30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


Elon Musk Güneş Enerjisi Kurallarını Baştan Yazıyor

Tesla’nın kurucusu Elon Musk, yalnız Elektrikli araçlarda değil aslında Güneş Enerji sistemlerinde de kuralları bozuyor. Alışageldiğiniz Güneş Panellerindeki teknolojilerin geliştirilmesinden tutunda, Solar Kiremitlere, Powerball bataryasında daha nice Güneş Enerjisi yatırımlarına kadar Elon Musk sektörde yeni bir oyuncu değil kural koyan olmak istiyor.

Amerika her konuda olduğu gibi Güneş Enerji sistemlerinde de başlı başına bir pazar. Nitekim çatı üstü solar uygulamaları Amerikada her yıl 5 milyon yeni çatının yapıldığı düşünülürse oldukça iştah kabartıyor. Amerika Enerji Enformasyon idaresi hemen hemen tüm enerji istatistiklerinin yanında  çatı uygulamalarında geniş sahanın farkına varmış ve 2015 sonundan itibaren bu uygulamalara dair istatistikler tutmaya başlamıştır.

Tesla ile adını duyursada aslında Teknolojinin bir çok alanına ciddi yatırımlar yapan Elon Musk Güneş Enerji Sistemlerindeki potansiyeli görerek 2016’da Teslanın bünyesine bu portfoyüne katmış.  Eski teknolojiler yerine yenilik ve estetiği ön planda tutan Elon Musk hem zemin hemde dik yüzlerde kullanılmak üzere Powerball bataryası ile yine çığır açmıştı.

Tesla Amerika’da 100 m2 lik bir ev için yaklaşık enerji sarfiyatı olan 24kW/gün karşılamak için kurulum ve solar paneller dışında 6.200 USD bulan fiyatıyla Powerball bataryalarını hizmete sundu bile. Tesla Powerball bataryalar zarif ve verimlik yapısıyla 7kW’a kadar (13,5 kW değin kullanılabilir kapasite) ister binanızın içinde isterse dışında uygulanabiliyor.

Tesla Powerball bataryası ile farklı ihtiyaçlarınıza çözüm olabiliyor. İlk olarak şebekeden aldığınız enerji bağımlılığını azaltmak ve kendi elektriğinizi kendinizin üretmesine imkan sağlamak. Self-Powerd modu sayesinde güneşten sağladığını enerjiyi stoklamanızı sağlayabilmek özelliği bulunuyor. Sistem şebeke’den gelen elektrikte kesinti tespit ettiğinde (solar sistemle birlikte) devreye girmesi ve ana enerji kaynağı olması hedefleniyorsa güvenilir bir B planı olabiliyor. Ayrıca şebekeden enerji sağlamanın mümkün olmadığı arazi şartlarında off-grid çözümlerle günümüz enerji ihtiyacına farklı yaklaşımlar sunan bir yapıya sahip.

Powerwall için 2018’in başında hayata geçirilecek olan “Load-Shifting Time of Use“ özelliği yani elektriğin ucuz olduğu saatlerde stoklanmasının sağlanıp pahalı olduğu saatlerde boşaltılması, ve diğer tüm Tesla ürünleri gibi monitör ve kontrolünün mobil aplikasyonlarla uzaktan yapılabilmesi özellikleri de eklenecek gözüküyor. Düşünün tıpkı bankadaki hesaplarınızda birikiminizi kontrol eder gibi. Evinizdeki enerji stoğunu harcamaları tüm verileri mobil olarak kontrol edip enerji verimliliğinizi buna göre organize edebileceksiniz.

Elon Musk evsel basit çözümlerin yanında büyük oynamayıda seviyor. Powerpack adını verdikleri şebekeye adaptesi sağlanan büyük batarya sistemleriyle özellikle enerji tedarikçileri, şebeke operatörleri ve yerel yönetimlerle ortak projeler yapan Tesla’nın enerji konusunda A’dan Z’ye hizmet vermeye odaklanmış.

Bloomberg New Energy Finance analizlerine göre 2040′ değin çatı üstü solar ve batarya depolama sistemlerinde yaklaşık 52,46 milyar dolar yatırım yapmayı planlayan, ve mevcutta Jamestown’da 315 MW büyüklüğünde bir rüzgar enerji santraline ev sahipliği yapan Avustralya’ya 100 gün içinde 100 MW/129 MWh gücünde Powerpack sistemi kurma vaadinde bulunan vede  bunu gerçekleştirmeyi başaran Elon Musk Türkiye’de ki dev enerji yatırımlarında devreye girebilir duruyor.

Türkiye’de kurulacak sistemlere referans teşkil edebilecek bir diğer proje ise Elon Musk’in Amerikanın kuzeydoğu eyaletlerinden Vermont’ta yaklaşık 400 bin aboneye hizmet veren Green Mountain Power (GMP) enerji şirketi ile yürüttüğü ortak girişim. Bu doğrultuda, abonelere şebeke arıza/kesintilerinden etkilenmemesi için belirli bir ödeme planı dâhilinde ($1.500 peşinat artı 10 yıl süreyle $15/ay) Powerwall teknoloji ve hizmetlerine erişim imkânı sağlanmakta.

Yine belediyeler ile gerçekleştirilen ve kapasite/iletim maliyetlerini azaltmaya yönelik ‘distributed generation and distributed storage’ yani dağıtık ve küçük ölçekli enerji üretim ve depolama faaliyetlerinin bir araya getirilerek (bölgesel) enerji tedariğinin sağlaması Türkiye için referans alınabilecek farklı bir proje türü olarak karşımıza çıkmakta.

Yaklaşık 70.000 aboneye sahip Connecticut Belediyesi Elektrik-Enerji Kooperatifi (CMEEC)ile imzaladıkları 20 yıllık enerji alım anlaşması kapsamında Tesla ve Solarcity’nin yap-işlet olarak yürüttüğü projede 5 farklı atıl alanda uygulanan 15 MW’lik fotovoltaik (AC) solar ile elektrik üretilmesi ve bunun 1,5 MW/6 MWh depolama sistemi ile birleştirilerek CMEEC’in kullanımına sunulmakta. CMEEC’in bataryalari stratejik zamanlamalarla şarj ve deşarj etmek suretiyle eyalet operatörü olan ISO-NE‘ye özellikle pik durumlarda daha az kapasite ücreti ödemesi hedeflendiği bu proje yerel yönetimler için hem enerji hem finansal olarak daha fazla tasarruf anlamına geldiği için önemlidir.

Kısaca Elon Musk Enerji’de ezber bozmaya devam ediyor. Özellikle 2017’nin son çeyreğinde yayınlanan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı 360 derece enerji tasarrufunu içerirken bunların planlanması, aksiyona alınması, ve devreye alınması yaşanılacak sorunlar göz önüne alındığında Elon Musk’ın hali hazırda pek çok konuda çoktan uygulamaya geçmiş projeleri Türkiye’ye içinde uyarlanabilir gözüküyor. Türkiye’de de pek çok enerji devinin olduğu düşünülürse ortak bir girişimle Enerji verimliliğimizi neden en üst seviyeye çıkartamayalım ki?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.