Dünya Geliştikçe Enerji ihtiyacıda sürekli büyüyor. Fosil Yakıtlara karşı Yenilenebilir Enerji kaynaklarının kullanımı her geçen gün artarken en büyük enerji kaynağı “Güneş Enerjisi” nin de kullanım alanları sürekli gelişiyor.
Enerji Portalı olarak Güneş Enerjisinin kullanım alanlarına dair bir derleme yaptık. Dünya’da çok sayısıda farklı uygulaması olan Güneş Enerjisi aslına doğru kullanımla tüm dünyanın enerji ihtiyacına cevap verecek kapasiteye sahip gözüküyor.
Güneş Enerji Kullanıma dair farklı uygulamalar kimi zaman şaşırtıcı olurken kimi zamanda oldukça pratik ve etkileyici çözümler sunabiliyor.
Güney Kore Güneş Enerjili Otoban ve Bisiklet Yolu
Korede Otoban’ın ortasına yapılan Güneş Enerji Paneli ile hem otoban’ın gece aydınlatılması sağlanıyor. Kışın Yol’daki buzlanma önleniyor, Orta kısım bisiklet sürücülerine ayrılarak yağmur ve hava şartlarında bisikletçiler için koruma sağlıyor. Üretilen fazla elektrik kullanım için şebekeye veriliyor. Otobanda gölgeleme problemi olmadığından enerji kaybıda yaşanmıyor. Elektrikten sağlanan gelir ile otoban bakım ve masrafları karşılanıyor.
Güneş Enerjili Yat
Deniz’de gölgeleme olmaması sebebiyle verimli bir güneş enerji alanı olarak düşünülebilir. Deniz ve Lüks kavramı çoğu zaman birlikte karşımıza çıkabiliyor. Nitekim Güneş Enerjisi Panelleriyle donatılan bu yat 16 milyon dolarlık bir rakama sahip. 2012’de 18 aylık başarılı bir tura çıkan Yat Dünyanın En büyük Güneş Enerjili Teknesi ünvanına sahip. 50 Yolcu kapasiteli katamaran tarzı yat 101 metre uzunluğunda ve 49 metre genişliğe sahip. 537 metrelik fotovoltaik güneş enerji panelleriyle donatılan yat geleceğin deniz ulaşıma dair fikir veriyor.
Güneş Enerjili Arabalar
Araba artık modern hayatta olmazsa olmazlarımızdan biri haline geldi. Ancak fosil yakıt tüketimi ve karbon salınımlarındaki sebeplerle özlelikle pek çok Avrupa ülkesi artık elektrikli araçlar için harekete geçmiş durumda. Dünya’daki ünlü araba markalarının hemen hepsi artık elektrikli ve otonom araçlar üzerinde çalışırken hem otomotiv markaları hemde teknoloji firmaları güneş enerjili araçlar üzerinde de çalışmalarına devam ediyorlar.
Teknoloji geliştikçe Artık güneş enerjisi ile çalışan pek çok ürün görüyor olacağız otomotiv sektöründe ise bir açmaz yok diyemeyeceğiz. Dünyaca ünlü pek çok enerji firması aslında gelirlerinin büyük bir oranını fosil yakıtlardan karşılıyor. Yalnız otomotiv sektöründeki yakıt tüketimi olarak değil , Elektrik santrallerinin bir çoğu halen fosil enerji kaynakları kullanıyor. Otomotiv içinse durumun çok farklı bir pozisyonu var. Düşünsenize teknoloji o kadar ilerlemiş olsun ki araçların ihtiyaç duyduğu enerji güneşten direkt aracın üzerindeki panellerden karşılansın ve araç dışardan hiç bir yakıt almaya ihtiyaç duymasın peki enerji firmaları nasıl gelir elde edecek?
Enerji şirketleri açısından neyseki durum teknolojik anlamda henüz yeterli değil. Ama hiç belli olmaz belkide 10-15 yıl sonra prototiplerden ticari olarak yollarda %100 güneş enerjili araçlar karşımıza çıkabilir siz ne dersiniz?
Güneş Enerjili Bisiklet
Bisiklet kullanmayı çok seviyorsunuz ama yorulduğunuzda da motor gibi gitsin istiyorsunuz. Alın size Güneş enerjili bisiklet bu model ile hem kas gücü hemde güneş enerjisi ortak düşünce ile harmanlanarak tasarlanmış. ”Mojtaba Raeisi” tarafından geliştirilen model yine geleceğin bisikletleri hakkında fikir veriyor. Bir de buna otonom sürüş eklense acaba nasıl olurdu?
Güneş Enerjili Saatler
Saat teknolojisinde aslında Güneş enerjisinin kullanımı hiçte yeni sayılmaz. Saat tutkunları çok uzun süredir saatlerde güneş enerjisinin kullanıldığını gayet iyi biliyorlar. Hatta teknoloji o kadar ilerlediki pil canavarları akllı telefonları güneş enerjili saatlerden sarj etmeye giden modeller bile karşımıza çıkıyor.
En gelişmiş saatlerden en basit saatlere kadar geniş kullanım olan güneş enerjisi o kadar başarılı şekilde kullanılıyorki artık güneş paneli diyebileceğimiz alanlar çoğu saatte gözükmeyecek yapıya gelindi.
Bu arada Hesap makinalarını da unutmamak lazım. En karmaşık hesaplamaları yapabilen hesap makinaları üstünde küçüçük güneş enerji hücreleri ile bu işi rahatlıkla yapabiliyorlar.
Yine Giyilebilir teknolojilerde enerji ihtiyacı çoğu zaman güneş enerjisi ile çözümlenebiliyor.
Enerji tüketimi açısından yine oldukça pil yiyen laptoplar’ın tüketimleride yine güneş enerjisinden sağlanabilir. Hatta bir kaç marka belli modellerininde bunu denesede kullanıcılar açısından yada ticari anlamda tutulmadığından laptoplardan güneş enerjisi projeleri şimdilik rafa kalkmış gözüküyor. Ama belli olmaz yarın öbür gün teknoloji devlerinden biri çıkıp sonsuz enerjili laptop modelini sunarsa hiç şaşırmayın bizden söylemesi.
Güneş Enerjili Yol
Aslında buna değindiniz diye düşünebilirsiniz ama bu uygulama oldukça farklı. Çünkü Çin’de 2 kilometre uzunluğunda yapılan bir yol şeffaf asfalt ile kaplanmış, altına da Güneş enerji panelleri konmuş yani aracınızla gittiğiniz yol aslında güneş enerjisi üreten panellerle döşenmiş durumda.
İşin güzel tarafı hem sağda solda panel olmaması hemde geleceğe yatırım yapan Çin yolu aynı zamanda elektrikli araçların wireless olarak şarj edilmesine imkan sağlayan teknolojisi ilede fark yaratıyor. Nasıl yani diyecek olursanız durum aynen şu şekilde. Elektrikli aracınız var ve teknolojisi uygun o zaman bu aracınız söz konusu yolda yolculuk ederseniz aracınız yol boyunca wireless olarak şarj’da olacak 🙂
Peki dünya’da bu kadar Güneş enerjisi kullanan alanlar varken Türkiye ne durumda. Biz de Güneş enerjisini ihtiyaçlarımız ve teknolojimiz doğrultusunda elbette kullanıyoruz.
Antalya Solar Otobüs Durağı
Örneğin Antalya’da pek çok otobüs durağı Güneş enerjisi ile soğutulup ısıtılabiliyor. Klimalı duraklar Antalyanın sıcağında vatandaşlarımızı yazın serinletirken kışında soğuktan koruyor.
Nusaybin Solar Şarjbank
Nusaybin Belediyesi hem gölgede dinlenmek hemde dinlenirken telefonlarını şarj etmek isteyenler için Solar Şarjbank Projesini hayata geçirdi.
Türkiye’de Kamu ve Endüstriyel alanlarda Güneş Enerjisi Kullanımı
Türkiye’de hızla büyüyen Güneş Enerji sektöründen belkide en çok faydalananlar kurumların başında kamu geliyor. Belediyelerin bu konudaki çalışmaları yenilenebilir teknolojiler bakımından oldukça umut verici. Pek çok belediye Pazart alanların üstlerine Otopark üstlerine Belediye ve sosyal tesislerin üzerlerine güneş enerji panelleri kurarak kendi enerjilerini üretmeye başladı. Son olarak Milli Eğitim Bakanlığı ve Alman Kalkınma Bankası (KFW) arasında anlaşma ile 120 okula Güneş Enerji santralleri kurulacak.
Aslında Güneş enerjisinin kullanım alanı o kadar geniş ve hem Dünyada hem Türkiye’de o kadar farklı ihtiyaçlar için Güneş enerjisi kullanılıyorki saymakla bitmez. Burada yalnız Güneş Enerjisi kullanım alanların belki binde birine bile örnek verememişizdir ama kafanızda güneş enerjisinin ne kadar değerli bir kaynak olduğunu hatırlatabildiysek ne mutlu bize.
Son olarak uzaydan örnek vermek gerekirse dünya çevresindeki yüzlerce uydunun enerjilerini yine Güneş Enerjisinden sağlandığını ve hatta uzaya gönderilen bir çok sondanın enerji için yine güneş enerjisini kullandığını hatırlatmış olalım.
Gününüz güneşli olsun 🙂