30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


Efeler Kaymakamı, Aydın Salavatlı Jeotermal Sahasındaki Tesisleri Ziyaret Etti

AYDIN (Enerji Portalı) – Efeler ilçesi Kaymakamı Cemal ŞAHİN Türkiye’nin ilk özel jeotermal enerji santrali olan Aydın Salavatlı Jeotermal Sahasındaki Tesisleri ziyaret etti.

Aydın ilinin Efeler ilçesi Kaymakamı Cemal Şahin, Türkiye’nin ilk özel jeotermal enerji santrali olan Aydın Salavatlı Jeotermal Sahasındaki Tesisleri ziyaret etti. Şahin,Aydın-Sultanhisar-Salavatlı Jeotermal Sahası Batı Anadolu’da Büyük Menderes Grabeni’nin orta bölümünde yer alan saha hakkında Menderes Geothermal Elektrik A.Ş. yetkililerinden bilgi aldı.

Kaymakam Cemal ŞAHİN, MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem BALAT ve ekibini ziyaret ederek MB Holding bünyesindeki Menderes Geothermal Elektrik A.Ş’nin yapmış olduğu Türkiye’nin ilk özel Jeotermal Enerji Santrali olan Aydın Salavatlı Jeotermal sahasındaki tesisleri gezerek yetkililerden yerinde bilgi aldı.

Menderes Geothermal Elektrik A.Ş.’nin bölgedeki yatırımları hakkında:

Mayıs 2006’da faaliyete geçmiş olan 8,5 MWe kapasitesindeki Dora–1 Jeotermal Enerji Santrali Türkiye’nin ilk özel jeotermal enerji santrali olması bakımından büyük önem taşımakta, MB Holding için bir kıvanç kaynağı oluşturmaktadır. 2010 yılında üretime geçen Dora-2’yi takriben, 2013 yılında Dora-3 faaliyte geçmiştir. 2016 yılında ise Dora-4’ün faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Tesis; dünyada 35 ülkede uygulanan, jeotermal enerjiden elektrik enerjisi üretim teknolojisi en yaygin olarak kullanilan, hava sogutmalı Binary System-Organic Rankine Cycle sistemini kullanmaktadır.

Aydın, Sultanhisar-Salavatlı Jeotermal Sahasındaki, mevcut AS-1 ve AS-2 üretim kuyularından elde edilen, 170°C sıcaklığındaki jeotermal akışkanın; 170°C ile 78°C arasındaki termal ısısını, elektrik enerjisi üretimi amacı ile kullanmaktadır. Jeotermal akışkan; elektrik üretimi için, ısı esanjörlerinden geçirilmekte ve jeotermal akışkanın ısı enerjisi ikincil akışkan olan hidrokarbona nakledilmektedir. Buharlaştırılan ikincil akışkan, türbin ve jeneratör vasıtasıyla elektrik üretmektedir.

Proses sonunda 78°C’ye soğuyan jeotermal akışkan, ASR-1 re-enjeksiyon kuyusu vasıtasıyla rezervuara geri basılmaktadır. Bu sayede rezervuar parametrelerinin korunması ve devamlılığı sağlanmaktadır. Ayrıca elektrik enerjisi üretildikten sonra meydana gelen atık ısı, entegre tesis içinde kullanılmaktadır. 

Tesis’te, re-enjeksiyon uygulanmakta oldugu için, kesinlikle çevre kirliliği söz konusu olmamakta ve jeotermal akışkan, atmosfere açılmamaktadır. Ayrıca kuyu başına inhibitör ve dozajlama pompası tesis edilerek, jeotermal akışkanın kuyu içinde korozyon ve silis çökelmelerine yol açması önlenmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.