Çalık Enerji, kurulduğu 1998 yılından itibaren, Orta Doğu, Orta Asya, Afrika ve Balkanları kapsayan geniş bir coğrafyada, doğadan gelen enerjiyi insanların hizmetine sunarak, daha iyi ve sürdürülebilir bir gelecek yaratmak adına, gerçekleştirmiş olduğu başarılı projeleri ile dünyanın önde gelen enerji şirketleri arasında yer almaktadır. Çalık Enerji, aynı zamanda alanlarında uzman ve tecrübeli kadrosuyla, gelişmekte olan yeni teknolojileri kullanarak ürettiği yaratıcı ve yenilikçi çözümleri ile uluslararası enerji sektörünün her alanında faaliyetlerine devam etmektedir.
Çalık Enerji’nin Ana Faaliyet Alanları:
- EPC Güç Sistemleri
- Elektrik Üretim
- Elektrik ve Doğal Gaz Dağıtım
- Petrol ve Gaz Arama ve Üretim
- Rafineri ve Boru Hatları
Çalık Enerji, 2000’li yılların başından bugüne kadar, Türkmenistan’da üstlendiği projelerde gösterdiği mühendislik, inşaat, tedarik ve lojistik yetenekleriyle büyük bir başarı yakalamıştır. Bu başarıların ışığında Çalık Enerji Türkmenistan’da toplam 2.587,20 MW kapasiteli 12 adet elektrik santrali projesini başarı ile tamamlayıp hizmete sunmuştur. Çalık Enerji aynı zamanda “Derweze Basit Çevrim Elektrik Santrali” projesi kapsamında yaklaşık 149 km 220 kV ve 14 km 110 kV yüksek gerilim iletim hattı inşa etmiştir. “Aşkabat Şehri Enerji Temininin Güvenilirliğini Arttırma Projesi” kapsamında ise yük tevzi merkezleri, yüksek gerilim iletim hatları ve şalt merkezleri inşa ederek hizmete sunan Çalık Enerji, Türkmenistan’daki faaliyetlerine yeni projelerle devam etmektedir. Halihazırda, ülkenin en büyük santrali olacak “1.574 MW Mary-3 Kombine Çevrim Elektrik Santrali” projesinin inşası hızlı bir şekilde devam etmektedir.
Çalık Enerji, edindiği tecrübe ve bilgi birikimi ile Özbekistan’ın ilk ve en büyük kombine çevrim elektrik santrali olma özelliği taşıyan “478 MW Navoi Kombine Çevrim Elektrik Santrali”ni, 2012 yılında tamamlamıştır. Çalık Enerji, Özbekistan’da başarı ile tamamlamış olduğu Navoi-1 projesiyle başlatmış olduğu güvenilir ilişkilerini daha da güçlendirmiştir ve ülkede iki yeni santral projesinin daha inşasına başlamıştır. Toplam kurulu gücü 1.350 MW olacak olan projeler, “450 MW Navoi-2 Elektrik Santrali” ve “900 MW Turakurgan Elektrik Santrali”dir. Çalık Enerji, bu iki büyük projeyle de Özbekistan enerji sektöründeki konumunu ve rolünü daha güçlü bir şekilde perçinlemiştir.
Irak’ta ise Çalık Enerji, toplam kapasitesi 2.000 MW olan, ülkenin en büyük elektrik santralleri, “1.250 MW Al-Khairat Basit Çevrim Elektrik Santrali” ve “750 MW Nainawa Basit Çevrim Elektrik Santrali” projelerini başarıyla tamamlayarak teslim etmiştir. Çalık Enerji tarafından Irak’ta inşa edilen 1.250 MW kapasiteli “Al-Khairat Elektrik Santrali”, 2014 yılında, müteahhitlik ve mühendislik alanında dünyanın en saygın yayınlarından olan “Engineering News Record” (ENR) dergisi tarafından, dünyanın en iyi “Endüstriyel Projesi” seçilerek “Endüstriyel Tesis” alanında “Dünya Birinciliği” ödülüne layık görülmüştür.
Çalık Enerji, Gürcistan’ın ilk kombine çevrim santrali olan “230 MW Gardabani Kombine Çevrim Elektrik Santrali” projesinin de yapımını üstlenmiştir. 22 Temmuz 2015 tarihinde üretime açılan santralin, inşa ve devreye alma sürecinde sergilenen başarıların neticesinde, santralin işletme ve bakım hizmetleri de Çalık Enerji’ye verilmiştir.
Çalık Enerji, Libya’da yapımını üstlendiği “550 MW Al-Khums Fast Track Basit Çevrim Elektrik Santrali Projesi” ile Afrika’da ve Yemen’de yapımını üstlendiği “60 MW Aden Basit Çevrim Elektrik Santrali” ile de Orta Doğu’daki faaliyetlerini sürdürmektedir.
Çalık Enerji, 2016 yılı itibarıyla, Türkiye, Türkmenistan, Irak, Özbekistan ve Gürcistan’da toplam kapasitesi yaklaşık 5.400 MW olan 20 adet elektrik santralini başarıyla tamamlamıştır. Şu an inşası devam eden 5 adet elektrik santralinin yaklaşık proje büyüklüğü 3.500 MW’dir.
Türkiye’de bir yatırımcı olarak Çalık Enerji, hidroelektrik santralleri, rüzgâr enerjisi santralleri, güneş enerjisi santralleri, gaz yakıtlı elektrik santralleri ve kömür yakıtlı elektrik santralleri de dâhil olmak üzere elektrik üretimi alanında birçok lisansa sahiptir. Bu tesislerden 30 MV kapasiteli “Adacami Hidroelektrik Santrali”, 2013 yılından beri elektrik üretmektedir ve diğer tesislerin de yakın gelecekte operasyonlarına başlaması planlanmaktadır.
Çalık Enerji’nin ilk rüzgar enerjisi santrali yatırımlarından olan, İzmir’in, Demircili ve Sarpıncık bölgelerinde inşa ettiği toplam 29 türbinden oluşan 72 MW kurulu güce sahip, “Demircili ve Sarpıncık Rüzgar Enerjisi Santralleri” Ekim 2016 tarihinde yapılan toplu açılış töreni ile Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılarak hizmete girmiştir. Rüzgar enerjisi santrallerinin yanı sıra, Çalık Enerji’ye ait ilk güneş enerji santrali olan “Polatlı Güneş Enerji Santrali” de işletmeye alınmış ve 29 Haziran 2016 tarihi itibarıyla elektrik üretimine ve satışına başlanmıştır.
Aynı zamanda, elektrik dağıtım alanında, YEDAŞ firmamız ile Orta Karadeniz ve Aras firmamız ile de Doğu Anadolu bölgelerinde hizmet veren Çalık Enerji, gaz dağıtım alanlarında ise iştirakleri olan Bursagaz ve Kayserigaz aracılığı ile hizmet vermektedir. Çalık Enerji, Balkanlar’da ise Kosova’nın tamamının elektrik dağıtım hizmetlerini başarıyla sürdürmektedir. Türkmenistan’da, 2016 Ekim ayında açılışının yapıldığı “Aşkabat Şehri Enerji Temininin Güvenilirliğini Arttırma Projesi” ile dünyada bugüne kadar bir şehrin enerji altyapısının komple değiştirildiği en yüksek bütçeli projeye imza atılmıştır. Oldukça büyük ölçekli bir elektrik nakil ve dağıtım projesi olan AST (1, 2 ve 3. aşamalar) kapsamında, çeşitli alt istasyonların, baş üstü elektrik hatlarının, yer altı kablolama sistemlerinin ve sevkiyat merkezlerinin inşası gerçekleştirilmiştir.
Çalık Enerji, elektrik santrallerine ek olarak, petrol ve gaz sektörlerinde de hem Türkiye’de hem de komşu ülkelerde gerçekleştirdiği projeler sayesinde, bu alanda önde gelen şirketlerden biri haline gelmiştir. Çalık Enerji, 2003 yılında Türkmenistan’da başladığı sondaj çalışmalarıyla bu konudaki ilk adımlarını atmıştır. Gerçekleşen çalışmalar kapsamında, Türkmenneft firmasına 27 adet kuyu kazılmıştır. Çalık Enerji, Türkiye’deki petrol ve doğal gaz faaliyetlerine ise 2006 yılında Trakya Bölgesi’nde aldığı 2 adet ruhsatla başlamıştır.
Çalık Enerji, 2006 ve 2017 yılları arasında yapmış olduğu arama ve üretim faaliyetleriyle, bu alanda dünyanın en büyük yatırımcıları arasındaki güçlü konumunu sürdürmektedir. Türkiye’de ve Türkmenistan’da çeşitli projeler tamamlayan Çalık Enerji, Türkiye’nin hidrokarbon ve doğal gaz açısından zengin olan komşu ülkelerinde de petrol ve gaz alanında operasyonlar gerçekleştirmeye odaklanmıştır.
Diyarbakır ve Mardin şehirleri arasında yer alan AR/ÇPA/4494, AR/ÇPA/44945 hak sıra nolu, %100 Çalık Petrol Arama & Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait ruhsatlarda, Batı Çalıktepe ve Güney Çalıktepe petrol sahalarında, 5 kuyudan 40 API petrol üretimine devam edilmektedir. Keşfi yapılan Batı Çalıktepe petrol sahasında 3 kuyu, Güney Çalıktepe petrol sahasında ise 3 kuyu olmak üzere toplamda 6 kuyudan bugüne kadar 260.000 varil petrol üretimi gerçekleşmiştir. Batı Çalıktepe-3 tespit kuyusu üretimine, sonradan tekrar üretime almak amaçlı ara verilmiştir. Yeni keşiflerle ve mevcut sahaların geliştirilmesi ile üretim miktarı artarak devam edecektir.
Çalık Enerji, hali hazırda Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan, Irak, Gürcistan, Libya, Rusya, Dubai, Afganistan, Yemen ve Kosova pazarlarında bulunmaktadır. Çalık Enerji; Afrika, Orta Asya, Balkanlar ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri de dâhil olmak üzere birçok hedef pazarda faaliyetlerini sürdürmektedir.
Çalık Enerji’nin uluslarası platformda kurduğu güçlü iş birliktelikleri ve enerji sektörlerindeki köklü bilgi ve deneyimi, şirkete faaliyet gösterdiği pazarlarda rekabet üstünlüğü getirmektedir.
Çalık Enerji Adres: Büyükdere Caddesi No: 163 34394 Zincirlikuyu – Şisli / İstanbul
Çalık Enerji Telefon: 0212 3065008
Çalık Enerji Web Adresi: www.calikenerji.com
Çalık Enerji e-mail: info@calikenerji.com