30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


Çatı Ges İçin Statik Hesabı Neden Zorunlu ?

Çatımıza kuracağımız güneş enerji santrali için uzun bir süreç bizleri beklemektedir. Bu evrak yönetimini  daha çok kurucu firma, müşteri adına gerçekleştirmektedir. Ancak sizin de son kullanıcı olarak yapmanız gereken şeyler olabilir. GES için istenen evrak listesi uzayıp gitmektedir. Bu yazımda statik hesap konusunda karşılaştığım zorluklardan bahsedeceğim. Technicall Yenilenebilir Enerji şirketimizin bulunduğu müstakil evin çatısına 6 KW lık bir test güneş enerji santrali kurmaya karar verdim ve süreçler devam etmektedir. Tüm evreler tamamlandığında ges ile ilgili ayrı ve uzun bir makale yazacağım.

Sektörde sıkça söylenen süreçlerin azaltılması, basitleştirilmesi gibi istekler gerçekten Güneş enerjisinin sade vatandaşa uzanması için gerekmektedir. En basit örnek; Belediyeden ges kurulumu için alınması gereken uygunluk yazısıdır. Bu yazının içeriği; kurulacak olan güneş enerji santralinin ortaya çıkan ek  (kar,buz,rüzgar yükü ve tesis edilecek güneş enerji sistemi) yüklerine karşı binanın uygun olduğunu ve çatı/cephe ges tesisinin yapılabileceğini belirten yazıdır.

Tabi ki solar paneller çatımıza belirli bir yük getirecektir ve statik olarak binamızın buna uygun olup olmama durumuna karşı önlem almamız zorunludur. Özellikle deprem kuşağında olmamız çok daha titiz davranmamız için küçümsenmeyecek bir nedendir. Tam da bu noktada güneş enerjisi ile su ısıtan sistemlere bakıldığında , bugun satın almayı gerçekleştirebilir yarın kurulum yaptırabilirsiniz. Peki bu sistemlerde kullanılan kollektörler su depoları ve diğer malzemelerin statik açıdan uygun olduğunu kim belirliyor ? veya kim denetliyor ?

Ortada ağırlık açısından bir güvenlik durumu var ise bu su ısıtan sistem için farklı, elektrik üreten sistem için farklı olmamalıdır. Çalışma prensibi açısından apayrı sistemlerdir ve farklı riskler barındırabilirler. Bu yazımda bahsettiğim odak nokta ağırlık açısından oluşabilecek problemlerdir. Güneş enerji sistemleri ile ilgili çatıda yangın riskine karşı standartlar ve tedaş tip projedeki ilgili bölümden bahsettiğim yazım https://www.enerjiportali.com/tedas-tip-projede-belki-de-en-dikkat-ceken-bolum-2-1-9-dc-hizli-kapama/

Sonuç olarak ; su ısıtıcı sistemlerde evrak istenmiyor ges için isteniyor , Ges sistemleri evraksız olsun demiyorum. Ortada bir kurulum ve bunun getirdiği ağırlık söz konusu ,sektör bazında farklı işleyişlerin olmasının doğru olmadığı kanaatindeyim. Öte yandan belediyelerimize bu konuda ileride oldukça fazla başvuru yapılacağı bir gerçektir. Konu ile ilgili belediyelerimizi bilgilendirmek verilecek onay yazısı içeriklerinin belirlenmesi ve bir standart çerçevenin çizilmesi herkesin işini kolaylaştıracaktır.

Ve herkesin olduğu gibi benimde aklımı kurcalayan soruyu sormak istiyorum : Küçük çatı pazarının hareketlenmesi için neden hiçbir aksiyon almıyoruz ? Biz neyi bekliyoruz ?

Dipnot : bu yazımın yayınlanacağı gün aylık mahsuplaşma konusunda yeni bir yönetmelik yayınlandı. Öztüketim amacı ile kurulan enerji santralleri için düzenlemeleri içeriyor. Detaylıca inceleyip ayrı bir makalede sizlerle paylaşacağım. Yukarıda belirttiğim 10kw altı enerji fazlasının satışı konusundaki beklentilerimiz halen devam etmektedir.  Yönetmeliği incelemek için tıklayabilirsiniz.“Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesi”ne İlişkin Yönetmelikte Değişiklik

Kerem Çilli
Teknik Destek Mühendisi
0544 8388222

keremcilli@technicall.com.tr

http://www.technicall.com.tr/

http://www.keremcilli.com/

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.