak istiyorsanız en basit yolu karbon vergisi/ ticaretidir. Fakat bunun pratiğe geçme olasılığı sıfıra yakın. “

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol ile yapılan röportaj aşağıdadır:

Kanalıma Abone Olun!

Kaynak: Bloomberght.

Son Dakika Enerji Haberleri için enerjiportali.com/son-dakika-enerji-haberleri Bağlantısını Ziyaret Edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.