30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


Boru Hattı Taşımacılığı Gelişiyor

İSTANBUL (Enerji Portalı) – Türkiye’nin boru hattı yük taşımacılığının 2007-2017 yılları arasındaki bileşik büyümesi yüzde 5,4 seviyesinde gerçekleşti.

Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi (TSKB) tarafından yayımlanan Yük Taşımacılığı ve Limancılık Sektörü Raporu’nda son 10 yıllık boru hattı taşımacılığna ilişkin veriler ve değerlendirmelere yer verildi.

Raporda, son 10 yıllık dönemde Türkiye boru hattı taşımacılığının ton-km bazında ortalama yüzde 95’lik kısmının transit taşımadan oluştuğu kaydedildi.

Doğalgaz ve petrol talebinin doğrudan etkilediği transit taşımacılıkta 2017 yılında 56 milyar ton-km yük taşındığı belirtilen raporda, boru hattı yük taşımacılığının 2007-2017 yılları arasındaki bileşik büyümesinin yüzde 5,4 seviyesinde gerçekleştiği aktarıldı.

Raporda, boru hattı taşımacılığı ile taşınabilecek doğalgazın kapasitesinin yıllar itibariyle yapılan yatırımlar ve işbirlikleri neticesinde artış gösterdiği ve miktar bazında taşınan yükün ise son 10 yılda yıllık yüzde 3,7 oranında bileşik büyüme sergilediği ifade edildi.

– Büyük boru hattı projeleri

Türkiye’nin artan doğalgaz talebinin karşılanması kapsamında 2011 yılında Azerbaycan hükümeti ve Şahdeniz Konsorsiyumu ile imzalanan anlaşmayla Trans- Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) yapımına başlandığı bilgisi verilen raporda, “12 Haziran 2018 tarihinde devreye giren proje ile 2020 itibariyle yaklaşık yıllık 10 milyar metreküp doğalgazın ülkemiz üzerinden Avrupa’ya transit taşıması planlanırken, 30 Haziran tarihinde ilk gaz akışına başlanan TANAP projesinin Türkiye’ye 6 milyar metreküp doğalgaz temini sağlanması da hedeflenmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Raporda, gelecek yıllarda boru hattı taşımacılığında Türkiye’yi bir üst seviyeye taşıyacak boru hatlarından birinin de TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesi olduğu vurgulanarak, “Rusya’dan başlayarak Karadeniz kıyısındaki alım terminaline ve devamında Türkiye’nin komşu devletleriyle olan sınırlarına kadar uzanan bir gaz boru hattı sistemidir. TürkAKım Gaz Boru Hattı’nın devreye girmesiyle birlikte batı hattından alınan yıllık toplam 14 milyar metreküp doğalgazın ülkemize teslim edilmesi planlanmaktadır.” değerlendirmesine yer verildi.

– Boru hattı taşımacılığı

Boru hattı taşımacılığı özellikle ham petrol, doğalgaz, su, motorin ve benzin gibi enerji ürünlerinin naklinde kullanılan taşımacılık modudur. İlk yatırım maliyeti yüksek olan fakat yüksek kapasite imkanına sahip boru hattı taşımacılığı uzun vadeli taşıma planlarına daha uygun bir yapıdadır ve özellikle devletler arası enerji ürün taşımalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Türkiye sahip olduğu coğrafi konumunun etkisiyle petrol ve doğalgaz projelerinde köprü ülke konumundadır. Doğalgaz ve petrol talebi ülke arzlarındaki gelişimi doğrultusunda dalgalanma göstermektedir. Söz konusu ürünlerde tedarik kaynağı ülkelerin çeşitlendirilmesi amacıyla ülkeler arası işbirlikleri yapılmakta ve bu doğrultuda, boru hatta taşımacılığında kapasite ve sevkiyat miktarlarının artacağı beklenmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.