30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


Bugün Güneş Enerjisi Kursam Kazanır Mıyım?

Kerem ÇİLLİ (Köşe Yazısı) – Güneş enerjisinden elektrik üretip satma konusu bazıları için çok yeni bir bilgi olsa da bazıları için, yıllar öncesinde bildiği ve yatırım yaparak şuan ciddi kazanımlar elde ettiği bir konudur. Yönetmeliklerde yapılan değişikliklerin tam olarak anlaşılmaması bilgi kirliliğinin artmasına ve kötü niyetli kişilerin halen umut tacirliği yapmasına fırsat doğurmaktadır.

Bugün güneş enerjisi kursam kazanır mıyım? Hayır eskisi gibi kazanamazsın hesabımıza para gelir mi diye soruyorsanız evet gelir. O eski dönem bitti. Halen telefonlar geliyor arazim var güneş enerjisi kurup satmak istiyorum diye…

Bugün elektrik satışı odaklı değil kendi ihtiyacınızı karşılamak odaklı sistemler kurmanız avantajınızadır. Bu videolu makale de evsel 3 kW kapasiteli bir kurulumun şubat 2020 gerçek değerlerinden bahsedeceğim.  Güneş enerjisinde ihtiyaç fazlasının satışı ile ne kazanılmış sorusunun cevabını da görüyor olacaksınız.

Para kazanmak illa cebimize para girmesi mi?

Maalesef çoğunlukla düz mantık bakıyoruz. Elektrik satışı varmış o zaman izin verilen en büyük santrali kurayım ve elektrik satışı yaparak para kazanayım. Böyle olmuyor ne yazık ki… Neden? sorunun en kısa ve öz yanıtı; çünkü sizin aldığınız elektrik ile sattığınız elektriğin fiyatları aynı değil.

Düzce’de kurulan 3 kW kapasiteli santral

Bu video makalemize konu olan güneş enerji santrali Düzce Merkez’de 11 adet 310 Wp gücünde güneş paneli ile kurulmuştur. Toplamda 3410Wp panel gücünün bağlandığı dönüştürücü (inverter) 3000 Watt çıkış vermektedir (Güneş enerji sistemlerinde genellikle panel gücü inverter gücünden belli oranlarda büyük olarak uygulanır).

Montaj kiremit çatıya gerçekleştirilmiş ve ideal denilebilecek şartlara yakın bir fiziki montaj yapılmıştır. Yani ideal dediğimiz güneş panellerinin tam olarak güneye bakması ve montaj açısının 30 derece (bölgesel olarak değişebilir) civarında olmasıdır ( bu sistemde 25 derecedir).

Güneş enerjisi ne kadar elektrik üretmiş?

Şubat 2020 de 3 kW kapasiteli bu sistem 253 kWh enerji üretmiştir. Bu enerjinin yaklaşık 53 kWh lik kısmı evin içerisinde anlık olarak tüketilmiştir (o an evde buzdolabı tv , çamaşır makinesi çalışıyormuş güneşten elde edilen enerji direkt olarak bu ürünlerin ihtiyacını karşılamış gibi düşünebilirsiniz).

Geri kalan enerjiyi 200 kWh şebekeye vermiş. Ay içerisinde akşamları veya güneşin yetersiz ürettiği zamanlarda toplam 132 kWh şebekeden elektrik almış. Aylık mahsuplaşmanın güzelliği de burada ortaya çıkıyor ( 200-132 kWh) olarak hesaplanabiliyor. Böylece şubat ayı artı da kapatılmış oluyor yani 68 kWh lik kısım 0.36 TL den satış yapılabiliyor.

3 kW güneş enerjisi ne kadar kar sağlayabilir?

3 kW kapasiteli bir güneş enerji santrali kurarsanız , bölgelere göre değişmekle birlikte bir yılda 4500 kWh elektrik enerjisi üretebilir. Eğer bu enerjiyi hiç satmayıp tamamını evinizdeki ihtiyacı karşılamak üzerine kullanırsanız 4500 x 0,72 TL kadar size katkı sağlayabilir. Aynı senaryo ticarethaneler için 4500 x 0,93 TL gibi olacaktır. Faturanızda bulunan abone grubunuz ne ise o fiyatlama üzerinden elektriği alıyorsunuz. Elektrik aynı elektrik ama evdeki fiyat farklı işyerinizdeki fiyatta… Hem alış fiyatları hem satış fiyatlarınız farklı. Youtube kanalımızda EPDK tarife tablolarını nasıl okumanız gerektiği konusunda videolar hazırlamıştım daha önce..

Bu kurulan sistem 3500 Dolar civarında bir maliyetle ortaya çıkmış.  Maalesef TL olarak çok fazla teklif bulamıyorsunuz. Evinize yaptırmak istediğinizde de firmalardan muhtemeldir ki döviz cinsinde teklifler alacaksınız…

Güneş enerjisi yıllık üretim beklentisi

Bu sistem veya başka güneş enerji sistemleri olsun , bulunduğu koşullara montaj şartlarına göre yıl içerisinde hangi ay ne kadar güç üreteceğini öngörmek mümkündür. Düzce’de bulanan bu sistem için şubat 2020 beklentisi 270 kWh ti. Gerçekleşen üretim 253 kWh tir. Tüm yıl beklenti grafiğini paylaşıyorum (2020).

Sayaç okuma ve uzaktan erişim

Şebeke bağlantılı güneş enerji santrallerinin olmazsa olmazı çift yönlü sayaçlardır. Evlerimizde bugün kullandığımız sayaçlar tek yönlüdür sadece dışarıdan içeriye evimize doğru gelen enerji miktarını söyler. Ama biz evimize güneş enerji santrali kurduğumuzda evimizden dışarıya doğru da bir enerji akışı olacaktır. Bu akışı geliş ile karıştırmadan ayrı ayrı saymak gerekir.

Bu sistemler ilgili dağıtım şirketlerince denetlenerek devreye alınır ve onlar tarafından çift yönlü sayaç değişimi gerçekleştirilir. Bu esnada uzaktan izleme yapılabilmesi adına cep telefonu operatörlerinin sim kartlarından kullanarak modem verilerini kendi sistemlerine taşırlar. Sizde o sisteme erişim izni talep edebilir ve üretim değerlerinizin dağıtım şirketince nasıl görüldüğüne bakabilirsiniz. Hatta kendi izleme sisteminiz var ise karşılaştırma yapmak dahi mümkün olabilir (karşılaştırma kendiniz için bilgi amaçlıdır. Gerçerli olan sayaç verileridir). Şubat 2020 değerlerini gün gün aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse

Kendi ihtiyacınız için güneş enerji santrali kurmak en doğru yöntem olacaktır. Ticari beklenti için güneş enerjisi yatırımı yapmak çok mantıklı değil. Bakıldığı zaman elektriği birim fiyat olarak kullanan ticarethanelerin kendi ihtiyaçları için güneş enerji santrali kurması, bugünün şartlarında en mantıklı duran senaryodur bence.. Sade vatandaş için yapılabilir bir sistem olmak ile birlikte sanki biraz daha zaman gerekiyor gibi… Maalesef sade vatandaşın çatılarına odaklanılması en sona bırakılmış gibi duruyor.

Kanalıma Abone Olun!

Köşe Yazarı:

Kerem ÇİLLİ

Teknik Destek Mühendisi
keremcilli@technicall.com.tr 

kerem çilli

4 yorum

  • Mirzememet Özata dedi ki:

    Ben kendim Erzurum Karayazı ilçesine bağlı bir mahallede ikamet etmekteyim kendi evim ihtiyacını karşılamak için sistem kurmak istiyorum

    Doğru birkaç firma önerebilir misiniz

  • Nuri Çetiskol dedi ki:

    Mesken elektrik satış bedeli 0.36 tl olmaması gerekir. Dağıtım bedeli 10 yıl süre ile alınmıyor. Ayrıca kendi tüketiminden alınan dağıtım bedelini de 10 yıl süre ile %50 indirimli ödeyecek. 0,36+0.23 dağıtım bedeli eklendiğinde 0.59 tl den satış yapacak. Kendi öz tüketiminden .11 tl dağıtım bedeli daha az ödeyecek.

  • Muvaffak GÖZAYDIN dedi ki:

    Nuri Bey
    Nerden öğrendiniz bu bilgiyi . Lütfen söyleyin . Yanlış işler yapmıyalım .

  • Murat Güler dedi ki:

    Ben Avrupa’da yaşıyorum . 3 tane Apartmanım var . Bu sistemi kurmak için Firma önerebilir misiniz . Hendekte yapmak istiyorum . Arsamda var . Teşekkürler Hoçam .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.