İSTANBUL (Enerji Portalı) – Koronavirüs salgını, rüzgar enerjisi sektöründeki türbin komponent üretimlerinde ve türbin bakımlarında ciddi aksaklıklara neden olmaya başladı.
Dünyada ve ülkemizde rüzgar enerjisinden elde edilen elektrik üretimini de etkileyen Koronavirüs salgını, rüzgar türbinlerinin üretimini ve bakımlarını tehdit ediyor. 2020 yılı, salgın öncesinde sektöre pozitif katkı sağlayacak bir yıl olarak beklenirken, rüzgar enerjisi adına dünya genelinde yatırım ve üretim çıktılarında ciddi etkiler bırakacağı bir yıl olarak gözlemleniyor.
Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, birçok türbin üreticisinin, salgının çıktığı ülke olan Çin’den gerekli ekipmanları tedarik edemediğini, bakım ve onarımlardaki çalışan gücünün ise salgın ve alınan tedbirler sebebiyle aktif kullanılamadığına dikkat çekiyor. Ali Aydın, tedarik zincirinde Çin’e bağlı süreçlerin COVID-19 sebebi ile henüz 8-10 haftalık gecikmelere sebep olduğunu ve salgına karşı yeterli önlemler alınmaması durumunda hem ülkemizde hem de dünyada rüzgar enerjisi sektörünün ciddi tıkanmalar yaşayabileceğini aktarıyor.
“Salgın, rüzgar enerjisi sektörünü ciddi derecede etkiliyor”
Dünyada ve ülkemizde temiz enerji adına yükselen bir grafik çizen rüzgar enerjisi, salgının sahip olduğu tehditler ve yarattığı olumsuz etkilerden dolayı aşağı yönlü hareket edebilir. İspanya ve İtalya’da rüzgar türbini için gerekli üretimleri sağlayan fabrikaların çalışanlarında salgına yakalananların olmasından kaynaklı çalışmaları durdurmasının etkileri çok fazla. Ayrıca birçok üretici firmanın Çin’den ekipman alma konusunda sıkıntılar yaşaması, rüzgar enerjisi sektörünü ciddi derecede etkiliyor.
Ali Aydın, günümüzde temiz ve yenilenebilir enerjiye ihtiyacın hiç olmadığı kadar arttığına işaret ediyor. Aydın, dünyada ve ülkemizde birçok sektörü etkilediği gibi rüzgar enerjisini de tehdit eden COVID-19’a karşı sektörün desteklenmesi ve yaşanabilecek bir krize karşı acil önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyor.
Rüzgar enerjisindeki verimliliğin devamlılığı için tam kapsamlı acil yönetim planı…
Ülkemizde rüzgar enerjisinden elde edilen elektrik üretimi %8’lerde bulunuyor. Birçok rüzgar santralinde üretime devam eden rüzgar türbinlerinin sağlığı ise doğrudan elektrik üretimine ve enerjimize etki ediyor. Ali Aydın, bu kapsamda sadece türbin yatırımcılarına ve enerji arz güvenliğine değil, enerji ithalatını azaltma anlamında ekonomiye de büyük katkı sağlayan sektörde, elektrik üretimindeki devamlılığın sağlanması için rüzgar santrallerindeki türbinlerde gerekli bakım ve onarımlarının yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Aydın, salgının yarattığı etkilerden dolayı hizmetlerde yaşanabilecek aksamaların santral işletmecilerine, ülke enerjisine ve doğal olarak da ülke ekonomisine ciddi zararları olduğunu ifade ediyor. Aydın, salgından dolayı oluşabilecek olumsuz etkileri bertaraf edebilmek için saha operasyon ekiplerinin hiç olmadığı kadar dikkatli çalıştıklarını da aktardı. Aydın’a göre, rüzgar enerjisindeki verimliliğin devamlılığı için tam kapsamlı acil yönetim planına ihtiyaç duyuluyor.
YEKDEM’e başvurular Aralık ayında son bulacak!
Türbin üreticilerinin ekipman, nakliye ve operasyon konularında sıkıntı yaşaması, rüzgar enerjisi sektöründe duraksamalara neden oluyor. Ali Aydın, ülkemizde özellikle mevcut yenilenebilir enerji santrallerine mali destek ve yeni projelere de kredi finansmanı sağlayan YEKDEM’e başvuruların Aralık ayında son bulacağına dikkat çekiyor. Ayrıca Aydın, türbin temininde yaşanan sıkıntıların yeni projelerin bitiş tarihini etkileyeceğini ve finansman için YEKDEM’e yetişememe durumlarının olduğunu belirtiyor.
Aydın, rüzgar yatırımlarındaki bu olumsuzluğun giderilmesi adına Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin (TÜREB) rüzgar enerjisi sektörü adına yetkili kurumlardan talep ettiği “mücbir sebep” kararına destek verdiklerini de ifade ediyor. Aydın, ülkemizin temiz enerjisinin gerilememesi ve koyulan hedeflerin tutturulabilmesi için buna ihtiyaç olduğunu ifade ediyor.