ANKARA (Enerji Portalı) – 20 Ağustos 2020 tarihinde DSİ Genel Müdürlüğü Namık Kiper Toplantı salonunda düzenlenen koordinasyon toplantısında ’Yeraltı Barajları Eylem Planı’’ masaya yatırılarak değerlendirme ve istişarede bulunuldu.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı başkanlığında yapılan toplantıya DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, DSİ Genel Müdür Yardımcıları Murat Dağdeviren, Oğuz Kasap, Faruk Fıratoğlu, Daire Başkanları ile Bölge Müdürleri telekonferans ile katıldılar.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, toplantının açılışında kısa bir değerlendirme konuşması yaparak toplantının hayırlara vesile olmasını diledi.
Açılış konuşmasının ardından Barajlar ve Hidroelektrik Santralleri Dairesi Başkanı Dinçer Aydoğan tarafından katılımcılara ’Yeraltı Barajları Eylem Planı’’ kapsamında yapılan çalışmalar hakkında sunum yaptı.
Yeraltı barajlarının hem maliyeti düşük hem de yapım süresi kısa!
Yer üstüne inşa edilen klasik barajlara oranla daha düşük maliyetle inşa edilebilen yeraltı barajlarının yapımına, ülkemizde 70’li yıllarda başlandı. Şu ana kadar sadece 10 civarında yeraltı barajı yapıldı. Başlatılan eylem planı ile
“İzmir, Aydın, Mardin, Ankara, Konya, Çankırı, Malatya, Elazığ, Edirne, Tekirdağ, Bartın, Balıkesir”
başta olmak üzere birçok şehirde 100 adet yer altı barajı inşa edilmesi hedeflenmektedir.
100 proje ile yaklaşık 50 milyon m³ su depolanacak, bu suyun tamamı içme suyuna tahsis edilmesi halinde, 600 bin kişiye içme suyu sağlanabilecek, tamamı sulamaya tahsis edilmesi halinde ise, 80 bin dekar arazi sulanabilecek ve yıllık 60 Milyon Lira net zirai gelir artışı sağlanabilecek.
Suyun, topoğrafyanın ve jeolojinin uygun olduğu alanlarda, çevre dostu yeraltı barajlarının yapımına başlanacak.
Yeraltı barajları:
>> Suyun bulunduğu akiferin tabanına kadar,
>> Bir perde veya kil dolgu inşa edilerek,
>> Bu yapının gerisinde suyu depolayıp, ihtiyaç anında kullanmamızı sağlayan, kıyı bölgelerimizde,
>> Yeraltından suyun denize boşa akıp gitmesini ya da
>> Tatlı suyun tuzlanmasını önleyen mühendislik yapılardır.
Bu yapıların hem maliyeti düşük hem de yapım süreleri oldukça kısadır.