İSTANBUL (Enerji Portalı ) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde gerçekleştirilen ATV-A Haber ortak yayınında petrol ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’ndeki yaptığı açıklamalar sırasında harita üzerinden göstererek, “Şu gördüğünüz yer, Libya ile Türkiye arasındaki bağlantı. Girit’in doğusundan, bu gördüğünüz bant geçiyor. Bu bant birilerini ciddi manada rahatsız ediyor. Bu bandın içindeki şu kısım yani G, F ve E noktaları, özellikle birleşme ve Libya ile Türkiye arasında bir sınır. Bu sınırın kuzeyi Türkiye, güneyi Libya. Nedir bunlar? Kıta sahanlığı. Bizler burada diyelim ki sismik araştırmamız rahatlıkla yaparız.” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ayrıntıları ekledi:
“Sismik araştırmalarımızı yaptıktan sonra sondaj çalışmalarımızı da yaparız. Geçmişte bizim sismik araştırma gemilerimiz, sondaj gemilerimiz yoktu. Şimdi ileri teknolojiye sahip gemilerimiz var. Şimdi de sondajda 3. geminin pazarlığını yapıyoruz. Bizim için çalışma alanı sadece buralar değil. Bizim Karadeniz’de yapmamız gereken çalışmalar var. Uluslararası farklı ülkelerde de bu çalışmaları yapmamız söz konusu. Çünkü artık dünyada petrolün konumu çok çok farklı. Bu çalışmayı yaparken hem Türkiye kazanacak hem de Libya kazanacak. Kazan kazan esasına göre bu adımı atacağız.”
“Türkiye, gazın ticarileşmesi noktasında kilit role ve öneme sahiptir.”
Şu anda çok kısa bir zaman içinde ile hem sismik araştırma hem sondaj çalışmalarına gireceklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Buralardan beklentilerimiz çok çok yüksek. Bugün Sarraj – Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj- ile bunları önemine binaen farklı ele aldık. Doğu Akdeniz Havzası önemli hidrokarbon rezervlerine sahip. Özellikle son dönemde bazı şirketlerin keşif haberlerini duyuyoruz. Belki yanımıza uluslararası camiada güçlü olan bazı şirketleri de alma söz konusu olabilir. Bu da Sarraj ile yapacağımız görüşmelerle ortaya çıkacaktır. Ne kadar güçlü olursa bu yatırım, işimizi de rahatlatacaktır.” açıklamasını yaptı. Ayrıca şunları söyle:
“Doğal gaz ticaretinin, petrol veya diğer MTA’lardan farklı olarak öncelikle ihraç güzergahı ve satış anlaşmaları yapıldıktan sonra üretim safhasına geçebilen projeler olduğu da unutulmamalıdır. Onun için işi geniş tutmak gerekiyor. Bu açıdan işin dayandığı tabanı sıkı tutmakta önem var. Türkiye bunun için bölgeye olan yakınlığı, büyük bir pazar olma özelliği ve mevcut boru hatları kapasiteleri itibarıyla gazın ticarileşmesi noktasında kilit role ve öneme sahiptir. Son yaptığımız Libya Anlaşması, bu konuda hukuken de ülkemizin elini güçlendirmiş. Bu bölgede Türkiyesiz bir çözümün olmadığını tüm dünyaya göstermiştir.”
“Türkiye’nin derdi petrolden önce insanların huzurudur.”
Deyrizor’da petrol kuyuları olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama bu Deyrizor’un petrol kuyularını, buraları YPG/PYD terör örgütleri buranın petrolünü alıp, çok ilginç bir şey söyleyeceğim size, rejime sattılar. Bunların petrolünün kalitesi de yok. Çok daha ilginci şimdi, Kamışlı’da da petrol var. Oranın petrolünü de Rusya ile rejim, Deyrizor’u Amerika ile az önce ifade ettiğim YPG/PYD onlar beraber şu anda. Hani sayın Trump’un ‘Petrolü çok severim.’ dediği olay var ya, bu şekilde devam ediyor.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin derdinin petrol olmadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, asıl meselenin orada yaşayan insanların huzurunun nasıl sağlanacağı olduğunu söyledi.
- Türkiye-İsrail Enerji İş Birliği
- Türkiye ile BAE Enerji Alanında İş Birliği Yapacak
- EGİAD Enerji Verimliliği İçin Yola Çıktı
- Bolu’da Dev yatırımla rüzgar enerji santrali kurulacak
- Yusufeli Barajı’nda Türbinler Enerji Üretimi için Dönüyor
Son Dakika Enerji Haberleri için enerjiportali.com/son-dakika-enerji-haberleri Bağlantısını Ziyaret Edebilirsiniz.