30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


Elektrik Faturaları İncelemeleri: Tüketim Azaldı Ödeme Arttı!

İSTANBUL (Enerji Portalı) – 2020 yılında geçen senenin Mayıs ve Haziran aylarına göre elektrik tüketiminin azaldığı görülürken ödenen faturaların yükselmesi dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz aylarda Koronavirüs nedeniyle işyerleri kapanmak zorunda kalırken insanlar evlerinde daha çok vakit geçirdi. İşyerlerinin elektrik tüketimi azalırken hanelerinki arttı. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi encazip.com 2019 ve 2020 yılının Mayıs, Haziran aylarındaki elektrik kullanım verilerini inceledi, Temmuz ayı için de tahmini dataları çıkardı. Geçen senenin Mayıs ve Haziran aylarına göre elektrik tüketiminin azaldığı görülürken ödenen faturaların yükselmesi dikkat çekiyor.

MeskenSanayiTicarethane
May.194 Milyar TL5,5 Milyar TL3,7 Milyar TL
Haz.193,96 Milyar TL5,3 Milyar TL3,6 Milyar TL
Tem.195,32 Milyar TL7,1 Milyar TL4,9 Milyar TL
May.204.5 Milyar TL6,1 Milyar TL4,1 Milyar TL
Haz.205,1 Milyar TL6,9 Milyar TL4,6 Milyar TL
Tem.206,3 Milyar TL8,5 Milyar TL5,6 Milyar TL
TABLO-1: Mayıs – Temmuz iki yılın ödenen elektrik faturalarının karşılaştırması

Temmuz sonu itibariyle geçen seneye göre yüzde 2 artış bekleniyor!

Tüm dünya gibi ülkemizde de yaşanan pandemi dolayısıyla birçok işletme çalışmalarına ara verdi. Haziran ayında kademeli olarak normalleşme sürecine geçilmesiyle elektrik tüketimi de geçtiğimiz yılın seviyelere yaklaştı. Mayıs 2020’deki kullanım miktarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 azalırken, Haziran 2020’de yavaş yavaş yeni normalle birlikte elektrik tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 3 daha düşük seyretti.

Elektrik tüketimi (mWh)Değişim % (2019’un aynı ayı)
Mayıs 201923,1 Milyon
Haziran 201922,7 Milyon
Temmuz 201926,5 Milyon
Mayıs 202019,4 Milyon-0,16
Haziran 202022 Milyon-0,03
Temmuz 202027 Milyon0,02
TABLO-2: Mayıs – Temmuz iki yılın elektrik tüketimi karşılaştırması

*Temmuz 2020 için tahmini tüketim verisi kullanılmıştır.

Temmuz sonu itibariyle de geçen seneye göre yüzde 2 artış beklediklerini belirten encazip.com kurucusu Çağada Kırım, “Tüm dünyayı derinden etkileyen Covid-19 sürecinden dolayı elektrik tüketimi düşüş gösterse de geçtiğimiz yıl ile kıyasladığımızda kesilen fatura tutarlarında aynı sonucu göremiyoruz” dedi.

Buradan yola çıkarak yükselen elektrik fiyatlarına vurgu yapan Kırım, “Yüksek faturalara karşı en iyi tedbir tüm abonelerin elektrik tedarikçilerini değiştirerek en cazip elektrik tarifesini seçmeli ve böylece daha ucuz fiyatlarla ile tüketim yoluna gitmeleridir” dedi.

*Ulusal Elektrik tarifesi dağıtım sistemi kullanıcıları, tek terimli, alçak gerilim birim fiyatlarına göre hesaplanmıştır. Temmuz ’20 tüketimleri tahminidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.