30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


Dönmez: 2,3 Milyar Lira Şebeke Yatırımı Gerçekleştirildi

ANKARA (Enerji Portalı) – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gazbir-Gazmer’in düzenlediği iftar programında değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Dönmez, yoğun ve istikrarlı çalışmayla doğal gaz abone sayısının 15 milyonun üzerine çıktığını ve bugün 65 milyon civarında vatandaşın doğal gaza eriştiğini belirtti.

Dönmez, “Doğal gaz arama ve üretimi kadar önemli olan diğer bir hedefimiz ise doğal gaz konforunu istisnasız milletimizin tamamına bu hizmeti götürmektir. Bu hedefimiz kapsamında geçen yıl 81 ilimizin tamamına doğal gazı ulaştırdık.” ifadelerini kullandı.

Doğal gaz dağıtım piyasasında sektör adına başarılı işlere imza atan Gazbir-Gazmer’in, ürün ve iş gücü niteliğinin artırıldığı bir doğal gaz piyasasının oluşturulması adına önemli bir rol ifa ettiğini kaydeden Dönmez, “Bu alanda yapılan Ar-Ge çalışmaları da hem doğal gaz piyasasının yetkinliğinin artması hem de vatandaşlarımıza sunulan hizmet kalitesinin daha da iyileştirilmesi açısından güzel bir örnek teşkil ediyor.” dedi.

“81 il ve 512 yerleşim birimimize doğal gazı ulaştırmış bulunmaktayız.”

Bakan Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Trakya bölgemizdeki 300 bin hanenin 10 yıllık ihtiyacına denk gelecek doğal gaz keşfimizin ardından, bir başka önemli gelişme daha yaşandı. Yine Trakya bölgemizde özel sektör tarafından yapılan çalışmalarda doğal gaz emaresine rastlandı. Ancak, şu anda kesin bir rakamdan söz etmek zor. Testler ve gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra buradaki rezervin miktarı da ortaya çıkacak. Bugün 81 il ve 512 yerleşim birimimize doğal gazı ulaştırmış bulunmaktayız.

Ülkemizdeki her 10 kişiden 8’ine doğal gazı ulaştırmış durumdayız. Bu konforu aktif olarak kullananların sayısı ise 50 milyonun üzerinde. Geçtiğimiz 5 yılda, yıllık ortalama 9 bin 900 kilometre şebeke yatırımıyla doğal gaz dağıtım hattımızı 140 bin kilometreye çıkararak neredeyse dünyanın çevresini 3,5 defa dolaşabilecek uzunluğa yükseltmiş bulunmaktayız. Yine bu süreçte doğal gaz ulaşan ilçe sayımızı, yüzde 66 arttırmış bulunmaktayız. Sadece 2018 yılında 1 milyon 150 bine yakın vatandaşımız daha doğal gaz ile tanışmış oldu. İlçe bazında ise toplam doğal gaz arzı sağlanan ilçelerin yüzde 15’ine 2018 yılında doğal gaz verdik.”

Dönmez, son 3 yılda 11 il, 188 ilçe ve 17 belde olmak üzere toplam 216 yerleşim yerine daha doğal gazı götürdüklerini belirterek, “2019’da da yerleşim yerlerine doğal gazı götürmeye devam edeceğiz. İnşallah bu yıl sonu itibarıyla 30 yerleşim yerine daha bu yıl içerisinde doğal gazı götürmek suretiyle doğal gaz şebekemizi genişletmiş olacağız.” dedi.

“2,3 milyar lira şebeke yatırımı gerçekleştirildi.”

Geçen yıl doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından 2,3 milyar lira şebeke yatırımını gerçekleştirdiklerinin altını çizen Dönmez, “Tüm bu yatırımlarla ülkemizde kullanılan doğal gazın yüzde 90’ı dağıtım şirketlerimiz tarafından tüketiciye ulaştırmış oldu. Bu rakamların da gösterdiği gibi sektörümüz her anlamda serbest piyasa kural ve gerçekleriyle yoluna devam ediyor.” diye konuştu.

Dönmez, bu yıl içerisinde, 1,1 milyar liralık şebeke yatırımı yaparak 1 milyon yeni aboneyi daha doğal gaz ile tanıştıracaklarını söyledi.

“Kömür kullanımı nedeniyle oluşan hava kirliliğine en güzel çözümlerden birisi doğal gazı yaygınlaştırmak.”

Doğal gazın fosil yakıtların en temizi olduğunu belirten Dönmez, şöyle devam etti:

“Bu nedenle yerleşim yerlerinde kömür kullanımı nedeniyle oluşan hava kirliliğine en güzel çözümlerden birisi, yine doğal gazı yaygınlaştırmak. Biz de 2018 yılında yaygın doğal gaz kullanımı sayesinde 7 milyon ton civarından hava kirletici maddeden ve gazın salınımını engelledik. Daha önce de defaatle belirttiğim üzere Türkiye dünyaya en az karbon salımı yapan ülkelerin başında geliyor ve biz bu konuda sorumluluğumuzun da her zaman üzerinde hareket ediyoruz. Çünkü bizim için çevrecilik, çevreci olmak içi boş sloganlardan ibaret değildir.

Buna ek olarak ‘Çevremiz daha güzel olsun.’ diyerek başlattığımız başka projemiz var. ‘Bir Enerji Bir Nefes’ projemiz kapsamında, geçtiğimiz yıl daha temiz bir gelecek için 1 milyon yeni fidanı toprakla buluşturduk. Önümüzdeki süreçte de doğaya, insana ve tüm yaratılanlara muhabbet ve saygıyı borç kabul eden bir medeniyetin fertleri olarak çevre ve doğa hassasiyetimizi geliştirerek sürdüreceğiz.”

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan da enerji verimliliğinde farkındalık oluşturma çalışmalarında gelinen noktanın önemli olduğunu söyledi.

“Enerji Verimliliği Bilinç Endeksi çalışması ile eylem planı kapsamında yapılan iyileştirmeler ölçülecek. Bunu çok önemsiyoruz.

Arslan, bu yıl Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Verimliliği Derneği ve çeşitli paydaşların katılımıyla verimlilik ölçümü çalışması başlatıldığını belirterek, “Enerji Verimliliği Bilinç Endeksi çalışması ile eylem planı kapsamında yapılan iyileştirmeler ölçülecek. Bunu çok önemsiyoruz. Ölçemediğimiz hiçbir şeyin kıymeti yok.” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye enerji sektörünün özellikle akıllı sistemler konusunda kaydettiği gelişmeler, enerji verimliliğinin artması ve ölçülebilmesine ciddi fayda sağlıyor.”

Türkiye’nin bir zamanlar enerji açığı sorunuyla uğraştığını ancak şu anda temel konunun enerji verimliliği olduğunu dile getiren Arslan, “Özellikle gaz dağıtımını Anadolu’nun her yerine yaygınlaştırıyoruz ve ısınmada çevreye olan etkileri gideriyoruz. Burada, yarı yarıya düşen bir karbon emisyonu söz konusu. Ayrıca Türkiye enerji sektörünün özellikle akıllı sistemler konusunda kaydettiği gelişmeler, enerji verimliliğinin artması ve ölçülebilmesine ciddi fayda sağlıyor.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.