30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


Denizli OSB’de Enerji Verimliliği Paneli Yapıldı

Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü (OSB), Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ve Enerji Verimliliği Derneği Denizli Şubesi ortak organizasyonu ile “Tekstil Ve Hazır Giyim Sektöründe Temiz Üretim Ve Enerji Verimliliği” konulu panel gerçekleştirildi.

Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü (OSB), Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ve Enerji Verimliliği Derneği Denizli Şubesi işbirliğinde “Tekstil Ve Hazır Giyim Sektöründe Temiz Üretim Ve Enerji Verimliliği” konulu panel; Denizli OSB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Denizli Enerji Verimliliği Derneği Genel Sekreteri Mustafa Güner moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; WWF Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı Genel Müdürü Aslı Pasinli, Bursa Enerji Verimliliği Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ziya Söğüt, BTSO Enerji Verimliliği Merkezi Müdürü Canpolat Çakal konuşmacı olarak yer aldı. Panele; GEKA Genel Sekreter Vekili Özgür Akdoğan, Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Ahmet Taş ve Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkanı Mustafa Koltuksuz da katıldı.

“KONFERANSIN KONUSU; TEMİZ ÜRETİM VE ENERJİ VERİMLİLİĞİDİR”
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren GEKA Genel Sekreter Vekili Özgür Akdoğan; “Güney Ege Kalkınma Ajansı olarak 2014 yılında başlattığımız, tekstil sektöründe farkındalık yaratmak ve dönüşümü hızlandırmak amacını taşıyan konferansların 5’incisini Denizli Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda gerçekleştiriyoruz. Her sene farklı bir konsept dahilinde gerçekleştirilen konferanslarda 2014 yılında teknik tekstil, 2015 yılında tekstil ve hazır giyim vizyonu, 2016 yılında tekstil sektöründe markalaşma ve teknik tekstil ile 2017 yılında ise dünya markası olunması konuları işlenmiştir. Bu seneki konferansımızın konusu ise temiz üretim (eko-verimlilik) ve enerji verimliliğidir. Gelecekteki ortak çalışmalarımızın başlangıcı niteliğindeki bu panel birlikte yürünecek bir yolun başı. Sanayicilerimizle, Organize Sanayi Bölgemizle ve diğer paydaşlarımızla hareket etmeyi ve bu yolun sonunda örnek teşkil edecek uygulamaları hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.

“YENİ BİR PROJE GELİŞTİRECEĞİZ”
Konu ile ilgili açıklama yapan Denizli OSB Bölge Müdürü Ahmet Taş, “Organize Sanayi Bölgemizde aylık 42 milyon kwh elektrik, 8 milyon metreküp doğalgaz, 1 milyon 500 bin metreküp proses su tüketimi ve 100 milyon ton buhar tüketimi yapılmaktadır. Kullanılan enerjinin aylık parasal değeri 30 milyon TL civarındadır. Yapacağımız enerji verimliliği çalışmasıyla yüzde 25’lik bir verimlilik sağladığımızda aylık 7 milyon 500 bin TL’lik bir kazanç sağlanmış olacaktır. Bu kazanç sanayicilerimizin birim maliyetini düşüreceğinden dolayı rekabet gücünü artırıp ihracat rakamlarını yükseltecektir. Bu yüzden gerçekleştirilen bu panelden sonra GEKA ve Denizli Enerji Verimliliği Derneği ile birlikte çalışarak sanayicilerimizin enerji etütlerini hazırlayıp kredi ve hibe desteklerini araştırıp yeni bir proje geliştireceğiz” diye konuştu.

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE ÇEVREYE UYUMLULUK, BİRÇOK FİRMANIN ALIM SEBEBİ”
Dünya Su Günü’nde Denizli’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı Genel Müdürü Aslı Pasinli, “Sürdürülebilirlik ve çevreye uyumluluk, tüm Dünya’da her geçen gün daha önemli oluyor ve artık pek çok uluslararası markanın alımlarında tercih sebebi haline geliyor. Alıcıları başka ülkelere kaptırmamak için şimdiden aksiyon alınmalı” dedi. Ayrıca, Büyük Menderes Havzası’na ilişkin yıllardır çalışmakta olduklarını belirten Pasinli, temiz üretim ve enerji verimliliği aracıyla Havza’nın da korunmasına katkı saylayabilecek faaliyetlere ilişkin Güney Ege Kalkınma Ajansı işbirliğinde çalışmalar yürütülmesinin planlandığını müjdeledi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA KİMLİK DEĞİŞTİRDİ”
Enerji verimliliğinin hem bireyleri hem de uluslararası ekonomiyi etkilemesi sebebiyle önem arz eden bir konu olduğunu belirten Bursa Enerji Verimliliği Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ziya Söğüt, Tekstil sektörünün enerji verimliliği açısından iyileştirmeye en açık sektörlerin arasında yer aldığını söyledi. Söğüt, “Sürdürülebilir kalkınma kimlik değiştirdi. Küresel ısınma ve iklim değişikliği kaynaklı problemlerin çözümü fosil kaynakların kullanımının azaltılmasından geçiyor. Bunun yolu enerji verimliliği, bunun yolu farkındalık oluşturmak ” şeklinde ifade etti.

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİR KÜLTÜRDÜR”
Ayrıca panelde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Enerji Verimliliği Merkezi Müdürü Canpolat Çakal, merkezlerindeki iyi uygulama ve tecrübeleri paylaştı. 6 firmadan oluşan Bursa’daki tekstil kümesinde verimli enerji kullanımına yönelik gerçekleştirilen faaliyetler sayesinde yüzde 25 enerji kazancı sağladıklarını söyleyen Çakal, yatırımın kendisini 1,5 yıl içinde kompanse ettiği örneğini verdi. Uluslararası rekabetçiliğin sağlanabilmesi için birim maliyetin azaltılması gerektiğini ve bunun da enerji verimliliği ile mümkün olabileceğini belirten Çakal “Enerji verimliliği bir kültürdür. Ancak tüm katmanlarca sahiplenilerek başarıya ulaşılabilir” diye konuştu. Panel, temiz üretimin önemi, çevrenin korunması ve enerji kaynaklarının etkin kullanılması konularında ayrıntılı bilgiler verilmesinin ardından plaket töreni ile sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.