DENİZLİ (Enerji Portalı) – Denizli Büyükşehir Belediyesi, çevre dostu yenilenebilir enerji odaklı yatırımlarıyla tüm belediyelere örnek olmaya devam ediyor.
Denizli Büyükşehir Belediyesi, çevreci ve yenilenebilir enerji odaklı yatırımlarıyla tüm belediyelere örnek olmaya devam ediyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi son zamanlarda gerçekleştirdiği projeler ile tüm belediyelere örnek oluyor. Büyük şehir belediyesinin son 5 yatırımı çevre dostu yenilenebilir enerji yatırımları oldu.
Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği projeler ise şöyle oldu:
Tesis ile günlük 80 ton atığın çevre ve insan sağlığına olumsuz etkileri ortadan kaldırılıyor…
Bir süre önce Tavas, Kale, Beyağaç, Acıpayam ve Serinhisar ilçelerinde toplanan evsel katı atıkların bir araya toplanıp bertaraf edileceği Tavas Katı Atık Bertaraf Tesisi’ni tamamlayan Denizli Büyükşehir Belediyesi, Acıpayam ve Serinhisar ilçelerinde vahşi depolamaya son verecek Acıpayam-Serinhisar Katı Atık Aktarma İstasyonu inşaatını tamamlayarak hizmete aldı.
Denizli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan tesiste Acıpayam ve Serinhisar ilçelerinden toplanan günlük 80 ton evsel katı atığın nakil işlemi gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 9.000 metrekare büyüklüğündeki alanda inşa edilen aktarma istasyonu ile 2 ilçeden toplanan evsel katı atıklar küçük araçlardan büyük araçlara aktarılarak Tavas Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne taşınıyor. Tesis ile günlük 80 ton atığın çevre ve insan sağlığına olumsuz etkileri ortadan kaldırılırken, ambalaj atıkları da ekonomiye geri kazandırılıyor.
Kumkısık Mahallesi’ndeki tesisten günlük 700 ton çöp elektrik enerjisine dönüşüyor…
Yaklaşık 33,3 hektar alana ve 6 milyon 255 bin ton depolama hacmine sahip tesiste 2011 yılından bu yana aylık ortalama üretilen 400 megavat elektrik şehir şebekesine iletiliyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin Kumkısık Mahallesi’ndeki Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne getirilen günlük 700 ton çöp elektrik enerjisine dönüşüyor.
İlk olarak çöpten elektrik üretmeye başladıklarını belirten Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “Daha sonra atık su arıtma tesisinde çamurdan enerji ürettik. Ardından güneş enerjisine yöneldik ve 2 santralimizi hizmete aldık. Çöp, atık su ve güneş enerjisi noktasında baktığımızda toplam 6 bin hanenin elektriğini karşılayacak duruma geldik.” diye konuştu.
2013 yılından beri çamurdan günlük ortalama 10 bin kWh elektrik üretiliyor…
Denizli Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin Eskihisar Mahallesi’ndeki evsel ve endüstriyel atık su arıtma tesisine kurulan santralda ise 2013 yılından beri çamurdan günlük ortalama 10 bin kilovat elektrik üretiliyor.
Sosyal tesisin çatısındaki paneller ile 450 MW elektrik üretiliyor…
Kayıhan Sosyal Etkinlik Merkezi’nin üstünü güneş enerjisi panelleriyle kapatan ve 10 merkezin elektriğini karşılayan belediye, Akköy’e de 450 megavat gücünde güneş enerjisi santrali kurdu. Güneş enerjisi ile ilgili yatırımlarının süreceğini aktaran Zolan, şunları kaydetti:
“Aynı zamanda çöple ilgili yakın bir tarihte daha büyük bir yatırımı gerçekleştireceğiz. Bu projelerle hem kurumumuza ekonomik destek sağlıyoruz hem de milli ve yerli enerjimizi kullanmış oluyoruz. Az da olsa paramızın yurt dışına çıkmasına mani oluyoruz. Jeotermalle ilgili yatırımlarımız tamamlandığında Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak tüm enerji ihtiyacımızı karşılamış olacağız.”
100 MW’lık JES yatırımı için çalışmalar sürdürülüyor…
Denizli Sarayköy ilçesinde mülkiyeti kendisine ait 3 bin 470 hektarlık jeotermal sahayı da özel bir şirkete ihale eden belediye, buradan da 100 megavatlık elektrik elde edecek.